Iga viies: 15–20% Eesti meestest kannatab eesnäärmepõletiku käes, igal viiendal avastatakse eesnäärmevähk, loetleb Margus Punab mõtlema panevaid numbreid. Foto: Aldo Luud
Uudised
14. september 2010, 07:02

Margus Punab: mehed, ärge unustage oma teist südant! (1)

"Mehed kipuvad oma tervisehädade osas mängima jaanalindu. Arvatakse, et kui krõbistan kodus Prostamol Unot, siis sellest eesnäärme tervise heaks piisab.

Samal ajal jäävad tõsisemad mured, näiteks eesnäärmevähk, ilma arstita avastamata," manitseb Margus Punab mehi enda eest rohkem hoolitsema.

Meestearsti jutul on tõsi taga – eesnäärmehaigused on Eestis meeste kroonilise haigestumise põhjusena laialt levinud, paraku eiratakse neid sageli. Seega võib eesnääret julgelt pidada mehe teiseks südameks.

Meestearst Margus Punab loetleb arve: 15–20% Eesti meestest kannatab eesnäärmepõletiku käes, igal viiendal avastatakse eesnäärmevähk ning eesnäärme healoomuline suurenemine ja sellest tulenevad kusemishäired kimbutavad 70% mehi.

Käi kord aastas kindlasti kontrollis

"Et meeste tervis särav pole, näitavad mitmed faktid. Naised elavad üle asju, mida mehed eales välja ei kannata. Näiteks sünnituse. Kui rasedus katkeb, sureb suurema tõenäosusega poisslapse loode," räägib Punab. Lisaks lühike oodatav eluiga – kui Islandil on meeste ja naiste eluea vahe kolm ja Rootsis viis aastat, siis Eestis surevad mehed naistest ligi 12 aastat varem.

Kas Eesti mehed on haigemaks jäänud? "Meeste hädad on kogu aeg tõsised olnud. Need mehed, kes 50 aastat tagasi elasid kõrge vanuseni, surid suure tõenäosusega eesnäärmehaigustesse. Ka minu mõlemad vanaisad," lausub Punab. Kuid praegu on nii, et kuigi eesnäärmevähk on meeste seas endiselt kõige levinum pahaloomuline kasvaja, on seda juba 10 aastat võimalik varase avastamise korral edukalt välja ravida.

Kuidas mees aru saab, et midagi on viltu? "Kui alakehas on pidev ebamugavustunne või valud või kui esinevad kusemishäired," nimetab Punab põhilise. Üle 45aastased mehed peaksid kord aastas end kontrollida laskma ka siis, kui kaebusi pole.

Paarisuhe teeb mehe õnnelikuks

"Kui aga vastuvõtule tuleb mees, kes on eesnäärmepõletiku käes kannatanud 20 aastat, ei saa kahjuks rääkida terveks ravimisest, vaid vaevuste ja kaebuste leevendamisest," lausub tohter.

Punabi sõnul tuleb meeste hilises arsti juurde jõudmises mõneti süüdistada ka naisi, kes kasvatavad mehi mitte nutma ja ikka hakkama saama. "Seepärast ei tunnista mehed sageli oma tervisehädasid ning kannatavad. Ja lähevad alles siis arsti juurde, kui mõni häda on juba mitu aastat vaevanud. Kuid just siin seisneb mehe tervise võti – mida varem ta arsti juurde läheb, seda parem on," rõhutab meestearst.

Peale õigel ajal arsti juurde mineku on Punabi sõnul hea tervise võtmeks tervislikud eluviisid, tasakaal töö- ja eraelu vahel ning arusaam sellest, et pole midagi tähtsamat perekonnast. "Paarisuhtes mees on kordi õnnelikum kui paarisuhteta," kinnitab arst.