Uudised
12. aprill 2011, 06:55

Arst: nõrk immuunsüsteem soodustab allergia teket

«Allergia ei tähenda pelgalt lastehaigust, see võib alata ükskõik mis vanuses,» kinnitab Tallinna lastehaigla arst, Eesti Allergialiidu juhataja Maie Jürisson.

Mõni haigus, näiteks toiduallergia või atoopiline dermatiit, avalduvad sagedamini imiku- või väikelapseeas. Ka astma ilmneb üsna sageli lasteaia- või koolilapseeas.

Allergiline nohu algab sagedamini kooli- või noores täiskasvanueas. Kontaktallergilised nahapõletikud avalduvad enamasti täiskasvanueas, neil on sageli seos ametiga. Kutsehaiguste loetelus on olemas lausa diagnoosina kutseekseem.

«Üks allergia tekkimise eeldusi on immuunsüsteemi muutus ehk sensibiliseerumine ehk spetsiifiliste antikehade või lümfotsüütide teke, mistõttu inimesel tekib immunoloogiline ülitundlikkus,» selgitab Maie Jürisson.

Pärilikkus – oluline riskitegur

Osal sensibiliseerunud inimestel tekib allergiline haigus arsti sõnul kiiresti, teistel kujuneb see hiljem või ei teki üldse. Haigestumisrisk oleneb Jürissoni sõnul suurel määral pärilikkusest, samuti on oma osa keskkonnal, ärritavatel ainetel, kaasuvatel haigustel jms.

Kui sensibiliseerumine võib juhtuda millal tahes, siis aeg, kuni haigus kujuneb, ei ole arsti sõnul alati ennustatav. «Siiski, mida suuremad immuunsüsteemi nihked, seda tõenäosem on ka allergilise haiguse teke,» lausub ta.