Unetu aju nõuab kaloreid. Foto: Kalev Lilleorg
Uudised
12. juuni 2012, 11:17

Miks napp uni sind paksuks teeb? (10)

Paremini magades püsid saledam, sest teadlaste väitel ihaldab unine aju rämpstoitu.

Pärast unetult vähkremist kell neli hommikul külmkapiust kolistama minnes on suurem tõenäosus, et haarad sealt kaloririkka ja ebatervisliku eine, kirjutab Time. Unetutel on suurem risk rasvuda ja diabeeti haigestuda.

Teadlased näitasid katsealuste rühmale toidupilte, millele unetud ja hästipuhanud erinevalt reageerisid. Kaerahelbepuder ning juurviljad väsinutele väga suurt muljet ei avaldanud.

Uuringud on näidanud, et väsinud aju reageerib silme ees terendavale auhinnale nagu rämpstoit teisiti kui puhanu. Samuti on unetuses vaevleja otsustusvõime kehvem - kui puhanult suudad hamburgeris rasvast vaenlast näha, siis unisena mitte.

Unetu kipub ka üle sööma. Teadlaste arvates ärgitab aju meid võimalikult palju kaloreid tarbima selleks, et eelolevat päeva paremini üle elada.

Samuti on välja uuritud, et kui inimene töö ja kohustuste tõttu oma bioloogilist unerütmi muudab - äripäeviti ärkad vara, puhkepäeval magad lõunani - , võib see kehakaalu tõusu põhjustada. Kui öökull on sunnitud ööbikut mängima, aga tema keha soovib tegelikult magada, on samuti suurem oht rämpsu süüa, ka tõmbavad siis ligi mitmed ergutid nagu kohv, sigaretid ja alkohol.