Foto: Aldo Luud
Uudised
12. aprill 2011, 06:55

Allergik: igal hommikul võin ärgata kärnas näoga (11)

Ainus võimalus allergiat vältida on hoiduda seda tekitavast ainest, teab Tiiu. Aga kuidas seda teha, kui oled allergiline peaaegu kõigele?

Lõuna-Eesti maaliliste kuplite vahel kasvanud ja varakevadest hilissügiseni paljajalu ringi lipanud Tiiu (42) oli lapsena terve nagu purikas. Pärast lapse sündi pani naine tähele, et aeg-ajalt tekkisid tema kehale täpid.

"Siis arvasin, et need on pesupulbrist," meenutab Tiiu.

Allergikute tooted kurnavad rahakotti

Tõsisemaks läks asi mõni aasta hiljem, kui täpid ei kadunudki enam. Kui äkki tekkis ka näole ja kätele tugev ekseem, mis sügeles ja põhjustas paistetust, hakkas Tiiu abi otsima arstidelt.

"Töötasin klienditeenindajana ja tööandja soovitas mul sageli haiguslehele jääda. Ega see eriti ilus ju ole, kui verevermeis kätega ja paistes näoga inimene teisi teenindab," ohkab Tiiu.

Kui naine lõpuks nahaarsti vastuvõtule sai, diagnoositi tal kontaktallergia. "Sain teada, et mul on allergia väga paljude ainete, mis sisalduvad nii kodukeemias kui ka kosmeetikumides, paljude taimede õietolmule ja mee vastu. See mõjus alguses šokina – olen läbi elu olnud terve nagu purikas ja nüüd selline jama," meenutab naine oma hämmeldust.

Šokk vaheldus üsna kiiresti ellujäämisvõitlusega, nagu Tiiu seda nimetab. "Põhimõtteliselt peaksin ma istuma kodus nagu mõisaproua ja mitte midagi tegema, sest allergiavaba kodukeemiat ja kosmeetikat tuleb tikutulega otsida. Õigupoolest neid leiab, kuid kui sa töötad miinimumpalga eest, ei saa sa seda endale lihtsalt lubada," nendib ta veidi mõrult.

Peale sobiva seebi ja näovee on kallist kodukeemiavalikust ainus, millele naine on kindlaks jäänud, pesupulber MiniRisk. "Kui ma peseksin riideid mingite teiste laialt levinud kaubamärkidega, kratsiksin ma oma keha iga päev verele," selgitab ta. Võrdluseks – kui Dosia pesupulbrikilo maksab 1,5-2 eurot, siis MiniRiski oma 6-7 euro kandis.

Muu kodukeemiaga kokku puutudes kannab Tiiu kummikindaid. "Kindlasti on kuskil keegi, kes ütleb, et puhasta kodu sidruni ja soodaga. Aga ma olen proovinud, need ei ole nii tõhusad kui poeriiuleil pakutav spetskaup. Ja kui ma kodus muutuksingi looduseusku, ei saa ma keemiast üle ega ümber töö juures," lausub naine.

Tabletid vaid leevendavad sümptomeid

Ja nagu kodustest kannatustest oleks veel vähe, lõi Tiiul ühel kevadhommikul pärast matka metsas välja ka õietolmuallergia. "Kui ärkasin, nägu totaalselt paistes, silmad vees ja nina kinni, ehmatas ikka korraks ära küll," ütleb Tiiu.

Nüüd kannab ta kevaditi taskus allergiatablette. Kuna Tiiu praegune töö nõuab ka metsas ringi liikumist, aitavad need naisel haigusnähte leevendada.

Just nimelt leevendada, sest Tiiu teab – rohtudega haigussümptomeid ravida ei saa. Ainus võimalus allergiat vältida on hoiduda seda tekitavatest ainetest. "Kuid ma pole välja mõelnud, kuidas seda teha, sest tundub, et olen allergiline peaaegu kõige suhtes. Ning olukord, et alati võin järgmisel hommikul ärgata kärnas ja sügeleva nahaga, tekitab sageli juba ette stressi," ohkab naine.