Foto: Svetlana Zaitseva
Uudised
15. juuli 2008, 00:00

Hea plaaster vee eest jalga ei lase

Rohkem kui ülejäänud aastal kulub plaastreid suvel, sest uued kingad kipuvad tihti paljastele jalgadele ville hõõruma.

Villile tahaks panna silmatorkamatu ja nahal hingata laskva plaastri, mis jääks paigale ka pärast vees sulistamist. Kas sellist on üldse olemas?

Suvel on plaastrile palju nõudmisi see peab suutma vastu panna jala higistamisele ja kingade hõõrumisele, samuti tahaks, et see püsiks peal ujudes. Ja kuna on palav, peaks plaaster jalale õhku ligi laskma, mitte seda umbsena hoidma.

Seepärast hindasimegi, kas ja millistes tingimustes plaaster peal püsis, kas see laskis nahal hingata ja kuidas käitus vees.

Testisime plaastreid ühe ööpäeva jooksul neid päevas kaks korda vahetades, nagu seisab soovitusena plaastrite pakenditel. Kuna jalgu tuleb suvel märksa rohkem plaasterdada kui mis tahes muid kehaosi, kleepisime plaastrid kannale, jala peale ja küljele, kust kingad enim hõõruma kipuvad. Käisime plaastritega tänaval, tööl, duši all ja ujumas.

Test näitas, et mida suurem plaaster, seda paremini peal püsib. Nii seisid kõige paremini peal ovaalsed või ruudukujulised plaastrid, millel liimipind ümber kogu padja. Suur plaaster torkab aga ka rohkem silma, kui see pole just üleni läbipaistev. Duši all püsisid peal kõik plaastrid, ent ujudes tuli enamik maha.

Päris ideaalset oli 12 katsejänese seast raske leida. Kui plaaster lasi nahal hingata, ei püsinud see igas olukorras eriti hästi peal, ja kui püsis peal, siis oli see umbne. Veidi raske on uskuda õhu läbilaskmist lubavaid kirju nende plaastrite pakenditel, mis tehtud kilest või vakstutaolisest materjalist, iseasi on muidugi aukudega plaastrid.

Go-TAC hüdro­kolloidplaaster

Hind 81.10 (6 plaastrit, 1 suurus)

Tootja Gothaplast, Saksamaa

Tootja lubab: Villide, lõikehaavade ja marrastuste raviks. Veekindel, elastne, läbipaistev, õhuke plaaster geelpadjaga. Absorbeerib haava eritise, ilma et kuivataks nahka. Ei kuiva haavale, võib kasutada veeprotseduuridel.

Praktika näitab: Kate tuleb eemaldada mõlemalt poolt, järele jääb imeõhuke ovaalne plaaster, mis ühtib suurepäraselt nahaga. Ka padi paistab läbi, sobib ka lahtiste kingade puhul. Mõnusalt suur padi. Püsis duši all, aga ujudes tuli kohe lahti. Hõõruva koha peal hõõrus ka king veidi lahti. Maha raske saada, sõrme ei saa taha ja kui lõpuks saadki, tahab koos nahaga tulla.

9 punkti

Medrull Natural Care Textile

Hind 28.30 (10 plaastrit, 2 suurust)

Tootja Forans Eesti AS

Tootja lubab: Hüpoallergiline plaaster elastsest nahasõbralikust tekstiilist. Suure imavusega padjake. Hingav.

Praktika näitab: Neutraalset naha värvi, kuid veidi liiga hele. Riidest, mitte selline vakstu või kile nagu teised. Hingav, nahk saab õhku, ei lähe umbseks. Jääb ka pärast dušši paigale, kuid on üsna õrnalt kinni ja läheb märjaks saades veidi koledaks, tõmbab servast rulli. Ujudes tuli kohe lahti, samuti ei püsinud higisel jalal ja ka öösel rullus servast veidi lahti.

9 punkti

Asept Waterproof

Hind 50 kr (20 plaastrit, 3 suurust)

Tootja ASO Europe, Holland

Tootja lubab: Õhku läbilaskev, ei kleepu nahale. Veekindel. Kerge eemaldada. Nahasõbralik.

Praktika näitab: Proovitutest kõige märkamatum, st naha värvi. Kui jalg kinga sees higistas, tuli plaaster küll lahti, aga "sulgus" taas hõlpsasti. Elastne. Õhuke. Püsis nii duši all kui ka ujudes, vaid öösel hõõrdus servast veidi lahti. Kerge eemaldada.

8 punkti

Nexcare TM Protect

Hind 62 kr (14 plaastrit, 3 suurust)

Tootja 3M Health Care, USA

Tootja lubab: Kaitsvad, täiesti veekindlad mustus ja pisikud ei pääse ligi. Hüpoallergeensed ja hingavad. Aitavad ära hoida nakatumist. Eriti õhukesed ja läbipaistvad. Padi ei kleepu haavale, kerge eemaldada, steriilsed.

Praktika näitab: Harjumuspärasest erineva kujuga. Pakendist võttes jääb kleepuva poole kate pakendi külge, teiselt poolt tuleb kate ise eemaldada. Servapaberid kipuvad koos plaastriga nahalt lahti tulema. Õhuke. Beeži padjaga, muidu läbipaistev. Naiselik, õrn ja diskreetne. Duši all ja ujudes püsis. Raske näppu taha saada, muidu tuleb kergelt maha.

8 punkti

Hansaplast Aqua Protect

Hind 37.50 (20 plaastrit, 2 suurust)

Tootja Beiersdorf AG, Saksamaa

Tootja lubab: Ideaalne plaaster vannis või duši all käimiseks. Veekindel ja laseb õhku läbi. Õhuke nagu teine nahk. Antiseptiline hõbe-haavapadi, mis mõjub tõhusalt bakterite vastu ja on eriti nahasõbralik.

Praktika näitab: Õhuke, läbipaistev ja diskreetne, mugav. Duši all püsis kenasti kinni. Piklik tuli ujudes lahti, aga ruut püsis kinni. Kuigi liimipinda teistest rohkem, tuli piklik plaaster servadest lahti ja servad läksid väga koledaks. Elastne. Padi valge, võiks naha värvi olla. Raske näppu taha saada, aga maha tuleb kergelt.

7 punkti

Medrull Perfect

Care Transparent

Hind 32.60 (6 plaastrit, 1 suurus)

Tootja Forans Eesti AS

Tootja lubab: Veekindel ja läbipaistev õhuke plaaster. Ei lase mustust läbi. Hüpoallergiline.

Praktika näitab: Kate plaastri mõlemal pool, kui need ära võtad, jääb järele imeõhuke kile. Nahavärvi padjaga, läbipaistev. Valge padjaga plaastritest kindlasti kõige kenam. Ülimugav, ei tunnegi, ühtib nahaga. Peal aga eriti hästi ei püsi, rullub servadest lahti. Duši all püsis peal, aga ujudes tuli kohe lahti.

7 punkti

Hansaplasti geelplaaster

Hind 63.60 (8 plaastrit, 1 suurus)

Tootja Beiersdorf AG, Saksamaa

Tootja lubab: Naha loomulikku niiskustasakaalu taastades kiirendab plaaster haava paranemist ja ennetab armide teket. Antiseptiline hõbe mõjub tõhusalt bakterite vastu ja on eriti nahasõbralik. Kiirendab haava paranemist, veekindel ja laseb õhku läbi.

Praktika näitab: Mõnus ja mu­gav, läbipaistev, diskreetne padi valge, võiks olla naha värvi. Ovaalse kujuga. Püsis ilusti kinni. Raske sõrme taha saada, tugevasti kinni. Plussiks suur padi. Jala higistamisel ja ujudes tuli lahti, duši all aga püsis.

6 punkti

Hansaplast Universal

Hind 50.40 (40 plaastrit, 4 suurust)

Tootja lubab: Universaalne plaaster. Naha värvi. Kindel kleepuvus. Vett ja mustust eemale juhtiv. Antiseptiline hõbe-haavapadi. Veekindel.

Praktika näitab: Pehme, helebeež. Materjal täielik vakstu. Ei ole üldse elastne. Otstest tuli veidi lahti, eriti ei püsinud jala higistades. Duši all tuli ka veidi lahti, ujudes tuli peaaegu lahti, aga päris ära siiski ei kadunud. Kerge eemaldada. Kõige väiksem suurus nii pisike, et vaid torkehaavale.

6 punkti

Hansaplast Extreme

Hind 32 kr (16 plaastrit, 1 suurus)

Tootja Beiersdorf AG, Saksamaa

Tootja lubab: Valmistatud eriti tugevast punutud kangast. Väga hea kleepuvusega. Võimalik kasutada liikuvatel kehaosadel. Tavapärasest suuremad mõõdud.

Praktika näitab: Paks jämedakoeline kare riie. Pluss materjali eest, hingav. Tumebeež torkab silma, nii et lahtiste suvekingadega küll jalale ei paneks. Mehelik, sobib tõesti vaid matkale soki sisse. Kinga sees jala higistades tuli lahti, muidu püsis hästi, ka duši all, kuigi läks veidi koledaks. Ujudes mõnda aega püsis, ent lõpuks tuli siiski lahti.

5 punkti

Salvequick Aqua Resist

Hind 28.80 (10 plaastrit, 1 suurus)

Tootja Cederroth, Rootsi

Tootja lubab: Tõrjuvad vett ja mustust. Kinnituvad tugevasti. Eriti imav haavapadi. Laseb nahal hingata. Sobib ka liikuvatele kehapindadele. Naha värvi.

Praktika näitab: Omapärane pakend, ei oska sellega ümber käia, kuigi peale kirjutatud Easy Pack (easy ingl. k "kerge"). Liiga tumedat tooni ja vakstust. Püsis kenasti, ei tulnud lahti ka duši all. Ujudes siiski üritas eralduda.

4 punkti

Urgo Aquafilm

Hind 38.60 (10 plaastrit, 2 suurust)

Tootja Laboratoires Urgo,

Prantsusmaa

Tootja lubab: Erakordselt õhuke ja hästi nahale liibuv läbipaistev plaaster. Hüpoallergiline, veekindel, laseb õhku läbi. Ei kleepu haavale. Sobib haava kaitseks veeprotseduuridel (meres, basseinis, saunas).

Praktika näitab: Mõnus õhuke kile, aga padi võiks olla ikka naha värvi, mitte valge. Üsnagi elastne. Pehme ja mugav. Käies hõõrus king servast lahti, serv läks mustaks ja koledaks. Duši all püsis hästi, ujudes ainult mõnda aega.

3 punkti

Urgo Lavable

Hind 25.10 (10 plaastrit)

Tootja Laboratoires Urgo, Prantsusmaa

Tootja lubab: Veekindel, ei kleepu haavale, laseb õhku läbi, hüpoallergiline. Naha värvi, antiseptiline.

Praktika näitab: Ühest küljest hea õhuke pakend, aga samas kehv avada. Täielik vakstu, suhteliselt jäik. Käies hõõrus king veidi lahti ja öösel tuli ka servast pisut eemale, aga muidu püsis kenasti. Duši all ei tulnud maha, kuid ujudes tuli kohe lahti. Kerge eemaldada.

2 punkti