Foto: Meelis Tomson
Tarbija
15. märts 2011, 11:43

Patsientide omaosalus soodusravimite ostmisel on langenud (1)

Patsientide omaosalus soodusravimite ostmisel on viie aasta järel esmakordselt langenud, teatas Eesti Haigekassa.

2010. aastal maksid eestimaalased ühe soodusretsepti eest keskmiselt 0,32 eurot (5 krooni) vähem kui 2009. aastal. Samas kasvas inimeste hulk, kes kasutasid ravimeid krooniliste ja raskekujuliste haiguste raviks, samuti suurenes ühe inimese kohta aasta jooksul ostetud soodusretseptide arv. Seega ostsid inimesed 2010. aastal rohkem soodusravimeid kui aasta eest, tasusid aga üldsummas vähem.

2010. aastal rakendusid mitmed abinõud, et langetada patsientide omaosalust ravimite ostmisel.

1. aprillist jõustus apteekidele kohustus pakkuda toimeainepõhise retsepti korral patsiendile soodsaima hinnaga ravimit. Septembris alustas haigekassa kampaaniat „Erinevus on ravimi hinnas", juhtimaks patsientide tähelepanu asjaolule, et sageli on toimelt samaväärsete ravimite hinnad väga erinevad. Kampaania eesmärgiks seati elanikkonna teadlikkuse suurendamise abil vähendada välditavat omaosalust ravimite eest tasumisel.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur märkis, et kampaania on olnud üks põhjus, miks omaosalus soodusravimite ostul vähenes.

Haigekassa juhatuse liikme Mari Mathieseni sõnul kasvas patsientide omaosalus soodusravimite ostmisel seni igal aastal. „Näis, et tegemist on paratamatusega ja seda trendi ei õnnestu peatada. 2010. aasta andmetest kokkuvõtteid tehes oli heameel tõdeda, et see on siiski võimalik. Soodusretsepti maksumus patsiendile oli mullu isegi madalam kui 2008. aastal. Kui käitumisharjumused ei oleks muutunud, siis oleksid Eesti inimesed 2010. aastal soodusravimitele kulutanud oma raha ligi 4 miljonit eurot (62 miljonit krooni) rohkem. Näeme siiski, et patsientide kulutused ravimitele võiksid veelgi väheneda," ütles Mathiesen.

Perearst ja Perearstide Seltsi esinaine Ruth Kalda rõhutas, et meditsiinilises mõttes on geneeriline ravim originaalravimiga võrreldes sama tõhus, ohutu ning usaldusväärne. „Kui mõne ravimi suhtes tekib küsimusi, tuleks sellest oma perearstiga rääkida. Koos leitakse kindlasti õige lahendus," julgustas Kalda.

Haigekassa jätkab mullu alustatud kampaaniat „Erinevus on ravimi hinnas" märtsis, julgustades patsiente küsima apteegis sama toimeainega ravimite hulgast soodsaimat.

Kampaania info on üleval haigekassa kodulehel aadressil http://www.haigekassa.ee/kindlustus/soodusravimid/ravimikampaania.