VAHVA REISISELL: «Kui praegu peaks ilma temata reisile minema, hakkaks igav,» naerab kolmeaastase Lee ema Elo ja kinnitab, et põhiline on, et lapsel oleks teekonna vältel piisavalt meelepärast tegevust. Kaubamajast ostetud 9 eurot maksnud värvi- ja kleepsuraamat koos näpuvärvidega köitsid mudilase tähelepanu pikaks ajaks. Foto: Mati Hiis
Reisimine
16. juuni 2012, 09:00

Lapsega reisil: tüdimuse vastu aitavad mängud ja meisterdamine (1)

"See lapsega reisimine on üks igavene tüütus," on tõenäoliselt ohanud iga lapsevanem. Kui aga reisil jälgida lapse päevaplaani, teha piisavalt pause ja autos istuvale lapsele pakkuda meelepärast tegevust, võib ka pisim põnn olla mõnus ja lahe reisikaaslane.

"Esimene soovitus lapsega autoreisile minnes on see, et turvahäll või -tool vastaks tema vanusele ja kaalule ning laps oleks selles nõuetekohaselt kinnitatud," ütleb perearstikeskuse Sinu Arst pereõde Eneli Liivamäe.

Päike praeb ka läbi aknaklaasi

Et lapse selgroog pole veel välja arenenud, väsitab pikk istumine lapse kaela ja seljalihaseid. Seepärast soovitab Liivamäe kindlasti teha lapsega reisides sirutuspause vähemalt iga kahe tunni tagant ja iga peatus võiks kesta vähemalt kakskümmend minutit.

"Näiteks beebidel võib sundasend rihmaga turvahällis põhjustada gaasivalusid või toidu tagasiheidet. Päris pisikestega mitme tunni pikkusele reisile minna ei soovitagi," märgib Liivamäe. Ka suuremate laste liiga pikk sund-asendis olek võib kaasa tuua rühihäireid ja selgrookõverust.

Kindlasti peaks arvestama ka väikese inimese tavapärast päevarežiimi ja näiteks toidupausid tegema harjumuspärastel aegadel.

Kuna lapse termoregulatsioon on ebaküps, peab jälgima ka auto sisetemperatuuri. "Konditsioneer ei tohiks töötada täisvõimsusel ning vältima peab tuuletõmmet lahtistest akendest," soovitab Liivamäe. Kõige lihtsam viis tema sõnul lapse olukorda kontrollida on panna käsi kuklale – kui see on tuline, on lapsel palav.

Ka soovitab Liivamäe lapsega reisides autoakende ette panna sirm ja hoida lapsel müts peas. "Päike kipub last kuumutama ka läbi aknaklaasi," selgitab pereõde.

Lapsel rõõmsa meele hoidmiseks soovitab ta kindlasti sisustada ka lapse aega.

Appi tulevad kaisuloomad ja kleepsuraamatud

Kõik, kellega lastega reisimisest rääkisin, kinnitasid, et vanemale on lapsega reisimine tegelikult topeltkoormus – ennast ei saa väga lõdvaks lasta, sest kogu aeg tuleb tegelda lapsega.

Aga kuna ka vanem pole väsimatu, on lemmikkaisuloomad, muinasjuturaamatud, kleepsuraamatud ja kaasaskantavad mängud laste reisiarsenalis lahutamatud kaaslased.

Kolmeaastase Eliise ema Jaanika Niinepuu rõhutab seejuures, et reisikott tuleks lasta lapsel endal pakkida. "Enamasti on seal mõttetu kola, kuid see on tema pakitud ja need on tema asjad," muheleb Niinepuu.

Nii Eliise ema kui ka kolmeaastase Lee ema Elo Hermann soovitavad, et lapsega reisile asudes ei tohiks unustada ka jooke ega snäkke, et vajadusel kas või igavusest näksida. Lastele meelepärased on kindlasti kamapallid, näkileivad, pisikesed või meelepäraseks lõigatud porgandid, banaan jms. Ning suvel palavate ilmadega kulub kindlasti ohtralt jooki.

Kõva häälega laulmine aitab iivelduse vastu

"Viimase aja parim leid on Vikerraadio saatearhiivist pärit järjelood, mida saab alla tõmmata ja siis automakist, telefonist või mp3-mängijast kuulata," ütleb kahe algklassides õppiva lapse ema Kati Uusmaa. Ning loomulikult on abiks ka kõikvõimalikud laulu- ja jutuplaadid.

Nelja-aastase Liisa Maria ema Mari Kolk teab juba oma lapsepõlvele tuginedes, et kõva häälega laulmine, mida plaatide järgi autos kahtlemata teha saab, aitab ka iivelduse vastu.

Kahe lasteaiaealise tirtsu ema Esme Kassak soovitab poodides ringi vaadata ka kõikvõimalike kaasaskantavate mängude ja reisile mõeldud värviraamatute järele. "Neid on igale vanusele oma," soovitab ta.

Elo Hermann teab, et kui autos on peale ema-lapse veel mõni inimene, on heaks meelelahutuseks ka näpunukuteater. Ning samuti pliiatsid, paberid, plastiliinid, voltimisvahendid jms meisterdamine. Tema tütar Lee vaatab aga hea meelega aknast binokliga linde ja mängult pildistab neid. "Pildistamiseks sobib kas või tagurpidi pööratud ämber," muigab Hermann.

Ning kõige muu kõrval on just autoreisil hea võimalus lastega maailmaasju arutada – lastel on alati palju küsimusi. "Õhtuti ei saa teinekord magamagi jääda, sest küsimusi on nii palju," naerab Niinepuu. Kui õhtuti kipuvad suurtel olema omad tähtsad tegemised, siis autos kõrvuti istudes on kindel, et vanemal on lapse kõigile küsimustele vastamiseks aega.

Ehk on abiks

IQ Puzzle

Põnev loogikamäng, mis kisub jäägitult pead murdma nii teismelised kui ka täiskasvanud – pisikeses kaasaskantavas karbis on lahendamiseks tervelt 101 ülesannet, millest 72 on kahe ja 29 kolmemõõtmelised.

Kaubamaja, 9,95 €

Kaardid "100 tegevust lapsele reisi ajal"

Pakis on 50 kahepoolset ülesannetega kaarti ja n-ö võlupliiats. Kaartidel on eri ülesanded, mängud (näiteks trips-traps-trull) ja mõistatused, mida lahendades tuleb leida esemeid ümbritsevalt taustalt, kujundeid juurde joonistada või ristsõnu lahendada.

Kaarte saab puhtaks pühkida, s.t mitu korda kasutada.

Lauamangud.ee, 9 €