Inimesed
31. august 2011, 06:58

Lauljatar Kaja Kõlar võitles nahakasvajaga seitse aastat (3)

Revo pole ainuke Eesti muusik, kes on meie seast lahkunud nahavähi tõttu. 1994. aastal viis pahaloomuline nahakasvaja 41. eluaastal ära lauljatar Kaja Kõlari, kes koos vanema õe Ele Kõlariga 1980. aastatel duetina kuulsust kogusid.

Õed käisid koos ansambliga Radar kümnendi lõpul Aafrikas ja Kuubal. Kord Kuuba rannakividel turnides Kaja libastus, küünarnukil paiknenud soolatüügas sai viga ning hakkas veritsema. Pealtnäha tühisest kriimustusest algas seitse aastat kestnud võitlus lümfi- ja nahavähiga. Vend Paap Kõlar mäletab Kaja kannatusi. Lõikused. Keemiaravi. Taas lõikused. "Neid võis olla kokku üle viiekümne," ütles Paap 2003. aastal Õhtulehele.

"Ta ei säästnud ennast mitte hetkegi... Ta ei lasknud end ka sellest heidutada, et keemiaravi ta juuksed kaasa võttis. Kandis parukat. Ainult siis, kui oli lõikuse või kiiritusravi päev, ei astunud lavale. Isegi siis, kui üks käsi oli amputeeritud, juhendasime Estonias koos lastekontserti," meenutas õde ja duetipartner Ele samas.

Hiljem ei tahtnud Kaja enam väljas käia, sest haige koht ei talunud põrutust. "Üritasime teda kodust välja loodusesse viia, kuid ta ei kannatanud isegi autosõitu. Iga väikseimgi raputus oli talle katastroof. Pealegi hakkas lõikekoht mädanema ja ta ei saanud ilma morfiumita olla. Ja lõpuks loobusid arstid teda aitamast..."

Reggae-täht Bob Marley suri nahavähki 36aastasena

Reggae kroonimata kuningal – Jamaica reggae-lauljal, laulusõnade autoril, kitarristil ja rastafaril Bob Marley’l – avastati nahavähk 1977. aastal. Elada jäi tal siis vähem kui neli aastat.

Veel 1980. aasta mais tegi bänd suure tuuri Euroopas, kus toimus ka nende läbi aegade suurim kontsert, kui Milanos mängiti sajale tuhandele inimesele. Pärast Euroopa turneed läks Bob Ameerikasse, kus tuur jätkus ja bänd esines kahel korral Madison Square Gardenis. Varsti pärast seda hakkas mehe tervis tunduvalt halvenema – varbast alanud vähk oli levinud üle terve keha. Tuur katkestati. Marley läks küll haiglaravile, kuid kaheksa kuud hiljem polnud ravi tulemusi andnud ja Marley sõitis tagasi oma kodumaale Jamaicale. Lennul Saksamaalt Jamaicale leppis ta oma haigusega ja mõistis, et sureb. Tema seisund halvenes veelgi ja pärast lennuki maandumist Miamis viidi ta haiglasse. Bob Marley suri 36aastaselt Miamis 11. mai hommikul 1981. aastal. Surma põhjus oli vähi levimine kopsudesse ja ajju. Mehe viimased sõnad oma pojale Ziggyle olid: "Rahaga ei saa elu osta" ("Money can’t buy life"). Marley on maetud oma sünnikoha lähedal asuvasse kabelisse.

Kantrilaulja Eva Cassidy elas vaid 33aastaseks

Ameerika kantrilauljatari Eva Cassidy plaate on tänaseks müüdud üle üheksa miljoni, enamik neist kahjuks pärast laulja traagilist surma.

1996. aasta suve lõpus oli Eva Cassidy enesetunne halb, tal olid tugevad puusavalud. Lõpuks otsustas Eva minna arstlikule läbivaatusele, kus talle tehti arvukalt analüüse. Juba esimeste testitulemuste saabudes kahtlustati vähki, viimastega saadi kinnitus, et tal on kaugele arenenud melanoom. Talle öeldi, et elada on veel kolm kuni viis kuud. Eva pandi haiglasse. Teda külastasid pidevalt sõbrad, kes tõid kaasa puuvilju ja lilli. Lõpuks hakkas tal kahju, et kõik roiskuma läheb ja ta palus endale hoopis tuua paberit ja pliiatseid, mille abil ta ennast väljendas. Eva Cassidy suri 2. novembril 1996, olles vaid 33 aastat vana.