Uudised
29. märts 2011, 06:57

Probleem: kas tõesti kõik kraadiklaasid valetavad? (1)

Apteeker: elektroonilised kraadiklaasid on mõeldud eelkõige päraku kaudu mõõtmiseks

«Kraadimine ei peaks olema tegevus, mis vajab erikoolitust,» torises väikese lapse ema, kellelt purunenud kraadiklaasi asemele uue ja usaldusväärse leidmine nõudis hulga aega ja närvikulu. Ja tõepoolest – tunne, nagu kraadiklaas näitaks vähem, on tuttav peaaegu igale inimesele.

«Ostsin uue digitaalse kraadiklaasi, panin lapsele alla, sest ta oli silmanähtavalt palavikus. Kraadiklaas näitas aga napilt üle 36!» imestas toimetusse helistanud tallinlanna.

«Kasutusjuhendit lugedes sain teada, et see kraadiklaas on mõeldud vaid rektaalseks või oraalseks mõõtmiseks, kaenla alt see ei mõõda. Aga miks?» on noor ema nõutu.

Kas ühekordne kraadiklaas?

Südikas naine viis kraadiklaasi apteeki tagasi. Seal selgus, et õiget uut leida polegi nii lihtne. Näiteks elavhõbedaasendajaga kraadiklaasidel on apteekrite sõnul nõks, kuidas neid alla lüüa. «Kui seda kätte ei saa, on need põhimõtteliselt ühekordseks kasutamiseks,» teab naine.

Ühes apteegis asusid abivalmis apteekrid ema muret kuuldes müügilolevaid kraadiklaase enda peal katsetama ning kõik digitaalsed näitasid ühel ja samal inimesel erisugust temperatuuri, ning kindlasti vähem kui elavhõbedaasendajaga kraadiklaasid. «Selle peale nentisid apteekrid, et nad ei julgegi mulle kraadiklaasi müüa,» meenutab naine.

Lastearst Reet Raukas möönab, et on vanemate kogemustest aru saanud, et kraadiklaasid, eriti odavamad, kipuvad valetama just allapoole. «Nagu oleksid nad kalibreerimata,» lisab ta.

Kas tõesti pärast tänavust 1. jaanuari, mil elavhõbedaga kraadiklaase enam müüa ei tohi, polegi õiget kehatemperatuuri võimalik teada saada?

Küsimusele vastuse saamiseks võttis Õhtuleht koju sahtlisse kogunenud kolm kraadiklaasi (kõik ostetud eri aegadel tundega, et üks neist näitab vähem) ning ostis apteegist veel neli erinevate tootjate termomeetrit – nii elavhõbedaasendajaga kui ka elektroonseid –, samuti noorte lapsevanemate seas popi lutt-termomeetri.

Kraadiklaaside täpsust kontrollisime Eesti kõige täpsemas laboris – riigietaloni hoidvas AS Metrosert laboris, kus igasuguseid mõõtevahendeid saavad kalibreerida ja taadelda kõik huvilised.

ASi Metrosert teaduri Riho Vendti tehtud katse kinnitas üht: kõik kaheksa kraadiklaasi näitavad temperatuuri korrektselt. «Katsest ei või teha lõplikku järeldust tüüpide ega tootjate kohta, sellise järelduse tegemiseks üksikeksemplaridest ei piisa,» lausub ta. Kuna kraadiklaaside Eestisse toomist kontrollib terviseamet, võib Vendti kinnitusel müügil olevaid kraadiklaase siiski usaldada.

«Pigem tuleb viga ebaõigest kasutusest. Elektrooniline termomeeter tahab väga head nahakontakti, kui see on ebapiisav, ei ole ka näit õige,» selgitab Vendt.

Ka elektroonilise kraadiklaasi tühja patareid ei saa vales näidus süüdistada, sest seadmed on teaduri sõnul konstrueeritud nii, et enne kui nad jõuavad valetama hakata, kaob neil pilt eest.

Hoia kaenla all veel pärast piiksu!

Miks aga kodune kehatemperatuuri mõõtmine, mis peaks ometi lihtne olema, siiski nii palju küsimusi tekitab?

Tartu Kaubahalli apteegi juhataja Reine Saumani sõnul ei oska inimesed ihusoojust lihtsalt mõõta. «Elektroonilised kraadiklaasid on mõeldud eelkõige rektaalseks (päraku kaudu – S. P.) mõõtmiseks. See viis on mujal maailmas levinud, meie inimestele aga harjumatu,» toob ta välja esimese tõsiasja.

Elektroonilise kraadiklaasiga saab õige kehatemperatuuri kätte ka kaenla alt, kuid kuna kaenlaalune on väliskeskkonna mõjutustele avatud, vajab termomeeter seal soojenemiseks pikemat aega.

Seega on ekslik arvamus, et elektroonilised kraadiklaasid on kasulikud kiirema tulemuse saamiseks. «Pärast esimest piiksu ei maksa kraadiklaasi kaenla alt välja võtta, kuid seda ei tohi sinna ka kümneks minutiks unustada, siis kaob kraadiklaasilt pilt,» õpetab Reine Sauman.

Elavhõbedaasendajaga kraadiklaasid tuleb aga alla lüüa kehasoojalt. «Kui see jahtub, seda enam miskipärast alla lüüa ei jaksa,» teab apteeker ka oma kogemustest.

Perearstikeskuse Sinu Arst pereõde Eneli Liivamäe lisab veel ühe tarkuse: «Elektrooniliste kraadiklaaside puhul tuleks vältida mitut järjestikust kraadimist – siis näitavad nad temperatuuri tegelikust rohkem. Kraadimise vahe võiks olla umbes 10 minutit.»

Pereõe sõnul saab täiesti usaldusväärse tulemuse siiski igasuguse termomeetriga, kui kasutatakse õiget tehnikat – kraadiklaas on korralikult kaenlalohus nahaga kontaktis ja nahk eelnevalt kuivatatud.

Kuidas ma kraadiklaasi otsisin

Kraadiklaaside valik võtab apteegiriiuleil nii hinna kui ka valiku poolest silme ees kirjuks. Apteekridki ei tee asja kergemaks.

«Ärge seda võtke, seda on väga halb kasutada,» ütleb ühes apteegis proviisor minu soovi peale osta kolm eurot maksev kraadiklaas. Ja pakub selle asemel kaheksaeurost. «Temperatuurinäit on nii peenike, et seda on kehv vaadata ning alla lüüa on ka raske,» lausub ta selgituseks.

«Oi, me ei taha teile kraadiklaasi müüa, see ei tööta ja te tulete sellega pärast tagasi. Praegu on kehv partii,» ütleb apteeker teises kohas.

Tartu Kaubahalli apteegi juhataja Reine Sauman tunnistab, et elavhõbedavabade kraadiklaasidega on tõepoolest probleeme olnud. «Ühe partii saatsime lattu lausa tagasi, sest inimesed ei jõudnud neid alla lüüa. Mõtlesime, et see on praak,» meenutab ta. Pärast said apteekrid laotöötajailt teada, et elavhõbedavaba kraadiklaasi tuleks alla lüüa kehasoojalt.

«Elektrooniline kraadiklaas on kindlasti mugavam,» ütleb Sauman. Umbes kuue euro eest saab kätte juba nii elektroonilise kui ka tavalise kraadiklaasi. Kõige muretumaks nimetab apteegi juhataja aga temperatuuri mõõtmist naha pinnalt infrapunatermomeetriga. Moodne vidin maksab 100 euro ringis. silja paavle

4 nippi kuidas kraadida

Elektroonilised kraadiklaasid on mõeldud eelkõige päraku kaudu mõõtmiseks. Õige kehatemperatuuri saab kätte ka kaenla alt, kuid seal võtab kraadiklaasi soojenemine kauem aega ning pärast esimest piiksatust ei tohi mõõturit kaenla alt ära võtta.

Elektrooniliste kraadiklaaside puhul väldi mitut järjestikust kraadimist – siis näitavad nad temperatuuri tegelikust rohkem. Kraadimise vahe olgu umbes 10 minutit.

Elavhõbedaasendajaga kraadiklaasi on parem alla lüüa kehasoojalt – jahtunud kraadiklaasiga võib see osutuda võimatuks.

Õige tulemuse saab, kui kraadiklaas on kuivatatud kaenlalohus korralikult nahaga kontaktis.