Foto: AFP/Scanpix
Ilu ja mood
27. mai 2011, 07:00

Appi! Tedretäpid, pigmendilaigud (21)

Kevaditi löövad paljudel heledanahalistel välja tedretähnid, teised on hädas pigmendilaikudega. Mida ette võtta?

"Tedretähed on pigem blondide ja punapäiste inimeste omapära. Kohe tuleb meelde Pipi, keda me ei kujuta ilma tedretähtedeta ette ja kes oma sõnul nende all sugugi ei kannatanud," ei näe Braavo Ilusalongi & Spaa kosmeetik Tiia Sõber vähimatki põhjust tedretähnide pärast põdeda. "Tedretähed ravi ei vaja, või vaid siis, kui osutuvad inimesele kosmeetiliseks probleemiks."

Viitavad suurenenud melaniinisisaldusele

Päike toob tedretähed esile inimestel, kelle naharakkudes on suurenenud melaniinisisaldus. Kui kaitsta nahka päikese eest, ei tumene kosmeetiku sõnul ka tedretähed.

Pruunikad läätslaigud ehk rahvakeeli maksalaigud võivad olla nii kaasasündinud kui ka päikese toimel hiljem tekkida. "Nende ennetamiseks hoiduge päikesepõletustest ja kasutage kreeme, mis on kõrgema päikesekaitsefaktoriga kui 15," soovitab kosmeetik. "Kaitsekreem tuleks kanda nahale juba hommikul enne kodust väljumist niisutava kreemi peale. Mugav on suvel kasutada profisarjade päikesekreeme, kus sisalduvad lisaks kõrgele päikesekaitsefaktorile ka nahka hooldavad, niisutavad ja vananemisvastased ained."

Sünnimärkide ja healoomuliste nahakasvajate vastu aga kreemidest abi pole.

Pigmendilaikude korral soovitab Sõber abi otsida ka kosmeetikasalongidest. "Populaarsed on valgendavad-pleegitavad hooldused, keemilised koorimised erinevate hapetega, mikrolihvimine ja laserravi." Radikaalsemad ravihooldused soovitab ta siiski sügiseks ja talveks jätta, sest need suurendavad naha tundlikkust päikese vastu.

"Pigmendilaikude helendamiseks või eemaldamiseks kasutatakse salongides ja ilukliinikutes pindmisi koorimisi, mis eemaldavad naha pealmise kihi ehk epidermise ja aitavad toimeainetel imenduda. Keskmise sügavusega koorimised on efektiivsemad ja eemaldavad pigmendi tulemuslikumalt," lisab ta. Pigmendilaikude sügavuse ja tüübi kindlaks tegemiseks soovitab ta pöörduda nahaarsti poole, kes koostab ka sobiva raviplaani.

"Kodus tavalise kooriva kreemi kasutamisest pigmendilaikude vastu abi pole, sest pigment asub nahas sügavamal kui need kreemid mõjuvad," selgitab Sõber. "Kuid kindlasti avaldab iganädalane koorimine soodsat mõju, eemaldades nahalt surnud rakud."

Ettevaatust ravimite ja parfüümidega

Naha valgustundlikkust (ja koos sellega nahavähiriski) suurendab ka paljude ravimite koostoime UV-kiirgusega.

Valgustundlikkust tekitada võivate ravimite nimekiri on pikk ja seepärast tuleks uurida pakendit või pidada nõu arstiga, kui kasutad infektsioonivastaseid ravimeid, allergiaravimeid, hormoonravimeid, antibeebipille, diureetikume, südameravimeid, mittesteroidseid põletikuvastaseid aineid, antidepressante, aga ka näiteks naistepuna sisaldavaid ravimeid.

Pigmendilaigud võivad tekkida ka sinna, kus vahetult enne päikese kätte või solaariumi minekut on kasutatud parfüümi. Seega oleks suvel ohutum piirduda alkoholivaba tualettvee ja lõhna piserdamisega riietele.

"Nahal on mälu ja ka varases lapseeas saadud päikesepõletusest võivad alguse saada hilisemad pigmendilaigud või halvemal juhul nahavähk. Juba beebi nahka tuleb kaitsta päikeseblokaatoriga," hoiatab Sõber.

Pidev päevitamisega liialdamine põhjustab aga teadagi naha enneaegset vananemist, pigmentatsioonihäireid ja sarvkesta paksenemist. "Päevitumine pole midagi muud kui kaitsereaktsioon ultraviolettkiirguse vastu, mis muudab naha jämedakoeliseks, karedaks, tuhmiks ja kortsuliseks. Ärgem siis liialt provotseerigem seda," ütleb kosmeetik.