KAHE OTSAGA: Üldiselt on beebipillid ohutud. Kui aga isiklikud terviseriskid arvestamata jätta, võivad need palju muret tekitada. Foto: Alamy/all over press
Uudised
1. september 2009, 00:00

ETTEVAATUST: beebipille kasutavaid naisi ähvardab eluohtlik tromboos (53)

Eelmisest aastast on teada, et tromboosi tõttu suri kaks noort naist. Mõlemat juhtumit ühendab asjaolu, et nad kasutasid hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid.

28aastane naine, kes kasutas Evra plaastreid 2007. aasta oktoobrist, suri 2008. aasta veebruaris kopsutrombi tõttu. Teine surmajuhtum põhineb ravimiameti ravimiohutuse büroo juhataja Maia Uusküla sõnul kuuldustel. "Günekoloog kuulis juhtumist, kus 22aastane noor naine suri kiirabiautos teel haiglasse. Ta oli kokku kukkunud kaubanduskeskuses ja elustamine ei andnud tulemusi. See naine hakkas kaheksa kuud tagasi võtma Yarinat," ütleb Uusküla.

Ta nendib, et mõlema loo puhul ei ole ravimiametil küll väga täpset infot, kuid neist ei saa ka mööda vaadata, sest kindel on see, et trombid veenides ja arterites on hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tõsine teadaolev kõrvaltoime.

Kõrvaltoimete loetelu on tegelikult pikk

Maia Uusküla kõneleb, et tromboosi tekkerisk on suurem neil hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatel naistel, kes on ülekaalulised, üle 35aastased või suitsetavad. "Samuti siis, kui naisel on tromboosi teket soodustavaid geneetilisi tegureid," lausub ta, et trombi teket ei saa täiesti välistada riskifaktoriteta naistelgi.

Ka Ida-Tallinna keskhaigla sisehaiguste osakonna juht Kai Sukles nendib ajalehes Meditsiiniuudised, et tromb vanust ei küsi ja see ohustab näiteks ka neid, kes tihti lennukiga lendavad. Tema sõnul on kõige arvukam riskigrupp naised, kes kasutavad antibeebipille: neil on lennureisi ajal trombioht tervelt 23 korda suurem.

Samas võivad Evita Grupp OÜ Naistearstide vanemarsti Galina Litteri ütlust mööda hormonaal-seid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatele naistele meelehärmi teha ka näiteks kehakaalu tõus, iiveldus, tursed, rindade hellus, uimasus, akne, peavalu, määriv vereeritus ja tsükliväline verejooks, meeleolumuutused, depressioon ja liibido nõrgenemine. "Loetelu on pikemgi, kuigi need asjad ei pruugi kõigil avalduda," lausub Litter.

Et kõrvaltoimed miinimumini viia, saabki kõiki hormonaalseid ravimeid ja vahendeid vaid arstiretseptiga. "Enne retsepti kirjutamist mõtleb arst alati näidustustele ja vastunäidustustele," selgitab Litter, et kõrvaltoimed võivad paraku esineda ka siis, kui vastunäidustusi pole. "Tuleb meeles pidada, et kombineeritud rasedusvastased vahendid nagu antibeebipillid seda on, on lubatud tervetele, mittesuitsetavatele alla 35aastastele naistele," rõhutab ta.

Nooremad naised peaksid riskide ennetamiseks antibeebipillide näidustused ja vastunäidustused arstiga iga 4–5 aasta järel ümber hindama. "Mittesünnitanud naistel ei soovita rinnavähi raviga tegelevad arstid antibeebipille üle 10 aasta tarvitada," ütleb naistearst.

Kõik vahendid on abordist ohutumad

Kuigi kõrvaltoimed võivad tunduda hirmuäratavad, kinnitab Maia Uusküla: hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on ohutud, kui neid õigesti kasutada. "Et kasutamine oleks aga ohutu, tuleb oma tervisest ja haigustest ravimit määrava arstiga põhjalikult rääkida," soovitab ta.

Samuti tuleb arstiga nõu pidada, kui ravimi võtmisel mõni kõrvaltoime tekib. Tänavu esimesel poolaastal laekus ravimiametisse üks hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite teatis, kus oli märgitud kõrvaltoimeks tahhükardia (südamerütmi kiirenemine).

"Kõrvaltoimete äratundmine ja registreerimine aitab neid edaspidi vältida ning ravimi kasu ja riski suhet täpsustada. Ka teadmine, et mõnedel juhtudel võib antibeebipillide võtmisega kaasneda tromb, on tulnud just läbi kliiniliste uuringute ja turustamisjärgsete andmete," selgitab ta, et olemasolevate andmete põhjal on näiteks teada, et hormonaalsetest rasestumisvastastest vahenditest on ikka rohkem kasu.

Galina Litter rõhutab, et kõik meetodid soovimatust rasedusest hoidumiseks on ohutumad kui raseduse katkestamine omal soovil. Võimaliku meelehärmi ärahoidmiseks tuleb lihtsalt naistearstiga tihedamat koostööd teha. Arstidki saavad beebipillide kõrvaltoimete riski vähendada vaid siis, kui patsiendid on piisavalt teadlikud ja oma muredest tohtrile räägivad.