TERVISEHÄDADELE VASTU: Sportimisele eelistavad mehed tihti seda tugitoolis istudes telekast jälgida ja toorsalatist paremaks peavad nad rasvast rämpstoitu. Foto: Corbis / Scanpix
Uudised
23. märts 2010, 06:59

Mehi tapavad ebatervislikud eluviisid (26)

Eesti meeste tervist kahjustavad vale toitumine, alkohol, arsti eiramine ja enesessetõmbumine!

«Neljandik aasta jooksul surnutest ei jõua 65. eluaastani, kolmveerand neist on mehed,» loetles tervishoiuekspert Maris Jesse möödunud nädalal konverentsil «Mehe tervis II» karme arve selle kohta, et Eesti mees sureb liiga vara.

2008. aastal suri Eestis 16 675 inimest, 4555 neist enne 65. eluaastat. Ja kuigi eeldatav eluiga Eestis on läbi aegade kõrgeim, on see ikkagi umbes 12 aastat lühem kui Euroopa Liidu vanades liikmesriikides. «Eriti lühike on meie meeste eluiga,» nentis Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees, perearst Eero Merilind murelikult.

Tema murelikkust kinnitavad taas arvud – kui naised elavad meil keskmiselt 79 aasta vanuseks, siis mehed 11 aastat vähem ehk nende elu lõpeb 68aastaselt. Euroopas on naiste keskmine eluiga 82 ja meestel 76 aastat.

Üks meeste lühikese eluea põhjus on Põhja-Eesti regionaalhaigla südamearsti Margus Viigimaa sõnul tõik, et 30–60aastastel Eesti meestel on jätkuvalt oluliselt kõrgem südame-veresoonkonna haiguste risk kui samaealistel naistel.

«Meeste terviseteadlikkus on madalam, sageli tulevad nad

uuringutele naiste õhutusel. On vaja rohkem teadvustada lihtsat tõde, et oma eluviiside muutmisega on võimalik südamehaigusi ennetada,» selgitas Viigimaa.

Vananege rahulikult!

Kui harjumus liikuda on 35–44aastaste meeste seas tõusuteel, siis alkoholisurmadega on endiselt traagilised lood. «Alkohol põhjustab äkksurma tervelt 59% Eesti meestel,» nentis Põhja-Eesti regionaalhaigla sisehaiguste kliiniku juhataja Arvo Mesikepp.

«Esikolmik meeste surma põhjustamisel 2008. aastal on vereringkonna elundite haigused 1039 juhul, õnnetused, mürgitused ja traumad 851 juhul ja kasvajad 591 juhul. Ning mis seal salata – alkoholi liigtarbimine on nende tõbedega seotud,» toetas Mesikeppi ka tervishoiuekspert Maris Jesse. Ühtekokku võib alkohol põhjustada üle 60 ägeda või kroonilise haigusseisundi.

Maailma Terviseassotsiatsiooni asepresident Anu Kasmel näeb aga Eesti meeste tervist Euroopa kontekstis kui hulpiva jäämäe tippu laias ookeanis. «Pole mõtet meie mehi süüdistada tervisthävitavas käitumises – sukelduma peab sügavamale ning leidma põhjused, mis mõjutavad meeste valikuid, keskkonda ja heaolu,» lausus ta viitega sellele, et saavutusühiskond nõuab meestelt liiga palju.

Vastuseks sellele sõnastas kommunikatsioonibüroo Powerhouse juhataja Janek Mäggi soovituse meestele oma eluea pikendamiseks: «Vananege rahulikult ja olge endaga rahul. See, mis teised teist arvavad, on ju tegelikult ükspuha.»

Aivar Riisalu: ma ei tea, kes on mu perearst

Ärimees ja muusik Aivar Riisalu (49) toob Eesti meeste kehva tervise põhjuseks tõigad, et arstiabi on kehvalt kättesaadav, ja liigse kiirustamise edu saavutamisel.

«Mina käin arstil tänu sellele, et mul on raha ja paljud ülikooliaegsed sõbrad töötavad erakliinikus. Kes on mu perearst, ei tea ma tänaseni,» kostab ta.

Teisalt on Eesti meeste elu liialt stressirohke, sest kõike seda, mida muu maailm on üles ehitanud aastakümneid ja -sadu, üritatakse meil 10–15 aastaga. Tervislikest eluviisidest rääkides rõhutab Riisalu korduvalt, et lõplikku tõde sellel teemal pole. «Mina jätsin neli aastat tagasi suitsetamise maha, pärast seda olen kimpus olnud nii ülekaalulisuse kui astmaalgetega,» põhjendab ta oma arvamust.

Ja lisab ruttu, et tegelikult pole tal häda midagi. «Ega ma nii paks nüüd ka pole. Ja astma on mööda läinud. Isegi vererõhk on korras,» itsitab ta.

Sporti teeb Riisalu siis, kui aega on. Tänavu talvel on ta näiteks suusatanud oma kodu juures oleval viiekilomeetrisel rajal.

Aga enamasti tal aega pole. «Ja kuigi ma olen nõus nii kiviaeda ehitama kui metsa langetama, siis näiteks jooksmine tekitab mulle väga halva enesetunde. Ja ma pole ainus – üks Ameerika uuring, milles küsitleti 30 000 inimest, kinnitab, et umbes pooled inimesed tunnevad end sportimise tagajärjel kehvasti,» muigab ta ja lisab, et tegelikult saaksid Eesti mehed paremini küll. Kui vaid tahaksid.

Toomas Tõniste: terve olla on odavam

«Mees peab endale teadvustama, et tema tervisest oleneb ka tema pere ja laste tulevik. Keegi pole ju rõõmus, kui pereisa ootamatult vara lahkub,» lausub endine tipp-purjesportlane ja poliitik Toomas Tõniste (42).

Eestlaste ennasthävitavad eluviisid on tema arvates suuresti pärand eelmisest riigikorrast, millega käis kaasa joomine. Uue riigikorraga lisandusid sellele uued ohtrad võimalused, mida tervise hinnaga üritatakse võimalikult palju ära kasutada. «Vähe und, stress ja ebapiisav lõõgastumine panevad meeste tervisele põntsu,» nendib ta.

Tõniste arvates on olukord siiski paranemas, sest järjest rohkem inimesi pöörab tähelepanu nii sportlikele eluviisidele kui ka tervislikule toitumisele.

Tõniste ise endise tippsportlasena hoiab end vormis tervisesporti tehes. «See on odavam kui haigeks jääda,» kinnitab ta. Ja lisab, et kui kõik inimesed pööraksid tervislikele eluviisidele piisavalt tähelepanu, aitaks see riigi raha kokku hoida ning kasutada tervishoiule kuluvaid hiigelsummasid valdkondades, kus seda rohkem vaja oleks.

Raimo Kägu: Eesti meeste elu on raske

Ärimees Raimo Kägu (56) arvates on Eesti meeste lühikese eluea põhjus see, et nende elu on võrreldes Euroopa meestega raske.

«Nad peavad tegema märgatavalt rohkem tööd märgatavalt raskemates tingimustes ja jõudma teistega samale tasemele märksa väiksemate vahenditega. Ja seda kõike lühema aja jooksul,» seletab ta.

Kindlasti aitaks meeste pikemale elueale kaasa see, kui nad vähemalt korra aastas end arstile näitaksid. Kägu ise teeb seda ja tunnistab, et probleeme on leitud ka. «Aga ma püüan neid siis toiduga korrigeerida,» ei alahinda ta tervisliku toitumise tähtsust.

Kuid kaalujälgijad koos oma programmidega teevad talle siiski nalja. «Kaalu ei pea ju jälgima, jälgima peab, mida suhu pistad,» põhjendab ta.

Tervisliku toitumise kõrval on Kägu jaoks oluline ka enda füüsilise poolega tegelemine. Ta käib suvel jooksmas ja talvel suusatamas, mängib tennist ja käib ujumas.

Jaagup Kreem: pärast liigutamist on enesetunne hea ja keha kiidab mind

«Eesti inimene on kinnine ja hoiab palju enda sees. Ka oma tervisehädad, mida teadvustama ei kiputa,» nendib laulja Jaagup Kreem (36). Ja võrdleb meest kasutatud autoga – kui ta katki ei lähe, ei kiirusta keegi juppi välja vahetama. «Kui ta aga katki läheb, võib olla juba lootusetult hilja,» nendib ta.

Kreem, kes ise enda sõnul on elujaatav inimene ja viskab sõprade seltsis meeleldi nalja ka hullude asjade üle, pakub, et vähese arsti juures käimise põhjuseks võib olla ka keerukas arsti juurde pääsemise süsteem. «Ja mis seal salata – üks halb kogemus arstidega paneb järgmine kord mõtlema, et mis ma sinna ikka lähen,» ütleb ta.

Laulja on sportlike eluviisidega sinasõber ja käib ikka tasapisi suusatamas, jooksmas, jõusaalis ning rattaga sõitmas. «Ma ei tee seda vajadusest suuremaks ja tugevamaks saada, kuid pärast enda liigutamist on enesetunne hea ja keha kiidab mind ka,» muheleb ta.

Jüri Homenja: teen õhtuti kepikõndi

«Kui mees suitsetab ja joob, võib arvata, et ta oma tervisest ei hooli. Kui ta suudab neid pahesid ohjeldada, võib arvata, et ta teeb oma tervise heaks ka muud,» usub lembelaulik Jüri Homenja.

Teda on pannud korduvalt muigama inimesed, kes pubis suitsetades ja õlleklaasi taga istudes peavad valjuhäälset vestlust seemneleiva tervislikkusest.

Homenja (50) tunnistab, et tema enda jaoks on tervis olnud tähtis lapsepõlvest saati. Kui pikka aega käis ta oma keha vormimas jõusaalis, siis pärast vigastust on laulja leidnud endale meelepärase liikumisharrastuse kõndimiskeppidega treenimise näol. «Põhiline on, et mulle meeldiks spordiala, mida ma harrastan,» kinnitab ta.