RAHU, AINULT RAHU: Irina Raha teab, et eksamiperioodil tuleb säilitada rahu ning eksamitevahelisel ajal leida aega ka hobideks. Kuid ta soovitab siingi appi võtta kavaluse ja näiteks vene keele eksamiks lugeda venekeelset raamatut. Foto: Silja Paavle
Uudised
17. mai 2011, 07:01

Eksamid: kuidas pingele vastu pidada (7)

"Kui kogu aeg ainult eksamitele mõelda, võib hulluks minna. Puhkama peab ja ka tegelema hobidega," teab Irina Raha, kellel parasjagu on käsil kooli lõpueksamid.

Järva-Jaani gümnaasiumit lõpetaval Irina Rahal (19) on viiest lõpueksamist tehtud kaks, täna alustab ta kolmandaga.

"Tegemist on päris palju, iga päev on koolis konsultatsioonid," räägib ta.

Et pingeline periood tervisele karuteenet ei teeks, üritab neiu öösiti korralikult magada ja õhtuti keskenduda õppimisele. "Ja vahepeal tuleb tegelda hobidega, see aitab korralikult mõtted eemale viia," teab Irina.

Eksamieelne päev jäta puhkuseks

Irina ema Anželina Raha, Järva-Jaani gümnaasiumi medõde on tütrega nõus. "Ega see närvitsemine ei aita, rahulikult tuleb võtta. Päeva enne eksamit soovitan ma üldse puhata, sest see viimane päev ei päästa enam midagi," lausub ta.

Irina nendib, et kui tal muidu on rahulik olemine õnnestunud, siis eksamihommikul kipub ärevus siiski tõusma ning uni kaob enne kella helinat.

"Ja siis tunnen ma, et keha vajab energiat. Eksamihommikutel söön korraliku hommikusöögi ja eksamile võtan kaasa ka šokolaadi," räägib ta.

Nõmme kliiniku perearsti Eero Merilinnu sõnul on see õige käitumine. "Eksamiperioodil on noortel suurem energiavajadus, ning eriti eksamipäeva peaks alustama korraliku hommikusöögiga. Kohv, šokolaad ning halvaa aitavad ajutegevust ergutada, kuid kindlasti ei tohiks ainult nendest toituda," manitseb ta.

Eero Merilind soovitab pingelisel eksamiperioodil jagada oma aega otstarbekalt. Igaühel tuleks leida õppimiseks oma meetod, näiteks nägemismäluga inimesed võiksid materjali läbi kirjutada ja kuulmismäluga inimesed leida võimalust õpitava kuulamiseks. Kindlasti tuleb õppimist alustada varakult ning jagada materjal osadeks.

Energiajookidest hoia eemale!

"Öised ajad tuleks jätta magamiseks ning taastumiseks," soovitab perearst.

Ja kuigi võib tekkida ahvatlus, soovitavad nii Anželina Raha kui Eero Merilind eemale hoida rahustitest, stimulaatoritest ja energiajookidest. "Need kipuvad tegema hoopis uimasemaks ja nii võib eksam hoopiski ebaõnnestuda," nendib medõde. Perearsti sõnul võib nende toime ajutegevusele olla ettearvamatu ning halvimal juhul lõppeda haiglas.

Seega – kuigi eksamiperioodil on pingeid palju ning ahvatlus abistavate lisaainete järele suur, on parim abivahend eksamitegijale hea uni ja usk iseendasse.