RAVIKS SILMAKLAPP: Kõige tavalisema ravi-skeemi kohaselt kirjutatakse lapsele välja prillid ja päeva jooksul tuleb hästinägev silm kindlaks ajaks sulgeda – siis on ka laisk silm sunnitud tööd tegema.
Uudised
11. august 2009, 00:00

Laisa silmaga lapsest tulevikus pilooti ei saa (17)

«Mis nüüd saab?» oli ema esimene mõte, kui kuulis, et tema esimeses klassis õppiva põnni üks silm näeb teisest paremini ja teine silm ei tee ajuga koostööd.

Kooliarsti kontrolli käigus selgus, et Minna üks silm näeb kehvemini kui teine. Hiljem silmaarsti juures selgus, et tegu on laisa silma sündroomiga – häirega, mille saab lastel edukalt avastada ja enne kooli ka välja ravida, kui laps õigel ajal silmaarsti juurde jõuab. «Nüüd ütles aga arst, et enam pole midagi teha. Kas laps jääb siis ühest silmast pimedaks? Miks meie muidu väga hea perearst meid õigel ajal silmaarstile ei saatnud?» Tartlanna Lille Asperil tekkis hulk küsimusi.

Aju tõrjub ühe silma välja

Silmalaseri kliiniku kirurg Harras Mölder nendib, et lapse silmaarsti juurde suunamine peaks olema tõepoolest perearsti mure. «Vanemad võiksid ise ka laisa silma sündroomist üht-teist teada, kuid kui neil endil on normaalsed silmad, ei oska nad midagi kahtlustada,» tõdeb ta.

Laisa silma sündroomile ehk amblioopiale tasub aga tähelepanu pöörata. Kuigi pimedaksjäämise ohtu pole, pärsib see lapse tulevast erialavalikut. Aga kui terve silm peaks mõne trauma tagajärjel kaotama nägemise, ei oska laisk silm enam ajju kujutisi viia ning inimest võib ohustada pimedaksjäämine.

«Laisa silma sündroomi puhul kaob side ühe silma ja aju vahel, kuni lõpuks aju tõrjubki selle ühe silma endaga koostööst välja,» selgitab Harras Mölder häire olemust.

Laisa silma nägemisvõime jääb aga samale tasemele, nagu see lapseeaks välja arenes. See tähendab siis ka seda, et kummastki silmast tulev info peaks ajus liituma üheks pildiks ning silmade omavahelise koostöö mõjul näeb inimene teravalt ja ruumiliselt ehk tal on stereoskoopiline nägemine. Laisa silma sündroomi puhul seda aga pole ja inimene ei oska hinnata kaugust ega sügavust. «Sellisel puhul on välistatud näiteks autojuhi ja piloodi amet, samuti ei saa laisa silma sündroomiga inimesest kirurgi,» loetleb Mölder erialasid, mis tulevikus välistatud on.

Siiski on arstid ka täheldanud, et kui trauma tõttu jääb paremini nägev silm pimedaks, võtab aju konkurentsi kadumisel ka kehvemat silma tõsisemalt ja laisa silma nägemisvõime võib paraneda. Aga ei pruugi.

Laisa silma sündroomi avastamiseks peaks lapse nägemist kontrollima nii varases eas kui vähegi võimalik. «Kolme-nelja-aastaselt juba kindlasti,» ütleb Mölder. Ja kui siis avastatakse nägemishäire, saab kuni koolieani seda sündroomi korrigeerida.

Täiskasvanut enamasti ravida ei saa

Kõige tavalisem raviskeem on see, et lapsele kirjutatakse välja prillid ja päevas tuleb hästinägev silm kindlaks ajaks sulgeda – siis peab ka laisk silm tööd tegema. «Kui te näete tänaval silmaklapiga väikest selli, siis tõenäoliselt on tal just ravi käsil,» kõneleb silmakirurg.

Täiskasvanueas paraku laisa silma sündroomi eriti ravida ei saa. «Tõsi, laserkirurgia arenedes saab mõnel juhul ka selle sündroomi kahjustusest tekkinud nägemispuudulikkust ravida, aga alati sellele panustada ei saa,» ütleb Mölder.

Ja nii ongi täiskasvanute seas palju inimesi, kelle üks silm näeb täielikult, kuid teine vaid 30%. «Väga paljudel juhtudel ei avastata seda sündroomi õigel ajal. Kui aga mõelda lapse tulevikule ja sellele, et tema elukutsevalik oleks võimalikult lai, siis tuleb lapsega enne kooli korrapäraselt silmi kontrollimas käia,» rõhutab Mölder.

Kuidas laiska silma ära tunda?

Laisa silma sündroomi ehk amblioopia puhul on inimesel häiritud stereonägemine – ta ei oska seetõttu hinnata kaugust ega sügavust.

Sündroom avaldub lapseeas. Et lapsed kurdavad kehva nägemise üle harva, peavad vanemad neid hoolikalt jälgima ja nendega silmaarsti juures kontrollis käima.

Laisa silma sündroomi võib kahtlustada, kui:

lugedes või televiisorit vaadates pigistab laps ühe silma kinni,

midagi vaadates pöörab laps ebaloomulikult pead objekti poole – vaatab ühe silmaga, kusjuures teine silm on suunatud hoopis mujale, kaugusse.

Allikas: www.inimene.ee