Uudised
12. juuni 2012, 07:09

"Ainuke, mida saab, on olukorda kontrolli all hoida." (2)

"Iga algus on raske, kuid ajapikku harjud," lohutab Eesti Sclerosis Multiplexi Ühingute Liidu juhatuse esimees Pille-Katrin S. Levin kõiki neid, kes haigusega kimpus.

Kui Pille-Katrin haigeks jäi, ütles ta polüskleroosihaigetele korraldatud laagris, et peab oma multielukaga sõbraks saama. "Teised siis pahandasid, et temaga pole võimalik sõbraks saada, ja ei taha ka sellist sõpra. Olgu, võib-olla on neil õigus – tegu pole miski sõprussuhtega. Aga arvestama temaga peab. Tegelikult keegi ju ei küsi, kas sa tahad – varem või hiljem saad lihtsalt aru, et nii on lihtsam. Ja parem varem kui hiljem!" on Pille-Katrin (41) veendunud.

Tema sõnul on ainus, mida inimene haigestudes teha saab, olukorda kontrolli all hoida. Või vähemalt püüda seda teha.

Ka Tartu Ülikooli Kliinikumi närvikliiniku neuroloog dotsent Sulev Haldre ütleb, et lootust, et polüskleroos muutuks väljaravitavaks haiguseks, ei ole. "Seda saab vaid ravimitega kontrolli all hoida," kinnitab ta.

Pille-Katrin lisab, et õige ravimi otsingul tuleb arste usaldada. "Kui ei usalda, siis tasub otsida just see, kelle silmavaade ja teadmised on piisavad usalduse võitmiseks. Valikut peaks olema – kui heaoluriigis Rootsis on miljoni elaniku peale 30 neuroloogi, siis meil 97," märgib ta.

Ja kindlasti aitavad Pille-Katrini sõnul sõbrad, kellele tuleb rääkida oma olukorrast ja aidata seda mõista. Alati on võimalus otsida abi ka Sclerosis Multiplexi Ühingust, kus on olemas tugiisikud-kogemusnõustajad. "Nad on ise sclerosis multiplex’i diagnoosiga inimesed ja läbinud nõustamisalase koolituse," soovitab Pille-Katrin kõigil haigusega ummikusse jooksnuil infot otsida internetileheküljelt smk.ee