Foto: Tairo Lutter
Uudised
21. juuni 2011, 06:59

Iga kolmas kardioloogi patsient ei vaja ravi, vaid rahulikumat elurütmi (15)

Pidevalt pinge all olev süda ei oska lõõgastusperioodil midagi peale hakata ning inimene hakkab esimestel puhkusepäevadel tundma rinnus torkeid või südames vahelööke, on märganud suvest suvesse korduvat sündroomi südamearst Rein Vahisalu. Seepärast manitseb tohter inimesi elutempot tasakaalus hoidma.

"Meie ühiskond sunnib inimesi end pidevalt tõestama ja edukas olema, juba eelkoolieast peale," ei ole Ida-Tallinna keskhaigla südamearst Rein Vahisalu ümberringi toimuvaga üldse rahul. Kuid igaüks ei pruugi konkureeriva elutempoga kohaneda ning stress ongi kohal. Ja tekkima hakkavad kohanemishaigused. "Kes saab infarkti, kes maohaavandi," nendib Vahisalu.

Ka ülekoormatud päev ja öö toovad stressi kaasa. "Päeval töö ja trenn, öösel blogi ja tants. Kui sellele pingele lisanduvad veel dopingulaadsed ained, on südame töö rütmist väljas ja muidu rõõmu pakkuvas sportimises võib liigne pingutus saatuslikuks saada," rõhutab Vahisalu, et eriti tähtis on öine uni.

Südamed nagu sõdureil

Staažikas tohter on märganud, et ka puhkuseperiood võib kaasa tuua kohanemisraskusi – pidevalt pinge all olev süda ei oska lõõgastusperioodil midagi peale hakata ning inimene hakkab tundma rinnus torkeid või südames vahelööke.

Ja kihutab seepeale kohe südamearsti ukse taha – pikkades järjekordades seisavad kõrvuti nii 17- kui 70aastased. Kui viimased ongi juba krooniliseks kiskunud haiguste küüsis, siis esimeste südame töö tundemärgid on tihtipeale samad mis pidevalt ohtliku vaenlasega silmitsi seisvail sõdureil. "Aga meil ei käi ju sõda. Kuid olelusvõitlus karjääririndel ning pidev võistlus naabrite ja tuttavate vahel annavad sama efekti," ohkab Vahisalu.

"Süda on loodusvara, mida ei jagu lõputult. Sestap tuleb tema kulutamisega tegeleda väga ettevaatlikult," manitseb

Vahisalu, kes oma töös kogutud tähelepanekud erinevate südamehaiguste ja nende põhjuste kohta on pannud raamatusse "Süda võtab sõna". Sellesse on staažikas tohter kirja pannud kõik selle elementaarse, mida iga päev arstikabinetis rääkida ei jõua.

"Kardioloogi vastuvõtule on järjekorrad väga pikad, kuid umbes kolmandik patsientidest on need, kelle süda on terve. Nad vajavad vaid rahustamist, et nende südamega on kõik korras. Et piisab vaid tasakaalustatud elust," teevad kardioloogid Vahisalu sõnul paljuski perearsti tööd.

Õige elustiil – inimese elu vundament

Vahisalu sõnul on inimese elu vundament õige elustiil. "Kui maja kõigub ja vundament on auguline, ei aita ka ravi," nendib ta.

Millest siis alustada?

Esmalt sättida füüsilist koormust. "Millal veel, kui mitte suvel võiks alustada jala tööle ja koju käimisega või harjutada mõni peatus varem ühistranspordist väljumist. Loodetavasti jääb ilusa ilmaga juurdunud harjumus püsima ka talveperioodiks," lausub Vahisalu.

Teiseks tuleb murda õgimise efekti. "Teleka ette tasub krõpsude asemel lauale võtta porgandid või kaalikaviilud. Ka pähklid tuleb ära unustada – need on äärmiselt kaloririkkad," rõhutab Vahisalu.

Kolmandaks on vaja korralikult puhata, aga kui inimesel jagub päeval piisavalt füüsilist koormust ja ta ka toitub tervislikult, peaks ka unehäired kaduma.

Ning neljandaks on olulised hobid, mis aitavad mõtted tööpingetest eemale viia. Rein Vahisalu kiidab nii meeste tantsupidusid, punklaulupidu kui ka erinevaid rollimänge. "Teine keskkond, teine roll ja pinged on kadunud nagu niuhti," selgitab ta.