Ravimite müümine on praegu vaid apteekide pärusmaa.Foto: TAIRO LUTTER
Uudised
1. november 2011, 11:08

VAIDLUS: kas käsimüügiravimeid peaks ka poest saama? (36)

Täna Turu-uuringute ASi poolt esitletud uuringust selgub, et ligi pooled vastanuist suhtuvad käsimüügiravimite müügikanalite laiendamisse positiivselt. Apteegid on jätkuvalt üheselt taolise mõtte vastu.

Uuringu tellija, Ravimitootjate Liidu juhi Riho Tapferi sõnul oli uuringu eesmärgiks hinnata rahva ootusi käsimüügiravimite kättesaadavuse osas ning selgitada elanikkonna suhtumist käsimüügiravimite müügikohtade laiendamisesse.Uuringus küsiti vastajatelt arvamust ka suitsetamisest loobumise abivahendite (plaastri ja närimiskummi ) osas. Üle poole ehk 63 protsendi arvas, et neid peaks olema kindlasti võimalik osta ka kauplustest ehk ostukohtadest, kust saab ka sigarette.

Konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa sõnul on Eestis kujunenud olukord, kus kahele hulgimüüjale kuulub kuni 90 protsenti ravimite turustamisest, mis välistab normaalse turukonkurentsi ja ei motiveeri ettevõtjaid pakkuma ravimikasutajale parimat ning soodsaimat valikut. Käsimüügiravimite müük väljaspool apteeke parandaks konkurentsiolukorda, mille tulemusel täieneks ravimite valik ning alaneks hinnatase. Skandinaavias on käsimüügiravimid kättesaadavad ka kauplustes.

Tarbija24 kirjutab, et Eesti apteegid toovad taolise idee vastuargumentidena välja, et ravimite poodi lubamine suretab välja maa-apteegid ning soodustab ravimite väärkasutamist. Viimast siis seetõttu, et poemüüja ei oska ostjaid nõustada sel moel kui õppinud apteekrid. Seda, kui oluline on apteekri nõuanne, rõhutatakse ka äsja apteekrite liidu ja apteekide ühenduse poolt alustatud kampaanias "Küsi apteekrilt nõu".