Foto: Marianne Loorents
Uudised
10. märts 2009, 00:00

Mullu suri Eestis seitse inimest ravimite kõrvaltoimete tõttu (1)

Kuigi ravimite infolehed tekitavad ärapanijalikke naljahetki, tasub nendes kirjas olevaid kõrvaltoimeid tõsiselt uurida – eelmisel aastal suri Eestis seitse inimest, kellele said ilmselt saatuslikuks ravimite tekitatud kõrvaltoimed.

"Üks surmajuhtum võib olla seotud norelgestromiin+etinüülöst-radiool plaastrite (Evra) kasutamisega," ütleb ravimiameti ravimiohutuse büroo juhataja Maia Uusküla.

28aastane naine, kes kasutas Evra plaastreid alates 2007. aasta oktoobrist, suri 2008. aasta veebruaris kopsuemboli tõttu. "Teatise edastanud arst polnud päris kindel, kas põhjus võis olla plaastrite kasutamine või kaasnenud viirusinfektsioon, lahangu andmed ravimiametil puuduvad," lausub Uusküla.

Trombid on beebipillide tõsine kõrvaltoime

Teine surmajuhtum põhineb tema sõnul kuuldustel ja on seotud drospirenooni ja etinüülöstradiooli sisaldavate tablettide kasutamisega. Günekoloog kuulis juhtumist, kus 22aastane noor naine suri kiirabiautos teel haiglasse. Ta oli kokku kukkunud kaubanduskeskuses ja elustamine ei andnud tulemust. "Arvatakse, et naine hakkas kaheksa kuud tagasi võtma Yarinat," tähendab Uusküla, et sellegi loo puhul ei ole ravimiametil väga täpset infot.

Nende kahe juhtumi põhjal ei saa Uusküla kinnitusel teha põhjapanevaid järeldusi, kuid samas ei saa neist ka mööda vaadata, sest trombi teket ei saa täiesti välistada ka riskifaktoriteta naistel. "Trombid veenides ja arterites on hormonaalsete kontratseptiivide teadaolevad tõsised kõrvaltoimed," nendib Uusküla.

Trombide tekkerisk on suurem üle 35aastastel naistel, kes suitsetavad, on ülekaalulised, kellel on varem esinenud trombembooliat või on trombemboolilisi haigusi suguvõsas, kellel on südameklapi rikked või rütmihäired, kõrge vererõhk või kes on näiteks operatsiooni või luumurru tõttu sunnitud olema kaua liikumatus asendis. "Kui hormonaalne kontratseptiiv määratakse naisele, kellel neid riskifaktoreid pole, siis võib ravimit pidada ohutuks, sest kasutamisest saadav positiivne efekt kaalub üle võimalikud riskid. Ka need, mis võivad kaasneda soovimatu rasestumisega," lausub Uusküla.

Ülejäänud surmaga lõppenud juhtude kõrvaltoimetest neljal korral oli patsiendil üks või mitu tõsist kaasuvat haigust ning ühel juhul tekkis isotretinoiinravi ajal rasestunud naisel iseeneslik abort – loode suri.

Kokku laekus ravimiametile mullu 93 teatist erinevate ravimite kõrvaltoimete kohta ning 57 olid tõsiste tagajärgedega.

Uuringutes osalevad vaid ideaalsed patsiendid

Uusküla ütleb, et kõrvaltoimeid põhjustavad kõik ravimid. Kuid ravim lubatakse turule ainult juhul, kui on kindel, et ravist oodatav kasu on suurem kui kliiniliste uuringute käigus selgunud kõrvaltoimete risk. Paraku on kliinilised uuringud suhteliselt lühiajalised ja neis osaleb väike arv nii-öelda ideaalseid patsiente, kellel reeglina esineb vaid uuritav haigus, kes ei kasuta teisi rohtusid ja võtavad ravimit täpselt nii, nagu ette nähtud.

"Tegelikus elus patsiendid ideaalsed ei ole," teab Uusküla. Seepärast on ka arstidel kõrvaltoimekahtluse korral kohustus sellest ravimiametit või müügiloa hoidjat teavitada ning pole võimatu, et müügiluba lõpetatakse. Nii juhtus hiljuti näiteks psoriaasiravimi Raptivaga, mille puhul leiti, et kõrvaltoimena tekkiva ajuinfektsiooni oht ületab ravist saadava kasu.

Tõsiste kõrvaltoimete kohta on infolehtedes reeglina ka kirjas, mis nende tekkele viitab ning mida siis teha," soovitab Uusküla infolehti põhjalikult uurida. Näiteks hormonaalsete rasestumisvastaste ravimite infolehtedes on kirjas, et trombembooliale viitavad sümptomid on jala valulik turse, äkiline valu rinnus ja hingamisraskused, mille tekkimisel tuleb pöörduda kohe arsti poole.

Arstid saavad kõrvaltoimete riski vähendada vaid siis, kui patsiendid on piisavalt teadlikud ja oma murest tohtrile räägivad.

"Arst ei ole jumal – kui patsient ei räägi, siis ta tema sisse ei näe ja võib määrata ravimi, mis patsiendil esinevate riskifaktorite tõttu (nagu kaasuvad haigused, teised samal ajal kasutatavad ravimid – toim) hiljem kõrvaltoimeid põhjustab," tõdeb Uusküla ja utsitab inimesi juba enne apteeki minekut aadressilt www.ravimiamet.ee (humaanravimite register) infot otsima.