SÜGELEB!: Spetsialistide sõnul teeb aga kratsimine asja ainult hullemaks - sääsekupud võivad mädanema minna. Foto: alamy/aop
Uudised
14. juuni 2011, 07:01

Piinast vabaks: kuidas rahustada sääsekuplasid (24)

Paljud, kes möödunud sooja nädalavahetuse looduse rüpes veetsid, on praegu hädas, sest sääsekupud on kurjal kombel üles paistetanud ja sügelevad nagu põrgulised. Näppudele ei või aga sügamiseks sugugi voli anda, sest katkikratsitud kupud võivad hulluks kätte minna. Mida hädaga teha?

"Oi, kohutav-kohutav!" hüüatab Marja apteegi proviisor Häli Lahtein. "Sääsed on tänavu tigedad ja koledad, meilt on käidud ühtepuhku sääsekuplade leevenduseks abi otsimas." Alustuseks soovitab ta enne metsa minekut sääsekaitsevahendit peale panna, et kuplasid võimalikult palju ennetada. Kui punnid siiski sügelema hakkavad, ei tohiks neid aga tema sõnul kratsida, sest kui mustust sisse läheb, võivad need veel tagatippu ka mädanema minna. "Parem kohe midagi rahustavat peale panna," soovitab proviisor.

Vahel aitab allergiatablett

Apteegist saab näiteks selliseid looduslikke vahendeid, nagu taruvaigu- ja saialilletinktuurid. Häli Lahtein ütleb apteegis müügil oleva saialilletinktuuri kohta, et see on küll kuputõrjevahendina lahja, aga samas võtab see hästi maha põletiku.

Apteegist tasub küsida ka mentooli sisaldavaid tooteid, näiteks mentoolpiiritust või Menovasiini. Lahteini sõnul on üks tõhusamaid vahendeid pärast sääsehammustust peale pandav Plix, samuti Bittneri palsam.

"Need aga, kes on sääskedele allergilised, peaksid vajaduse korral aegsasti võtma sisse allergiatableti. Päris pisikestele lastele on saadaval ka allergia-vastased tilgad, aga kuplade leevendamiseks sobib lastele kõik seesama, mis ka täiskasvanutele," märgib proviisor.

Võrumaa Metsamoori talu perenaine Irje Karjus kasutab igas etapis – olgu siis kohe pärast sutsu või millal tahes hiljem, kui kupud tunda annavad – igasuguseid taimemahlasid. Kui looduses olles leiate kusagilt enda ümbert näiteks madarat, teelehte, paiselehte, saialille või vereurmarohtu, siis olete loodetavasti suuremast hädast pääsenud. "Hõõruge värske taime lehest sõrmede vahel mahl välja ja määrige või tupsutage kupladele," jagab Metsamoor metsatarkust. "Need taimed ei pea samal ajal õitsema, piisab nende lehtedest! Tegelikult sobib sääsepunnide rahustamiseks enamik taimi, mis pole mürgised."

Isegi sidruniviil toob leevendust

Ta lisab, et teelehemahl aitab hästi ka sääskede väiksemate vendade ehk mudalaste vastu. "Need on sellised pisikesed putukad. Kui sääsk hoiatab pinisemisega, siis need ei tee üldse häält!"

Tegelikult on sääsekuppude tohterdamine osa metsatarkustest, mida saavad õppida soovi korral ka Metsamoori talu külalised. "Kui meil grupid käivad, tuleb ikka ette, et ka sääsed tulevad sutsama. Siis kohe näitamegi, kuidas taimi leevenduseks kasutada."

Lihtne abinõu on ka sügelevad kohad kummeli- või saialilleteega üle tupsutada. Selleks tuleb teha mõnevõrra kangem teetõmmis kui joomiseks kõlblik. Samas pole paha ka neidsamu teesid peale juua, mõlematpidi on rahustav toime. "Ega tee küll sissejooduna nii hästi ei mõju – kõigepealt tuleb ikka nahk maha rahustada –, aga ega teejoomine halba ka ei tee," märgib Metsamoor.

Tal endal on käepärast veel igasugu leevendavaid ürdisalve, mida teeb vaid tema ise. Metsamoori talus ja ka Tartus Lõunakeskuse taluturul on müügil näiteks sääsepulgad, mis koosnevad puutõrvasalvist (täpsemalt mesilasvahast, linaõlist ja männitõrvast). Nood sääsepulgad nii peletavad sääski eemale kui ka ravitsevad hiljem kuppusid.

Neile, kes tema kombel keemiat ei kasuta, soovitab ta veel looduspoodidest kas teepuuõli järele vaadata või otsida sealt kummeli- või muu taime destilleeritud vett.

Rahustava toimega on nii saialille- kui ka kummelisalv. Samuti müüakse igasugu imetooteid sidrunist, aga Metsamoori sõnul piisab täiesti sidruniviiluga ületupsutamisest. Pealegi: "Sääsed ei taha sidrunilõhna!"

Isegi mõnda apteegitoodet saab Metsamoori sõnul ka ise kodus teha. Näiteks saialille-tinktuuri: "Pange saialilleõisi või -lehti viinaga pooleks, hoidke nädal aega toatemperatuuril ja ongi sääsekupuvastane vahend valmis." Samamoodi võib teha näiteks ka naistepuna- või teelehejuuretõmmist. Viimane on tema sõnul aga tunduvalt võimsam tohterdaja kui ainult sääsekuppude leevendaja: sellega võib lahti saada juba ka nahapapilloomidest ja kondüloomidest.