Ave Vahlberg
Uudised
2. august 2011, 07:01

Nahavähk – valgenahaliste sagedasim haigus

"Nahavähk on kõige sagedamini esinev pahaloomuline haigus valgenahalistel inimestel," nendib Ida-Tallinna keskhaigla dermatoveneroloog Ave Vahlberg.

Tema kolleeg, Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloog Marianne Niin manitseb brošüüris "Kuidas ennetada nahavähki?" sellesse teemasse tõsiselt suhtuma, sest 10 aasta pärast on melanoomi haigestunutest elus 63%. "Melanoom on ravitav, kui see on avastatud varases staadiumis, kuid muutub eluohtlikuks, kui lasta sel kasvada ja levida. Seega tuleb melanoom leida vara, kui kasv on ainult naha pinnakihis," lausub ta.

Vahlberg rõhutab, et eestlased ei saa muuta oma naha fototüüpi, pärilikku eelsoodumust ja elupaiga geograa?list laiuskraadi ning just seepärast tuleb rannas päikese käes praadimisega olla ettevaatlik. Nahaarstid vaatavad murelikult neid eestlasi, kes võtavad igast päikeselisest päevast viimast, et võimalikult jumekas olla.

Ning tasub meeles pidada – kõige suurem riskitegur melanoomi tekkel on enne 15. eluaastat saadud päikesepõletused, sestap on päikese eest eriti oluline kaitsta just lapsi. Melanoomist rääkides on oluline teada sedagi, et päikesekaitsefaktoriga kreemid ei vähenda nahavähki haigestumise riski, küll aga hoiavad need ära päikesepõletuse.