Foto: Mati Hiis
Toiduuudised
26. november 2011, 09:01

Bakterid ei ravi, vaid aitavad tervist säästa (5)

Järjest rohkem jõuab teleekraanile reklaame, kus ühe või teise toiduaine tarvitajaile lubatakse paremat enesetunnet ja tervist. Samas Euroopa Toiduohutusamet pole ühtegi seesugust väidet tõeseks kuulutanud.

Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) toidu- ja toitumise valdkonna teaduskomisjoni juht Juliane Kleiner rääkis kevadel ajakirjandusele, et reeglite järgi lubatakse toodete kasulikku toimet tervisele reklaamida vaid juhul, kui see on läbinud tõsiteadusliku uurimise.

Suurem osa ametile esitatud uurimusi komisjoni arvates vett ei pea – negatiivse tulemusega on lõppenud enamik terviseväidete hindamisi. Lisaks eestlaste südamelähedastele Helluse kaubamärgiga toodetes sisalduva bakteri ME-3 ning Südamejuustus sisalduva Tensia bakterile on sama saatus tabanud ka selliseid tooteid nagu Danone Actimel ja Activia ning Valio Gefilus.

Suveks uued reeglid

Tere AS tootearendusjuhi kt Mare Reiman räägib, et Tere AS esitas 2008. aasta alguses EFSAle taotluse väitele, et "probiootiline piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 aitab tõsta/suurendab organismi kaitsevõimet. ME-3 toetab seedimist, suurendades kasulike laktobatsillide üldhulka soolestikus, mis kindlustavad toitainete lõhustamist kergemini omastatavateks ühenditeks". Oma taotluses tugines Tere AS selleks ajaks avaldatud teaduslikele uuringutele.

"EFSA ei öelnud vastuses, et bakteril pole kasulikke omadusi, vaid et selle antibakteriaalsed omadused pole piisavalt tõestatud. See ei muuda aga olematuks teaduslike uuringute positiivseid tulemusi," lausub Reimann.

Ka Tensia-bakterit sisaldava Südamejuustu kohta käiv väide, mille kohaselt juustu igapäevane tarbimine mõjutab kasulikult südame-veresoonkonna tööd, reguleerides vererõhku, ei saanud EFSAlt heakskiitu.

"EFSA ei väitnud, et info Südamejuustu toime kohta pole tõene, kuid leiti, et seda toimet tuleks täpsemalt kirjeldada," räägib E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas.

Kõrvaltoime ohtu pole

Kas see, et terviseväited pole saanud kinnitust, annab põhjust kahelda nende toimes?

"EFSA on taotluste läbivaatamise vältel muutnud väidete hindamise kriteeriume ja see on tekitanud palju segadust. Praeguseks on EFSA võtnud "aja maha" ja koostab uusi juhendeid, millega eeldatavalt jõutakse valmis 2012. a suvel," lausub Reimann.

Ka Murakas viitab hindamiskriteeriumid täiustamisele ning kinnitab, et nagu ka teised toidutööstused oma funktsionaalsetele toodetele, ei kavatse ka E-Piim loobuda Südamejuustule terviseväite taotlemisest.

Ta soovitab aga meeles pidada, et Südamejuust on toidutoode, mitte ravim. "Tervete ja haigete inimeste vahel on palju neid, kes ei tunne ennast päris tervena, kuid pole ka nii haiged, et peaksid ravimeid võtma. Siin võibki olla abi funktsionaalsest toidust," märgib ka Reiman.

"Kuna toidutootel pole kõrvaltoimeid ega terviseriski, saab inimene seda rahulikult tarbida ja siis ise veenduda, kas tema kuulub nende hulka, kellele see toimib või mitte," on Muraka sõnul vale arusaamine, et selline toidutoode toimib kõigile.

Ka tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski soovitab tarbijail säilitada kainet mõistust, sest ükski bakter, olgu ta nii hea kui tahes, ei tee ise imet.