KEVADROHELISED ROAD: «Inspiratsiooni saab loodusest küll ja igav oleks ju ühte ja sama toitu sada korda järjest teha,» ütleb Ilse Metsamaa oblikasuppi suure kulbiga jagades. Supi sisse käib ka suitsuliha. Foto: Mati Hiis
Toiduuudised
26. mai 2012, 09:10

Praegu on õige aeg süüa karulauku, võililli, nurmenukke, nõgeseid ja naati (8)

Ilse Metsamaa on koduperenaine Sauelt, keda president oma tänavuses vabariigi aastapäevakõnes tsiteeris. Peale heade mõtete kukuvad Ilsel hästi välja ka köögikatsetused.

Köögis meeldib Ilse Metsamaale just nimelt katsetada. "Söögitegemine on loominguline tegevus ja paljud toidud on tunde ja maitse järgi tehtud," selgitab Ilse, et igat grammi või soolatera ta taga ei aja. Ka oma toidublogi ilse.riiul.com kohta ütleb ta, et seal on kõik retseptid toetava iseloomuga.

Kevaditi katsetab Ilse metsast ja heinamaalt oma käega korjatud "umbrohtudega". Ta ise ütleb nende kohta viisakamalt "kevadroheline". Vaid karulauku ostab Ilse esialgu veel turult. Oma aeda on küll ka paar taime kasvama pandud, aga võtab aega, enne kui need nii palju kosuvad, et raatsiks harvendama hakata.

Retseptil Facebookis ühe päevaga 3000 vaatajat

"Raudse eesriide tagant pääsedes vaimustusime kõigepealt Mehukattist ja viilutatud vorstidest. Nüüd liigume tagasi looduslikuma ja loomulikuma poole," otsib Ilse põhjendust viimasel ajal vallandunud umbrohutrendile. Lisaks kõigele on ju uute asjadega põnev katsetada. Nagu Ilse paneeritud ja praetud võililled. "Seda retsepti vaadati Facebookis esimese päevaga 3000 korda," on kodukokk hämmastunud.

Ilse ei kuulu aga kaugeltki nende sekka, kelle arvates ainult metsast ja heinamaalt kõhu täis saab. "See on ikka põnevuse pärast," ütleb perenaine lihaga keedetud oblikasupi tirinat lauale tõstes. "Inspiratsiooni saab loodusest küll ja igav oleks ju ühte ja sama toitu sada korda järjest teha." Kindlasti on kevadised esimesed rohulibled pärast pikka talve ka väga hea vitamiiniallikas.

Süüa sobivad vaid noored võrsed

Metsikute taimede söömise juures meeldib Ilsele veel, et neid saab nautida suurema vaevata: ise kasvavad, ei vaja nad külvamist, kastmist ega rohimist. "Lähed ja nopid ning ongi jälle mõnus roog laual," kiidab ta, kuid hoiatab samas, et päris igat kõrt ja lehte ka suhu pista ei sünni. Ka üldlevinud söödavate taimede kohta tuleks uurida, kas need just teile sobivad. "Näiteks karulauku ei soovitata maohaavade korral," teab Ilse. Ning kõik metsast korjatu tuleb korralikult puhtaks pesta.

Metsikute taimede toiduks kasutamise aeg on enamasti üürike – vaid noored võrsed sobivad süüa. Karulaugu aeg saab läbi, kui taim õitsema hakkab. Võililled õitsevad veel vaid nädala. Naati saab küll suvi läbi tarvitada, aga teda peab vahepeal kindlasti niitma, et kasvaksid uued noored võrsed.

Retseptid: allikaks on Ilse Metsamaa

Karulaugusõir

(Jätkub suuremale seltskonnale)

Vaja läheb: 1 l piima, 500 g kohupiima (ricotta ei sobi), 50 g võid, 2 muna, paras kimp karulauku.

Valmistamine: kuumuta piim keemiseni, lisa kohupiim. Jätka segades kuumutamist, kuni eraldub vadak. Kalla kohupiimamass marliga vooderdatud sõelale 15 minutiks nõrguma. Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiim ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja hakitud karulauk. Kuumuta pidevalt segades keskmisel kuumusel veel mõned minutid, aga ära keeda!

Pane toidukilega vooderdatud vormi hanguma, koos kilega on sõira hiljem lihtsam vormist kätte saada.

NIPP! Eriti hästi maitseb krõbeda saiaga

Naadimuffinid

(12 tk)

Vaja läheb: 200 g hapukoort, 2 suurt muna, 0,5 dl õli, 1 sl küpsetuspulbrit, 5 dl nisujahu, 100 g sinihallitusjuustu, 1 dl blanšeeritud ja hakitud naati, 1 tl suhkrut, 0,5 tl soola, seesamiseemneid.

Valmistamine: pese ja nõruta naadilehed, pane kaussi ja kalla hetkeks peale keev vesi, nõruta ja haki. Klopi munad hapukoore ja õliga lahti, lisa teises kausis segatud jahu ja küpsetuspulber.

Sega sisse hakitud naat ja murenda sisse juust, maitsesta suhkru ja soolaga. Jaga tainas paberitega vooderdatud 12 auguga muffinivormi. Raputa kaunistuseks peale seesamiseemned. Küpseta 180–200kraadises ahjus 20 minutit.

Karulauguravioolid

(piisab kolmele ja jagub ka sügavkülma panekuks)

Vaja läheb:

TAINAS: 300 g jahu, 3 muna, näputäis soola, 3 sl õli, rullimiseks jahu.

TÄIDIS: 200 g kodujuustu, 1 suurem kimp karulauku, 50 g Parmesani või Forte juustu, 2 sl riivsaia, soola, pipart, värskelt jahvatatud muskaatpähklit.

SERVEERIMISEKS: pisut võid, mõned salveilehed ja sidrunikoore ribad.

Valmistamine: Sõtku jahust, munadest, soolast ja õlist pehme tainas. Pane toidukilesse ja lase tunnike külmikus seista. Pese karulaugulehed, kuivata, haki peeneks ja sega kodujuustuga. Lisa riivitud juust ja riivsai ning maitsesta soola, pipra ja vähese muskaadiga. Sõtku tainas veel kord läbi ja rulli jahusel laual võimalikult õhukeseks (või kasuta pastamasinat). Lõika umbes 5 cm laiused ribad, pane igale ribale väikeste vahedega teelusikatäis täidist. Määri täidiseümbrus lahtiklopitud munaga (piisab ka veega määrimisest). Tõsta peale teine tainariba ja vajuta kokku nii, et õhku vahele ei jääks ja täidis välja ei voolaks. Lõika riba täidise vahekohtadest lahti ja kontrolli, et ravioolide ääred oleks korralikult kinni. Raputa peale jahu, et ravioolid omavahel kokku ei kleepuks. Lase vesi keema tõusta, lisa pisut soola ja tõsta ravioolid vette. Keeda 3–5 minutit. Kui ravioolid pinnale tõusevad, tõsta need vahukulbiga taldrikule.

Sulata keskmisel kuumusel natuke võid, lisa salveilehed. Kui need on natuke krõbedaks muutunud, tõmba sinna mõned ribad sidrunikoort. Vala või ravioolidele, jahvata peale pisut pipart ja serveeri.

Õlletainas paneeritud võililled

Vaja läheb: suur peotäis võililleõisi, 1 dl jahu, 1 muna, 1 dl õlut, 0,5 tl soola,

fritüürimiseks õli. Serveerimiseks Forte juustu, sidrunimahla või veiniäädikat.

Valmistamine: sega jahust, õllest, munast ja soolast tainas. Kuumuta laial paksupõhjalisel pannil umbes 1 cm kiht õli.

Lõika võililledel varred võimalikult õie lähedalt ära (NB! õis peab koos püsima). Keeruta kahvliga õiekesi tainas ja prae kuumas õlis kuldseks. Tõsta taldrikule, maitsesta pipra ja sidrunimahlaga. Lisa mõned juustulaastud ja soovi korral veidi soolahelbeid.

Leivakate kodujuustu ja nõgesega

(kahele)

Vaja läheb: 200 g kodujuustu, peotäis noori nõgeseid, 2 kõvaks keedetud muna, soola ja värskelt jahvatatud pipart. Soovi korral 1 tärkava küüslaugu leht või küüslaugumaitselist murulauku.

Valmistamine: pese nõgesed ja vala üle keeva veega. Jahuta külma vee all, pigista kuivaks ja haki peenelt. Vajuta munad kahvliga pudiks, haki küüslauguleht. Sega kõik omavahel kokku, maitsesta soola ja pipraga.

Serveeri leiva või röstsaiaga. Kaunista melissinutiga. NB! Nõges ilma kuumutamata kõrvetab!

NIPP! Nõgeste korjamiseks ja pesemiseks pane kätte kummikindad!

Nurmenukusalat

(kahele)

Vaja läheb: peotäis nurmenuku lehti, mõni viil saia, 2 küüslauguküünt, toiduõli, soola, seesamiseemneid.

KASTE: 3 osa õli, 1 osa valge veini äädikat, 0,5 tl Dijoni sinepit, soola, värskelt jahvatatud pipart.

SERVEERIMISEKS: Forte juustu, kaunistuseks mõned nurmenuku õisikud.

Valmistamine: Rebi saiaviilud tükkideks, pane ahjuplaadile. Lisa hakitud küüslauk ja seesamiseemned. Nõrista õliga üle, maitsesta soolaga. Küpseta 200kraadises ahjus kuldsed krutoonid. Pese nurmenukulehed, rebi suuremad lehed tükkideks. Pane kõik kastmekomponendid purki, keera kaas peale ja loksuta, kuni kaste pakseneb. Aseta pestud ja kuivatatud salat taldrikule, lisa krutoonid. Kalla taldrikule ka ahjuplaadile pudenenud seemned ja saiapuru. Nõrista üle kastmega, riivi peale juustu. Soovi korral lisa röstitud kõrvitsaseemneid.

Oblikasupp

(viiele-kuuele)

Vaja läheb: 1 kg suitsukonte, 1 sibul, 1 sellerivars, 1 porgand, loorberileht, terapipart, soola, 1 dl pikateralist riisi (1 liitri puljongi kohta), suur hunnik värskeid oblikalehti, soovi korral mõned karulaugulehed, serveerimiseks keedetud muna.

Valmistamine: pane kondid külma veega keema, riisu hoolikalt vaht. Lisa loorber, pipar ja sool. Keeda vaiksel tulel, kuni liha kontide küljest lahti lööb. Kurna liha puljongist välja.

Pane puljong uuesti keema, lisa riis. Pruunista viilutatud porgand ja sibul kergelt võis ja lisa koos tükeldatud selleriga puljongile. Vahetult enne supi valmimist lisa oblikalehed. Serveeri suitsulihaga, kaunista hakitud munaga.

NIPP! Oblikad võid asendada naadilehtedega. Naadisupi puhul võid paariks minutiks panna supi sisse keema ühe sidruniviilu.