Foto: SXC
Eesti uudised
12. märts 2012, 07:28

Haiglad eelistavad valuraha vaikselt maksta (1)

Kohtulahendeid sirvides võib jääda ekslik mulje, et Eesti haiglad ei maksa pea kunagi oma ravivigade eest valuraha, ent tegelikkuses eelistavad nad maksta hüvitisi hoopis silmast silma kohtumistel sündinud kohtuväliste kokkulepete kaudu.

Kui raviviga on täiesti ilmne ja vea ohver või tema omaksed palkavad juristi, siis teeb enamik haiglatest kõik endast oleneva, et kogu lugu kohtuni ei jõuaks. Ajalehega Postimees vestelnud ja arusaadavail põhjusil tundmatuks jääda soovinud arstide väitel kardavad haiglad praegusest kohtust märksa enam ajakirjandust.

Teisalt võib otsuseid maksta kohtuväliseid hüvitisi käsitleda ka haiglate vastutulelikkusena, sest Eestis on tõepoolest vaid väga üksikud kohtulood, mis on lõppenud valuraha küsijale soodsalt.

Eesti Patsientide Esindusühingu juhataja Pille Ilvese sõnul makstakse aga patsientidele kompensatsiooni siiski vaid väga ilmsetel juhtudel, kui haiglal puudub taganemistee ja viga on selge ka meditsiinilise erihariduseta inimesele, sagedamini juhtudel, kui inimesele on tekitatud püsiv tervisekahjustus ja ta on invaliidistunud.