Uudised
24. juuli 2012, 07:00

Mitte ainult tittedele

«Eestis on levinud suhtumine, et vaktsineerimine on pigem tittede värk ja koos lapsepõlvega kaob selleks vajadus,» nendib Tartu Ülikooli kliinikumi nakkusosakonna juhataja Matti Maimets.

Paraku ei pea see laialt levinud arvamus paika.

Ta toob näite: «Kui teie mõnel tuttaval on olnud kopsupõletik, võib suure tõenäosusega selle süüdlaseks pidada pneumokoki ehk Streptococcus pneumoniae bakterit. Eriti ohustab see bakter vanemaid inimesi.»

Selle bakteri vastu saab end vaktsineerida, kuid võimalust kasutatakse imevähe.

Ka Eesti Tervise Fondi juhatuse esimehe, Tallinna perearsti Eero Merilinnu sõnul on Eestis just eakamate hulgas tõsine probleem pneumokoki põhjustatud salakavalad haigused, näiteks kopsupõletik, vereringeinfektsioonid, ajukelmepõletik ehk meningiit ning kõrvapõletikud.

Pneumokokk-bakter ohustab ka lapsi, immuunpuudulikkusega inimesi, kroonilisi kopsuhaigeid, eriti astma ning kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse põdejaid ja suitsetajaid.

Tõsi, pneumokokkvaktsiini, nagu ka gripi või puukentsefaliidi vastu vaktsineerides, tuleb inimesel endal maksta. Vaktsiini hind jääb vahemikku 20–75 eurot (sõltub asutusest ja sellest, keda vaktsineeritakse – kalleimad on väikelaste vaktsiinid – S.P). Tervetel täiskasvanutel piisab pneumokokk-bakteri eest kaitse saamiseks ühest kaitsesüstist. Kordusvaktsineerimist peaks tegema iga viie aasta tagant.