Foto: Peeter Langovits/Postimees
Uudised
4. aprill 2008, 13:26

Adlas: ainuüksi Tallinnas vajab igal aastal ligi 5000 inimest alkoholi tõttu abi

Tänasel konverentsil "Alkohol ja erakorraline meditsiin" uurivad 140 Tallinna erakorralise meditsiinisüsteemi töötajat, milliseid terviseprobleeme alkohol põhjustab ning kuidas moonduvad alkoholitarbimise mõjul teiste haiguste sümptomid.

Et terviseriske vähendada, manitsevad arstid tarbima alkoholi mõõdukalt, vastutustundlikult ja kultuurselt, seisis pressiteates.

"Alkohol on meie käitumiskultuuri kuulunud tuhandeid aastaid, peaksime olema sellega juba kohanenud, kuid ometi mõjub see aine mõnele inimesele ettearvamatult, palju on tema toimes veel avastada ja alati ei ole inimene see, kes olukorda kontrollib," ütles Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas.

"Kiirabi vajavatesse õnnetustesse on iga viies inimene sattunud alkoholitarvitamise tagajärjel ning ligi 5000 inimest vajab ainuüksi Tallinnas igal aastal kiirabi või haiglaravi alkoholi toime või tüsistuste tõttu," lisas ta. 

"Samas on avaldatud uurimusi selle kohta, et alkohol võib teatud juhtudel ja teatud koguses olla tervisele kasulik. Näiteks võib alkohol aidata vähendada isheemiliste südamehaiguste riski ning ennetada veresoonkonna haigusi," lausus Adlas.

"Tänane konverents on eriline ka seetõttu, et arstiabi kvaliteedi parandamise eesmärgil kogunevad kõik Tallinna erakorralise arstiabiga seotud lülid: Häirekeskus, Tallinna Kiirabi, Karell Kiirabi, kõikide haiglate erakorraliste meditsiiniosakondade töötajad, valves olevad sisearstid ja neuroloogid," ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla Närvihaiguste keskuse juhataja Katrin Gross-Paju.

"Alkoholi liigtarbimine pole kaugeltki mitte ainult krooniliste alkohoolikute probleem. Liigse alkoholitarbimise tõttu võib erakorralist meditsiinilist abi vajada ükskõik kes meist," lisas Gross-Paju. 

Adlase sõnul annab konverents erialaspetsialistidele võimaluse uuendada teadmisi etanooli toimest inimorganismis, kooskõlastada seisukohti alkoholi toime profülaktilisest efektist ning parandada koostööd tervishoiu erinevate harude vahel hättasattunud inimese ravimisel.