TAIMETARK: Marika Tuusi lemmik on piprakauna tõmmis. Seda regulaarselt kasutades muutuvad juuksed tugevaks. Ka võib tõmmist hingamisteede haiguste korral rinnale määrida. Foto: Tairo Lutter
Uudised
8. aprill 2009, 15:28

Marika Tuus turgutab tervist omatehtud taimeõlide ja -tõmmistega

Juba poole talve peal hakkasid riigikogulase Marika Tuusi sõrmed sügelema, et saaks aga kiiremini kasepungi korjama ja nendest siis õli teha. Sarmikas naine on ravimtaimedest valmistanud tervistavaid õlisid ja tõmmiseid juba keskkoolist saati.

Marika mäletab, et lapsepõlves võttis ema teda kaasa põllu äärde köömneid ja vorstirohtu korjama ning et kodus joodi ikka ravimtaimeteed. Keskkoolipäevil trehvas aga raamatukogus kätte 1930ndatel välja antud raamat ravimtaimedest. "See tundus nii põnev! Minu ajal selliseid ei ilmunud," meenutab ta.


Tuus laenas raamatu ja kuna see tuli kahe nädala pärast tagasi viia, kirjutas ta selle lihtsalt ümber. "See oli kohutav, paks raamat oli ju," mäletab Tuus, kuidas tema taimeteadus alguse sai.


Avaldas hobiga austajale muljet


Kui üks keskkooliaegne kavaler temalt hobide kohta uuris, sai ta peotantsu ja iluvõimlemise asemel vastuseks hoopis ravimtaimed. "Ju ta arvas, et ma olen tõsine tüdruk," muheleb Tuus.


Kõik ravimtaimed, millest naine õlisid-tõmmiseid teha proovis, korjas ta ise, samal ajal raamatutest tarkust aina juurde ammutades. Nüüdseks on tal selliseid raamatuid kodus lausa meetrite kaupa.


Näiteks teeb Tuus astelpajuõli, millega tasub tupsutada nii haavu kui ka üldse probleemset nahka. Õli võib sissegi võtta, see tugevdab organismi, aitab kõrge vererõhu ja külmetuse korral ning teeb head maole ja maksale.


"Võttes õhtuti teelusikatäie astelpajuõli, ja nii mitu kuud järjest, aitab see selliste pikaajaliste haiguste korral, millele ei osata diagnoosigi panna," lausub tuttavatelt vahel naljatamisi ka nõia tiitli teeninud naine. Nohu korral võib õli ninna tilgutada ja nahale määrides annab see ilusa jume.


Kõigepealt laseb Tuus astelpajumarjad läbi mahlapressi. Mahl läheb kohe kurgust alla, kestadele ja seemnetele aga paneb peale nii palju õli, et need saaksid kaetud. Esimestel päevadel hoiab ta segu päikese käes ja seejärel kolm nädalat pimedas kohas, käies seda aeg-ajalt segamas. Lõpuks tuleb õli marjadelt ära kurnata.


Samuti väga paljude haiguste puhul ehk kurnatusest gripini aitab naistepunaõli. "Nahahädade puhul on see asendamatu," kinnitab Tuus.


Lilled õliks, piprakaun tõmmiseks


Veel teeb ta lavendli-, roosi-, saialille- ja muid lilleõlisid, milleks sobivad nii värsked kui ka kuivatatud taimed. Lilleõlid sobivad hästi näo- ja kehahoolduseks, samuti massaažiks. Eriti armastab Tuus aga raudrohuõli, mis on parim kuivale nahale. Kui õli ei tule just kõige parema lõhnaga, lisab Tuus sellele piparmünti. Sellest saab ka asendamatut aroomiõli, mis stimuleerib tšakraid.


Lisaks õlidele teeb Tuus tõmmiseid viinaga. Talviseks tõbede perioodiks on ideaalne küüslaugutõmmis. Selleks tuleb küüslauk hakklihamasinast läbi lasta, purki panna ja sellele viin peale valada. Tervistavat segu võiks võtta veidi hommikul ja veidi õhtul ning kindlasti koos piimaga, siis ei peleta pärast vestluskaaslasi eemale.


Tuusi enda lemmik on punase piprakauna tõmmis. Ta on lugenud näiteks ühest 86aastasest vanaprouast, kellel ei ole tänu sellisele tõmmisele ühtegi halli juuksekarva. Pipratõmmist tuleb lihtsalt 1:10 ja siis veel veidi veega lahjendada ning kolm tundi enne juuksepesu pähe panna. Tõmmist regulaarselt kasutades muutuvadki juuksed tugevaks. Veel võib tõmmist hingamisteede haiguste korral rinnale määrida. Meestel aitab juuste väljalangemise vastu saialille- ja raudrohutõmmis.


Kõiksuguste õlide ja tõmmiste kõrval utsitab Tuus ka ise kodus värsket mahla tegema. "Minnakse poodi ja ostetakse mitmekümnekroonine mahl, selle asemel et võtta hommikul kohvi keetmise ajal kaks porgandit ja lasta need mahlapressist läbi. Ei mingeid säilitusaineid ja abi saab ka mitmete haiguste puhul," ütleb naine, kes ise joob igal hommikul värsket porgandimahla, millele maitseks lisatud veidi kiivit.


Veel soovitab ta hommikuti nahka hõõruda jääkuubikutega, mis on tehtud peterselli- või kummeliteest.


Paneb pudru sisse munakoori


Tervise tugevdamiseks sööb Tuus ka munakoori. Kindlasti tuleb munad sel juhul sooja veega korralikult ära pesta ja pärast tühja koore seest tõmmata ära kile. Kuivanud koored tuleb kohviveskis hästi peeneks jahvatada ja saadud pulbrit võib panna pudru sisse või ka niisama lusikaga suhu pista. "See on luudele väga hea, palju etem kui poest purgikaltsiumi osta. Meedikud ilmselt vaidlevad vastu, aga munakoored on ju naturaalsemad," usub naine.


Ka soovitab Tuus organismi turgutamiseks üht omapärast segu, mida ta õppis oma emalt. Selleks tuleb kaussi panna toored terved munad ja nende peale pooleks lõigatud sidrunid. Umbes nädala pärast, kui sidrun on munakoored n-ö ära söönud, tuleb segule lisada mett ja pudel konjakit ning seda siis regulaarselt võtma asuda. Lihtsam variant on granaatõunad mee ja konjakiga.


Enamasti ongi Tuus hakkama saanud omatehtud kosmeetikaga ja kergemad tõvedki koduste vahenditega võitnud. Samas kasutab ta siiski ka poekosmeetikat.


Kuigi töö riigikogus ei jäta enda jaoks just palju aega, üritab ta hommikuti ja vabadel päevadel looduses käia ning tervislikult toituda. Tuusi toidulaualt leiab palju värskeid salateid ja puuvilju. Eriline lemmik on tal vitamiinirohke hurmaa.

Tervis kasepungadest
ÕLI:

Pressi 150 grammi kasepungi katki ja vala peale nii palju oliiviõli või viina, et pungapuder oleks kaetud. Lase õlil esimesed paar päeva seista päikese käes, edasi kolm nädalat pimedas kohas. Sega iga päev. Kasepungaõli on hea kuiva naha korral, sobib ka massaažiks.


TÕMMIS:

Tõmmisel lase seista sama kaua kui õlil, seejärel kurna ja lahjenda 1:10. Vahetult enne tarvitamist lisa veidi sooja vett.


Kasepungatõmmis ja -tee on põletikuvastase toimega ning aitavad ka külmetushaiguste, peavalu, kõrge vererõhu ja närvilisuse korral. Samuti ajab tee hästi kehast vett välja. Tee ja tõmmis aitavad ka liigesevalude, neerukivide ja sapiteede põletike korral. Nendega võib loputada juukseidki.
Segusid tuleb hoida tumedas pudelis.