HAIGUST EI VARJA: Brigita Eva on rahul, et sai Lastekliiniku kampaanial aidata diabeediteemat inimestele lähedaseks jutustada ning nii teisi lapsi aidata.Foto: Silja Paavle
Uudised
29. aprill 2011, 15:01
Diabeedihaigete laste toetuseks kogunes üle 80 000 euro

Lastefondilt abi saanud Birgita Eva: "Stressi on nüüd palju vähem!" (3)

"Kui ma tänaval enda plakatit nägin, tekkis korraks tunne, et tõmban kapuutsi pähe, et keegi mind ära ei tunneks," muigab Birgita Eva Tamm - Tartu tüdruk, kelle portreega kutsus Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond häid inimesi annetama diabeedihaigete laste toetamiseks.

Et tegu on Birgita Evaga, kes on diabeedi tõttu insuliini süstinud kaks aastat, teab tänu reklaamplakatile igaüks. 14-aastase piiga ellu tuli diabeet poolteist aastat tagasi. Sellest ajast saati mõõdab veresuhkrut umbes 5 korda päevas ja süstis end 6 korda päevas ehk pidi elama vähemalt 11 torget iga päev.

Tänu Tartu Ülikooli kliinikumi Lastefondi annetuskampaaniale sai ta endale aga insuliinipumba, mistõttu on torkimist kõvasti vähem. Tilluke pump istub tüdruku vööl karbikeses, kõhul on kanüül, pumpa ja ihu ühendamas peenike voolik.

Diabeet on haigus, mida ei tohiks varjata

Kuut süsti päevas enam tegema ei pea, piisab nupuvajutusest. Kanüül tuleb teise kohta panna iga kolme päeva järel. "Kui oled pidanud süstima kuus korda päevas, siis kord kolme päeva tagant on väike asi," kinnitab Birgita Eva.
Ta räägib rahulolevalt, et insuliinipump on tema elu teinud palju mugavamaks. "Stressi ja torkimist on vähem," kinnitab ta ja toob näiteks, et ei pea nüüd kogu aeg enne sööki mõtlema süstimisele.

Näiteks varem pidi ta sõpradega välja minnes esmalt eralduma veresuhkrut mõõtma ja end süstima ning siis ootama, millal insuliin mõjuma hakkab.

"Nüüd ma võin olla kogu aeg rahulik, istuda nendega ühte lauda, tellida endale toitu ja kohe ka süüa," lausub ta lisades, et tuju on praegu kohe palju-palju parem.

Lastefondi modelliks hakkamist ta ei kahetse. Kuigi esialgu hirmutas teda mõte, et kas ta ikka tahab, et kõik tema haigusest teavad, sai ta sellest hirmust jagu. "Diabeet on haigus, mida ei tohiks varjata. Kui teised sellest ei tea, ei oska nad mind vajadusel aidata," kinnitab Birgita Eva targalt.

23 last on juba abi saanud

Ka avalikkuse tähelepanu oli oodatust vähem ning enamasti oli see positiivne. Tänaval keegi nööbist kinni ei võtnud, kuid paljud tuttavad kiitsid teda tubliduse eest.

Kokku õnnestus Procter & Gamble'i ja Lastefondi ühisprojekti "Kingi lastele rõõmu" raames koguda üle 80 000 euro, mille eest on eilse seisuga ostetud insuliinipump 23 lapsele. Ülejäänud summaga saab toetada veel sama palju lapsi.

Tartu Ülikooli lastekliiniku juhataja Vallo Tillmann lausus täna toimunud kampaania lõpuüritusel, et Lastefondi kampaania aitas tunduvalt kaasa diabeedihaigete laste elukvaliteedi parandamisele.

Kokku on Eestis ligi 700 1. tüüpi diabeeti põdevat last, kellest vaid 15 protsendil on olemas insuliinipump, mis võimaldab annustada täpset kogust ning säästab last igapäevasest nõelaga süstimisest. Üks insuliinipump maksab üle 1000 euro.