Foto: SXC
Suhted
19. mai 2010, 09:59

Kunstlik viljastamine asendab sugulisel teel paljunemise? (7)

Laste saamine sugulisel teel võib teadlaste sõnul lähima kümne aasta jooksul väheneda märgatavalt, kuna juba praegu on populaarne katseklaasis viljastamine.

Austraalia veterinaar John Yovich ütleb, et seks muutub üsna pea vaid lõõgastavaks tegevuseks. "Järgmise viie kuni kümne aasta jooksul pöörduvad 40. eluaastale lähenevad paarid viljakuskliinikusse, kui soovivad last saada," vahendab NY Daily News meediku sõnu.

Katseklaasis viljastamine ehk nn in-vitro (IVF) omab tavapärase eostamise ees eelist, kuna õnnestub pea sajaprotsendiliselt kõigil juhtudel. Praegu on 38-40aastaste naiste seas loomulikul teel rasestumise protsent 15-20, pärast 40. eluaastat väheneb see 6 kuni 10 protsendini.

Ajakirjas Reproductive BioMedicine ilmunud artiklis kirjutatakse, et kariloomadele tehtud kunstviljastamine õnnestus pea igal korral.

Londoni viljakuskliiniku ekspert Gedis Grudzinskas on uuringu osas aga skeptiline: "Mind ei üllataks, kui IVF muutuks tõhusamaks kui loomulik paljunemine, ent kahtlen, kas saab täielikult garanteerida, et see ka igal juhul toimiks."