See ta on: 37 500 korda suurendatud HI-viirus, mis põhjustab inimestel aidsi. Heledamad ja tumedamad täpikesed ongi HI-viiruse osakesed. Foto: afp/scanpix
Uudised
18. detsember 2010, 09:00

HI-viirusega mees raviti terveks! (12)

Kas Saksa teadlased on leidnud vahendi koletisliku HI-viiruse väljajuurimiseks? Neil on õnnestunud ravida meespatsient HI-viirusest, kasutades kemoteraapiat, kiiritust ja tüvirakkude siirdamist.

Erialajakirjas Blood ilmunud raporti kohaselt ravisid Berliini Charité meditsiinikooli teadlased HI-viirusega nakatunud 40ndates eluaastates meest, kes põdes ühtlasi ägedat müeloidset leukeemiat. Ta vajas leukeemia raviks luuüdisiirdamist.

Kõrgedoosilise keemia- ja kiiritusraviga tapeti immuunrakud ning hävitati vähk. Seejärel ehitati immuunsüsteem uuesti üles, siirates mehele tüvirakke, mis võivad areneda kõikvõimalikeks vererakkudeks, kaasa arvatud rakulist immuunsust kandvad T-lümfotsüüdid.

Teadusrühma sõnul sisaldasid doonori tüvirakud haruldast pärilikku geenimutatsiooni, mis muutsid nad aidsi põhjustava HIV-infektsiooni suhtes resistentseks.

HIV-st pole kolm ja pool aastat märkigi

2007. aasta veebruaris tehtud tüvirakkude siirdamise ajal lõpetas patsient HIV-vastaste ravimite võtmise, kirjutab ajakiri Blood. Pärast esimest siirdamist ei suutnud arstid patsiendil enam leida ainsatki märki HIV-st. Aasta ja üks kuu hiljem, kui leukeemia taas välja lõi, tegid arstid mehele samasuguse ravikuuri, millele järgnes sama doonori tüvirakkude siirdamine. Kardeti, et mõne aja pärast ilmutab HIV end taas. Kuid seda pole tänaseni juhtunud.

Paistab, et ravi abil õnnestus surmaviirus organismist lõplikult välja ajada. Viimased kolm ja pool aastat ilma HIV-vastaste medikamentideta elanud patsiendil pole praeguseks välja löönud ei leukeemia ega HI-viirus. Tema immuunsüsteem on taas normaalne ning sisaldab HIV-resistentseid rakke nagu tüvirakudoonorilgi. "Meie tulemused annavad alust arvata, et selle patsiendi puhul on saavutatud HIV-st paranemine," resümeerivad uurimistöö autorid.

Berliini teadlaste läbimurre tundub olevat rõõmusõnum neile 33,4 miljonile inimesele, kes Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmeil kogu maailmas HI-viirust kannavad. Kuid aidsi-spetsialistid ei söanda optimismi ilmutada. Nende sõnul ei pruugi sakslaste saavutus HIV-ravi praktikale erilist mõju avaldada. "See ilmselt on tõesti ravi, kuid sel ravil on teatav hind," ütleb meditsiiniprofessor Michael Saag Alabama Ülikooli aidsikeskusest.

USA aidsispets: riskantne ravi

"Selleks, et patsient doonori rakke saaks, tuli kogu tema keha immuunsüsteem maatasa teha ning seejärel talle luuüdisiirdamine teha," märkis mainekas USA aidsiuurija. Selline ravi, mis immuunsüsteemi nii tõsiselt kahjustab, on tema sõnul äärmiselt riskantne. "Isegi kui inimene siirdamise tagajärjel ei sure, esinevad tüsistused, millega on väga ebameeldiv elada," viitas dr Saag doonorirakkude rünnakule keha enda vastu.

Saksa teadlaste ravi tulevikuväljavaateid piirab USA aidsieksperdi sõnul ka tõsiasi, et iga patsiendi ravi läheks maksma sadu tuhandeid dollareid ehk miljoneid Eesti kroone. "Seda [ravi] saab rakendada üksnes siis, kui patsiendil tekib leukeemia või lümfoom ning ta vajab luuüdisiirdamist," toonitas ta.

Berliini patsiendina tuntud mees on tänaseks oma isiku avaldanud. Tegu on 44aastase Ameerika kodaniku Timothy Ray Browniga, kes on aastaid Saksamaal elanud. HIV diagnoositi tal 1995. aastal, leukeemia tekkis neli aastat tagasi.