Uudised
11. november 2008, 00:00

HIV ja AIDS

HIV on inimese immuunpuudulikkuse viirus, mis põhjustab aidsi ja mille vastu pole tõhusat ravi. Inimesed võivad aastaid viirusekandjad olla haigeks jäämata.

Aids ehk omandatud immuunpuudulikkuse sündroom on haigus, mis võtab kehalt võime võidelda teiste haiguste ja nakkustega. Aids on HIVi viimane aste, mil inimese immuunsüsteem kaotab vastupanuvõime, ja nakatudes kaasnevatesse haigusesse ei pruugi sellest enam paraneda.

Kõige sagedamini levib HIV vere, sperma ja tupevedelike kaudu. Seega võib viirus levida kaitsmata tupe-, suu- ja anaalseksi ajal ning nõelte ja/või süstalde ühisel kasutamisel rohtude või narkootikumide süstimiseks.

Viirusega nakatunud inimesed näivad tervena ja võivad ennast väga pikka aega hästi tunda, samal ajal aga hävitab HIV tasapisi nende immuunsüsteemi. HIV-nakkusele viitavad lümfisõlmede suurenemine, tugev öine higistamine, püsiv palavik, köha, tugev kaalulangus, pikaaegne piinav kõhulahtisus, nõrkus.

Kohe pärast nakatumist HIV-positiivne inimene tavaliselt ravi ei vaja. Spetsiifilist ravi alustatakse siis, kui teatud immuunrakkude tase organismis langeb alla kindla piiri.

HIV-nakkust ei saa välja ravida ning selle vastu vaktsiini pole. Praegu on aids ikka veel surmaga lõppev haigus. Ravi pikendab vaid organismi immuunsüsteemi normaalselt funktsioneerimise aega.

HIV-nakkuse saamiseks piisab ka ühest ilma kondoomita seksuaalvahekorrast.