Uudised
31. juuli 2012, 07:01

Arst: sport kuulub igapäevase ravi hulka

"Ilma tüsistusteta suhkruhaigel peaks mõõdukas kehaline koormus kuuluma igapäevaste ravimeetmete hulka, kuna sellel on veresuhkrut ja kolesterooli alandav toime," ütleb Tartu endokrinoloogiakeskuse endokrinoloog Toomas Podar.

Ohtudeks on veresuhkrutaseme ülemäärane langus kas koormuse ajal või pärast seda. "Seepärast peaks suhkruhaige oma haigust ja organismi käitumist füüsilise koormuse korral hästi tundma ja neid teadmisi ennetavalt kasutama," lausub ta.

Siiski on ka mõned spordialad, mis diabeetikutele ei sobi, näiteks motosport, mägironimine jms. "Ei sobi sellised alad, kus ootamatult langeva veresuhkru taseme tõttu võib diabeetik ohustada ennast, kaasvõistlejaid või pealtvaatajaid," selgitab Podar. Tema sõnul võiks meditsiiniabi olla näiteks võistlustel kiiresti kättesaadav.

Kuid – arvestades seda, et II tüübi diabeeti peetakse elustiilihaiguseks – kas sporti tehes oleks võimalik seda ära hoida?

"Ainuüksi sportimine II tüüpi suhkruhaigust vältida ei suuda, kuna haigusel on ka mitmeid teisi põhjusi peale vähese füüsilise koormuse," nendib Toomas Podar. Küll on tema sõnul regulaarsel sportimisel oluline roll ülemäärasest kehakaalust vabanemisel ja insuliini toime parandamisel. Ning mõõdukal sportimisel on oma koht südame-veresoonkonna ja liigesehaiguste vältimisel kõigi jaoks.