Foto: Postimees
Uudised
3. märts 2008, 18:35

Milline on normaalne kehatemperatuur? (2)

Enamik inimesi usub, et normaalne kehatemperatuur peab olema 36,6 °C. Kui kehasoojus sellest juhtumisi veidi erineb, tekib kohe hulk küsimusi. Kas ma olen haige, äkki on midagi tõsist? Arstid võtavad asja märksa rahulikumalt, nemad peavad normaalseks vahemikku 36,1-37,5 °C.

"Täiesti terve inimese kehatemperatuur võib olla hommikul 37,3 ja hilisõhtul 36,3," on Tõstamaa perearsti Madis Veskimägi sõnul täiesti normaalne kehasoojuse ööpäevane kõikumine. Madalaim on see kella 11 õhtul kuni kella 4 varahommikul, kõrgeim aga kella 10 hommikul kella 6 õhtul. Tohtri näitest selgub, et soojem aeg langeb kokku inimese päevase aktiivsusega. Õhtul end pikemaks ajaks teleri ette sättides võib temperatuuri alanemist tajuda vahel ebameeldiva külmatundena.

Kas näiteks aastaid madalana püsinud kehatemperatuuri peaks konjakiga kergitama, kas 36,5 kraadise temperatuuriga inimene võib olla väga haige, kuhu kraadiklaas õige temperatuuri mõõtmiseks panna ning teistele taolistele küsimustele saab vastuse homsest SL Õhtulehest.