ERITI EI PABISTA: Anni Haas proovis eksamiajaga kaasneva väsimuse ja pinge vastu võidelda ema ostetud multivitamiinidega, kuid et need ajasid tal südame pahaks, püüab ta nüüd apteegist abi otsimata hakkama saada. Foto: Aldo Luud
Uudised
6. mai 2008, 00:00

Eksamipinge murrab maha (8)

"Ka noorte elu on läinud nii kiireks ja neil on nii palju õppida, et kõigega toimetulekuks peavad nad tihti haarama käe turgutavate lisaainete järele," nendib proviisor Reine Sauman ja lisab, et kõige parem abivahend ka eksamitegijale on siiski hea uni ja usk iseendasse.

Värskele õhule ja väljapuhkamisele panustab ka Hugo Treffneri gümnaasiumi abiturient Emilie Toomela: "Käin palju jooksmas, söön korralikult ja eksamivahelistel aegadel magan palju."

Põhikooli lõpetav Anni Haas hakkab kooli lõpueksameid tegema natuke vähem kui kuu aja pärast. 16aastane piiga tunnistab, et ta nende pärast eriti ei pabista – seda enam, et on juba tulevasse kooli sisse saanud.

Eelolevast eksamiajast hullemaks hindabki ta koolide sisseastumiskatseid – tema sai Hugo Treffneri gümnaasiumi sisse, kuid 180 kohale kandideeris seal peaaegu 1000 õpilast. Sisseastumiskatsete ajal joodi Anni sõnul väsimuse peletamiseks meeletus koguses kohvi.

Annist rohkem muretseb tema pärast ema Tiina, kes ostis juba mõnda aega tagasi tütre vastupanuvõime tõstmiseks multivitamiine. Neid ei hakanud võtma aga ei Anni ega tema õde Kristigi, sest neil hakkas vitamiinidest paha.

Looduslikud preparaadid vajavad toimimiseks aega

Oma põhikooli lõpetava tütre pärast on mures ka Tartu kaubahalli apteegi juhataja Reine Sauman: "Soovitasin tal võtta glütsiini imemistablette, kuid ega ta neist vaimustuses ole. Samas on tegemist nii palju, et uneks ei jää piisavalt aega – nõnda kipub tegevusvõime pikapeale ju paratamatult vähenema."

Tema sõnul tuleb just kevaditi apteekidesse palju selliseid inimesi, kes kurdavad väsimuse üle ja loodavad apteegiriiuleilt turgutust saada. Sauman paneb aga kõigile eksamitegijaile südamele, et apteegipreparaate peaks hakkama võtma paar-kolm nädalat enne pingelise aja algust. "Looduslike preparaatide toimimisaeg on pikem," selgitab ta. Seega – kuna suur osa eksameist on veel ees ja põhikoolilõpetajail need alles algavad, on praegu alustamiseks viimane aeg.

Pea piiri tugevatoimeliste vitamiinitablettidega!

Saumani sõnul parandavad ajufunktsioone näiteks letsitiini ning ka oomega-3 rasvhappeid ja kalaõli sisaldavad tooted. Et selliseid preparaate on paljudel erinevatel tootjatel, tuleb lookas apteegiriiuleilt sobivaima ülesleidmiseks proviisoritelt nõu küsida.

Glutaefek sisaldab seevastu glutamiinhappepreparaati ning seegi peaks Saumani kinnitusel parandama õpi-, töö- ja keskendumisvõimet. Mälu parandamiseks võib abi otsida glütsiini imemistablettidest.

Selle hooaja uus toode on Saumani ütlust mööda Esprico, mille puuviljamaitselisi närimiskapsleid võivad võtta lapsed juba viiendast eluaastast. "Nendes on magneesiumi ja tsinki, samuti oomega küllastamata rasvhappeid, mis kõik aitavad aju paremale talitlusele kaasa," kiidab apteegi juhataja.

Kui pingelisel eksamiajal kipub kallale aga energiapuudus, saab abi Q-10 ensüümi sisaldavatest preparaatidest ja ka vees lahustuvatest vitamiinidest. "Kui kõrge vererõhk ei kimbuta, võib võtta ka kofeiini sisaldavaid vitamiinitablette," annab Sauman nõu.

Siiski soovitab ta nendegi kohta apteekrilt aru pärida, sest mõned neist on eriti tugevatoimelised ja neid päevas üle ühe pruukida ei tohiks.

Küllaldane uni ja usk iseendasse aitavad rohkem

"Kiireks ja lühiajaliseks turgutuseks sobivad ka guaraanat sisaldavad tooted," kinnitab Reet Teemets, Remedex OÜ toote- ja arendusjuht. Guaraanalgi on keskendumisvõimet tõstev, vastupidavust ja elujõudu andev ning ka kehakaalu langetav toime. "Seda soovitatakse nii õppuritele kui ka õppejõududele pingelistel eksamiperioodidel, kuid samuti näiteks pikamaa-autojuhtidele kohvipauside asendajana," lausub ta.

Samas tuleb pingelisel ajal apteegist abi otsides meeles pidada, et ka kõikvõimalikke looduslikke preparaate võib kasutada vaid lühikest aega. "Kõige rohkem aitab siiski küllaldane uni ja usk iseendasse – inimene on võimekas ja endasse uskudes suudab ta palju korda saata," julgustab Reine Sauman.