Eesti uudised
31. oktoober 2008, 00:00
Hääleta gallupil!

Evelin – sportlane rahva kulul või ikkagi esileedi? (206)

Seksikas ja sportlik kaalujälgija – kas selline ongi õige esileedi? Avalik arutelu Evelin Ilvese ümber ei vaibu. On kiitjaid, on laitjaid. Mihkel Raud leiab, et ega presidendiproua peagi konservatiivne olema.

Vaevalt leidub Eestis inimest, kes poleks Evelin Ilvese tegemistega kursis. Kui paar aastat tagasi oli fookuses pigem tema Ärma talu projekt või kõnelused iibe tõstmise teemadel, siis nüüd kuuleme sellest, kuidas spordileeditroonile tõusnud Evelin rulluisuradasid mõõdab või miniseeliku lehvides Moskva kirikupea kätt surub. Pole saladus, et jumestaja ja spordihuvi korvab teatud osas maksumaksja.

Mihkel Raud: las uisutab, mind see ei häiri

Muusik, saatejuht ja kolumnist Mihkel Raud arvab, et eestlastel on Evelin Ilvesega raske harjuda – oleme kinni vanades traditsioonides. "Aastatega on kujunenud seisukoht, et presidendiproua näol on tegu väga konservatiivse, pigem vanema ja oma arvamusi mitte eriti afišeeriva naisega. Keegi ei ütle, et see ei võiks aastatega muutuda," leiab Raud. "Mind eriti ei häiri, et Evelin Ilves rulluiskudega sõidab ja end seejuures pildistada laseb."

Samas nõustub Raud eilses Eesti Ekspressis oma mõtteid avaldanud Barbi Pilvrega – Evelin Ilves võiks kõmuliste teemade kõrval keskenduda ka tõsisematele asjadele.

"Kindlasti oleks tal palju öelda ja inimesed oleksid nõus kuulama," usub Raud, et Evelin Ilves võiks ka ühiskonna valupunktides sõna sekka öelda.

Psühholoogiaprofessor Voldemar Kolga leiab, et inimene teeb seda, milleks ta võimeline on. "Ma ei hakka ju ka kunstnikuks või lauljaks," lõõbib psühholoog. Ta teab, et tuhandete kodumaiste eevatütarde põhimure ongi kaal. Evelin on neile ideaalne näidismaterjal.

Kas taoline väärtus on ikka väärtus?

"Väärtusi on tal kindlasti olemas, aga praegusel hetkel ehk on see talle tähtis, ehk aasta pärast muutub," vastab Kolga. Tema meelest ei tasuks Evelin Ilvesel majandusteemasid praegusel raskel ajal torkida – lihtne on bluffida, ämbrisse astuda ja üldse toetajate usaldus kaotada.

Suhtekorraldusfirma Rull & Rumm juhataja Ivo Rulli meelest peaks presidendiproua olema eeskätt esindusisik, kes täidab riigipea abikaasa kohuseid – toetab oma meest riigivisiitidel ja on igati väärikas ja lugupeetud inimene.

Rulli sõnul ongi kõik senised esileedid erinevad inimesed ja isiksused, presidendiproua Evelin Ilves on selline nagu ta on. Ta nendib, et Evelin Ilvese viimase aja sõnavõtud on pisut fookusest väljas. "Ühiskondlik ootus ehk on, et presidendiproua tegevus hõlmaks ka muid ühiskonnagruppe peale sportlaste," leiab Rull. "Ta võiks neid ootusi analüüsida, kas veel mõnes vallas isiklikku eeskuju anda."

Rull usub, et küll avalik diskussioon asjad paika loksutab ja Evelin Ilves oma möödalaskmistest õppust võtab.

Aasta ema: Evelin parandab Eesti mainet

Tänavu Eesti Naisliidu poolt aasta emaks valitud Külli Kangur toetab Evelini kõiges, sest tegu on tõelise eeskujuga.

"Terviseprobleemid on otseselt seotud perekonnaga. Ise pean seda väga oluliseks, kui vanemad on terved ja suudavad oma lapsi tervena kasvatada, see on väga oluline," kiidab viit last kasvatav maaülikooli teadlane Kangur esileedi soovi spordile ja tervisele rohkem tähelepanu pöörata. Ka Kangur käib tavaliselt hommikul enne tööd metsas jalutamas või jooksmas.

"Kui Evelin Ilves on kaalust alla võtnud ja näeb kena välja, mõjub see ka Eesti mainele positiivselt," on Kangur veendunud.

Evelin Ilvese kohta jagab kiidusõnu ka astroloog Edda Paukson, tema arvates ei peagi esidaam olema vaikne nukk, kes mitte midagi ei tee. "Evelin oli veidi kohmetu, kui uude rolli asus, aga ta on ääretult tubli. Noor inimene, ennast väga ilusasti vormi saanud. Miks ta ei võiks käia uisuvõistlustel? Ainult riigile teeb au sellega, suurepärane," on Paukson Evelin Ilvese saavutuste üle rõõmus.

Ta imestab, miks üldse kritiseeritakse seda, et maksumaksja raha eest Evelinile rattaraam või iluteenuseid ostetakse – see pole probleem, mõttetut rahakulutamist on piisavalt, aga see on igati kasulik investeering.

Suhtekorraldaja Ivo Rull võtab teema kokku: "Praegu tundub küll, et presidendiprouat on meedias rohkem kui presidenti, kuid kui vaatame aasta lõikes, on proportsioonid ikkagi Toomas Hendrik Ilvese kasuks."