Eesti uudised
1. märts 2010, 08:10

Haruldast haigust põeb kuni 100 000 eestimaalast (2)

TÜ lastekliiniku juhataja ja Euroopa ravimiameti harva kasutatavate ravimite komitee liige Vallo Tillmann ütleb, et haruldased haigused jäävad Eestis piisava tähelepanuta. Haruldasi haigusi esineb kuuel kuni kaheksal protsendil elanikkonnast ehk 80 000 - 100 000 eestimaalasel.

Eestis puudub haruldaste haigustega seonduvate probleemide lahendamiseks kindel strateegia, vahendab Postimees.ee.

Praegu on Euroopas müügiloa saanud 49 harva kasutatavat ravimit, millest Eesti haigekassa kompenseerib kaheksat nagu näiteks Fabry haiguse, kroonilise müeloidse leukeemia ja neeruvähi teatud vormi ravimit. 

Haruldasi haigusi on nimekirjas ligikaudu 6000 ja on arvatud, et 75 protsenti neist puudutavad lapsi, sest paljude haiguste põhjuseks on geneetiline algupära ja seetõttu on ka palju kaasasündinud defekte, mis avalduvad eeskätt lapseeas.

Haruldased haigused on näiteks tsüstiline fibroos (pärilik haigus, mis põhjustab välisnõrenäärmete talituse häireid - toim), hemofiilia (veritsustõbi, veri ei hüübi - toim), ka paljud enneaegsusega seonduvad haigused - silmapõhja kahjustus, kopsude kahjustus (väga väikese sünnikaaluga vastsündinutel - toim) ning veel mitmed kasvajad, näiteks leukeemia ja pankrease vähk.