Foto: Corbis
Uudised
17. juuli 2012, 13:18

Kiilaspäisus, akne, värvipimedus: mida kõike me vanematelt pärime? (7)

Vanematelt saame geenidega kaasa nii mõndagi toredat ja vähem toredat. Milliseid iseärasusi peredes põlvest-põlve tegelikult edasi antakse? Seda uurib Fox News.

Meeste kiilaspäisus. On väidetud, et see iseärasus võib pärineda emapoolsest suguvõsast. Teadlased on aga väitnud, et tegelikult ei ole siiani selge, miks osad mehed kiilanevad juba päris noorelt ja osad elavad elu lõpuni paksu juuksepahmakaga. Arvatakse, et mõlema vanema geenid on seotud järglase varajase kiilanemisega. Küll aga püütakse sellele probleemile jõudsalt leevendust leida erinevate ravimitega.

Värvipimedus. Arvatakse, et värvipimeduse all kannatab lausa 10% meestest ning vaid 1% naistest. Selle põhjuseks olevat viga X-kromosoomis. Punase ja rohelise värvi retseptorid asuvad lähestikku X-kromosoomis. Kuna naistel on kaks X-kromosoomi, siis vigase geeni korvab teine geen. Meestel on vaid üks X-geen, mille nad on pärinud emalt ning kui see on vigane, ongi tulemuseks värvipimedus. 99% värvipimedust hõlmabki punase ja rohelise värvi värvipimedus. Täieslikku värvipimedust esineb harva, vaid ühel inimesel 30 000 inimese kohta maailmas.

Laktoositalumatus. Selliste inimeste organism ei suuda omastada naturaalset suhkrut piimatoodetest. Olenevalt inimesest on suuremate ja vähemate vaevustega inimesi. Põhjused viivad tagasi mitmete põlkondade taha. Kõige enam laktoositalumatuid inimesi elab Aasias ning Ameerika indiaanlaste seas. 

Akne. Vinnid ja komedoonid kimbutavad enamikke teismelistest, kuid ka täiskasvanuid.  Teadlased ei ole siiani kindlad, millest on see tingitud. Kindlasti on oma osa hormoonidel, toitumisel, elustiilil, bakteritel. Kuid võid kindel olla: kui su vanematel oli akne, on tõenäoliselt ka sul. 

Südamehaigused. Lisaks stressile, suitsetamisele ning halvale toitumisele annavad oma osa südamehaiguste avaldumisel ka geenid. Kui perekonnas on esinenud probleeme südamega, tuleks olla samuti ettevaatlik ning viia riskid haigestumiseks miinimumini.