TÕVED TUNDMATA: Aivi Kaasik võtab hommikuti lusikatäie õietolmu, tee ja kohvi sisse paneb mett, turul närib taruvaiku ja suvel mekib mesilasema toitepiima. Foto: Mati Hiis
Uudised
2. september 2008, 00:00

Mesilasvaha viib kahjulikud ained, õietolm depressiooni ja taruvaik tapab bakterid (7)

Mee kasulikkus on kõigile teada, ent õigupoolest ei tasu midagi mesilaste toodangust raisku lasta, kinnitavad Kuusalus asuva Palu talu mesinikud Lembit ja Aivi Kaasik.

Õietolm

Õietolmu kasulike omadustega ükski inimese valmistatud toiduaine võistelda ei suuda. Selles on asendamatuid aminohappeid, kõik vitamiinid peale D-vitamiini, valke, rasvaineid, suhkruid. Õietolm vähendab näiteks vere kolesteroolisisaldust, parandab söögiisu, pidurdab mikroorganismide kasvu soolestikus, suurendab nii vaimset kui ka füüsilist töövõimet ja sugutungi, pikendab eluiga, alandab põletikke jne. Ka soovitatakse seda tarvitada depressiooni ning gastriidi, maksa-, südame- ja kopsuhaiguste korral. Õietolmu võib kas lihtsalt lusikaga suhu panna ja suus sulada lasta või eelnevalt vees ära lahustada.

Sada grammi õietolmu maksab 30 krooni ringis.

Suir, vaha ja kaanetis

Suir on mesilaste leib, mida nad hapendavad õietolmust kärjekannude põhjas. Kuna suira on kannude põhjast raske kätte saada, siis võib seda närida koos vahaga. Kärje võib ka ära kuivatada ja siis suira tükikestena kärgede põhjast välja noppida. Suir mõjub organismile õietolmust tõhusamalt.

Vaha on kasulik närida, see ei anna küll organismile midagi, ent seob kahjulikke aineid ja viib neid kehast välja. Kaanetist tasub närida aga astmaatikutel, see lõdvestab lihaseid ja kergendab hingamist. Nohu ja põsekoopapõletiku korral teeb see nina lahti.

Sada grammi vaha maksab 20 krooni ringis.

Mesilasema toitepiim

Mesilasema toitepiim on juunis ja juulis kuppudena müügil olev kooretaoline hapukasmagus vedelik. See on noorte mesilaste süljenäärmete eritis, millega nad toidavad vaklu.

Toitepiim sisaldab kümmet asendamatut aminohapet, üheksat B-grupi vitamiini, mineraalaineid ja muidki kasulikke aineid. Toitepiim aitab maohaavade, suhkruhaiguse, nahahaiguste, nohu, kopsuhaiguste, bronhiidi, südamehaiguste ja mitme teise haiguse korral, parandab isu, und ja enesetunnet, normaliseerib vererõhku, pikendab eluiga, pidurdab vähirakkude arengut, hävitab viiruseid ja baktereid, tõstab vere hemoglobiinisisaldust jpm.

Toitepiimaga võiks teha 30päevase kuuri, pannes iga päev ühe kuputäie piima keele alla ja lasta sellel siis imenduda.

Üks mesilasema toitepiima kupp maksab 50 krooni.

Taruvaik

Mesilased korjavad puude okaste, lehtede ja pungade küljest kleepuvat ainet, panevad õietolmu juurde ja kitivad sellega siis tarus kõik praod. Taruvaik on looduslik antibiootikum, mis hävitab kõik viirused ja bakterid. Kõige tõhusam on seda närida. Taruvaigust ja 80kraadisest viinast võib teha ka lahuse, mis tilkadena sisse võttes leevendab maohaavu ja peale määrides parandab nahahaavu. Köha vastu aitab kui taruvaik ära jahvatada, saadud pulber meega segada ja siis saadud segu sisse võtta.

30 grammi taruvaiku maksab 50 krooni.

Mürk ja surnud mesilased

Mesilase nõelamine aitab hästi liigesehaiguste korral, kuna sel on valuvaigistav toime. Mürk parandab ka und ja seedimist, tõstab toonust, aitab migreeni ja reuma korral jne. Liigesehaiguste korral on abiks ka surnud mesilased: selleks tuleb neid keeta vees või panna likku viinasse ja pärast saadud lahust sisse võtta. Nimelt sisaldab nende kitiinkest inimese liigestele olulist glükosamiini.