Uudised
9. detsember 2007, 00:00

Ravimtaimedega haiguste vastu!

Tugevda organismi:

Organismi vastupanuvõimet suurendavad ja immuunsüsteemi tugevdavad purpur-siilkübar ehk punane päevakübar, nõges ja saialilletinktuur. Head on ka kibuvitsamarja-, nõgese-, pihlakamarja-, astelpajumarja-, mustsõstralehe- või -marjateed. Punase päevakübara tinktuur aitab leevendada ka nohu ja kurgupõletikku.

Mikroobide vastu võitlemiseks ja külmetushaiguste ennetamiseks sobib hästi ka greipfruudi seemnete ekstrakt, mis puhastab organismi ja takistab seente ja parasiitide paljunemist.

Üks vahend immuunsüsteemi tugevdamiseks on astelpaju marjad. Tänu vitamiinirohkusele sobib mahla kasutada üldtugevdava vahendina gripi ja teiste külmetusvaevuste ajal. Astelpaju vilju võib säilitada külmutatult, kuivatatult, valmistada mehu, mahla ja toorhoidiseid.

Üks eesti rahvameditsiinis laialt kasutamist leidnud vahend on taruvaik, mida apteekidest saab ka tablettidena. Taruvaik ehk propolis on mesilaste vaigutaoline eritis, mis takistab bakterite ja viiruste kasvu tarus. Taruvaigu tabletid on hea profülaktiline vahend külmetushaiguste ärahoidmiseks.

Hingamisteid kaitsva profülaktilise vahendina võib aeg-ajalt tarvitada keedetud, hautatud või küpsetatud pirne ingveri või meega.

Kui nina on tatine:

Nohu puhul saab abi purpur-siilkübaratinktuurist ja Vietnami salvist.

Nohu korral söö ohtralt toorest kapsast. Väidetavalt tõmbab kapsas nagu magnet ligi jääkaineid. Et ravi toimiks, peab pool päeva vaid selle kõhutäiega hakkama saama. See ei ole ilmselt kuigi raske, sest nohuga on isu kehv. Aga kui kõht ikkagi süüa nõuab, ja nina veidi kiheleb, nagu hakkaks nohu tulema, tilgutage ninasõõrmeisse veidi kapsamahla. Kui seda pole käepärast, saab abi ka kummeliteetõmmisest.

Nohu algstaadiumis võib abi saada kaks korda päevas ninasõõrmetesse tilgutatud paarist tilgast värskest kalanhoemah-last. See sobib nohurohuks ka väikelastele, sest pole kibe, vaid õrnalt hapuka maitsega.

Kui vaevab köha ja haigus hiilib ligi:

Ära ei tasu unustada sinepiplaastrit, peale selle võib teha rinnale mee- või sibulamähiseid. Joo liivateest, männikasvudest, teelehtedest, paiselehtedest, kõrgest vägiheinast, iisopist või kikkaputkest tehtud teed.

Kinnise köha puhul aitab kuum aur männikasvudest, liivateest või kikkaputkest. Kurguvalu ravib kõige paremini kassinaeris, hobumadar, iisop, raudrohi, saialill, teekummel.

Kindlal kohal on küüslauk, mida müüakse ka apteegis valmispreparaadina. Kuna organism omastab küüslaugu kiirelt ja ta püsib organismis üsna kaua, piisab ühest-kahest küünest päevas. Naturaalset küüslauku asendavad edukalt lõhnatud tabletid, üks tablett vastab ühele küüslauguküünele.

Värske ingver, eriti koos küüslauguga, aitab varajase külmetuse esimeste sümptomite korral: kui esineb külmatunne, aga palavikku veel pole.