Mesilaste nõelamise tagajärjel sureb Eestis igal aastal paar inimest.Foto: Ants Liigus/Postimees
Eesti uudised
24. juuli 2012, 22:45
TV3 video!

Mesilaste nõelamise tagajärjel sureb Eestis igal aastal paar inimest (14)

Mõned päevad tagasi surnud tuntud loodusteadlasele Ivar Puurale sai saatuslikuks mesilase nõelamine - ta oli mesilasmürgi suhtes allergiline. Meedikute sõnul sureb Eestis mesilase, herilase või vapsiku nõelamise tagajärjel igal aastal üks või kaks inimest. Nii tugev reaktsioon ei teki aga üleöö ja sellel tuleb eriti suveajal silm peal hoida.

Kiirabiarst Mare Liigeri sõnul kujuneb allergia välja tasapisi. Laste puhul võib allergia välja kujuneda nelja kuni seitsme nõelamise järgselt. Esmalt tekib lööve, siis paistetus ning kui tekivad juba hingamisprobleemid, võib karta ülirasket reaktsiooni, rääkis Liiger TV3 "Seitsmestele uudistele".

Allergoloog Maire Vasara sõnul võib 1-3 protsendil elanikkonnast esineda allergiat mesilase ja herilase mürgile.

Allergianähtudega inimest ei saa kõrvalolija aidata, küll aga allergik ise. Vasara sõnul nõustatakse allergikuid, milliste sümptomite puhul peab inimene endale adrenaliinisüsti tegema.

Enamik Euroopa maid on probleemi lahendanud nii, et inimene, kel on allergiaprobleemid, kannab süstalt kaasas, rääkis Liiger. "Eluohtlikud reaktsioonid tekivad esimese kümne minutiga," ütles Liiger. Teadvuse võib kaotada sekunditega.