Foto: Aldo Luud
Uudised
4. september 2012, 06:58

AEG MAHA: kool paneb lapsel pea valutama (13)

Koos kooliga algab kahjuks paljudel lastel ka peavaluhooaeg. "Eriti esmaspäeva hommikuti tulevad lapsed seda kooli meditsiinikabinetti kurtma," teab staažikas arst Anu Pomm.

Kui SA Tallinna Koolitervishoid arst-nõustaja Anu Pomm pärast 40aastast arstikarjääri kooliarstina tööle asus, oli ta esialgu hämmingus: "Ma ei osanud üldse mõista, miks lapsed kurdavad nii sageli pea- ja kõhuvalu ning üldist enesetunde nõrkust. Ja seda just esmaspäeva hommikuti!"

Nii kodu- kui ka koolipinged teevad muret

Lastega lähemalt rääkima hakates selgus kurb tõsiasi – laste kehva enesetunde on põhjustanud paljud pinged nii kodus kui ka koolis ja hommikul söömata-joomata kooli tulemisest.

New York Times kirjutas hiljaaegu, et koos kooliga algavad lastel ka peavalud. Seda ka Eestis, kinnitavad nii kooliarst Anu Pomm kui ka lasteneuroloog Valentin Sander.

Tallinna lastehaigla neuroloogia-taastusraviosakonna juhataja Valentin Sander lisab, et peavalu hakkavad lapsed kurtma umbes viiendast eluaastast. Kaebused sagenevad just eas, kui minnakse kooli.

"Suvel ei ole lastel õppimispinget ja nad liiguvad rohkem värskes õhus. Ja neil on aega end välja magada," selgitab Pomm. Kooliajal kiputakse aga just nädalavahetuseti poole ööni filme vaatama või arvuti taga istuma.

Laste peavalud ja kehv enesetunne teevad mõistagi muret ka õpetajatele ja emale-isale, kes arstikabinetti helistavad ja nõu otsivad. "Meie saame lapse suunata põhjuste väljaselgitamiseks perearsti vastuvõtule. Kuid enamasti ei ole nende peavalude taga mingeid terviseprobleeme, vaid kodu- ja koolipinged ning suhteprobleemid," lausub arst.

Nägemisteravus massiliselt nõrgenenud

Valentin Sander teab, et varem või hiljem viib sageli valutav pea mõtted ka mõne pahaloomulise haiguse peale. Kuid kui arst selgitab, et haigust pole, on edasi lihtsam elada. "Kuid siis peaks tähelepanu pöörama nii igapäevaelu- kui ka koolirežiimile, samuti toitumisele," nendib ta.

Anu Pommi sõnul see vastus sageli lapsevanemaid ei rahulda ning arste süüdistatakse lapse uurimata jätmises. "Hiljaaegu mitme tuhande lapse seas korraldatud uuring näitas, et peavalu lapseeas on väga harva seotud kehalise häirega. See on puhtalt psühhosomaatiline häire ja näitab selgelt, et laps vajab temaga tegelemist peale kooli ja trenni ka kodus," lausub Pomm karmilt.

Tohtri sõnul pole sugugi harvad korrad, kui lapsed tulevad kooli tervishoiutöötaja kabinetti ja lihtsalt räägivad. Neil ei ole seda kellegagi teha, sest vanematel on kodus kiire.

Et vanematega aega veeta ei saa, otsivad lapsed tegevust suhtlusportaalidest ja mängivad arvutimänge. "Kui aga pidevalt arvuti taga istuda, pole ka mingi ime, et pea valutama hakkab! Tundub, et arvuti taga istumine on kaasa toonud ka laste nägemisteravuse massilise nõrgenemise," toob Pomm välja veel ühe koolilaste häda.

Ta soovitab vanematel lihtsalt maha istuda ja lastega igapäevaasjadest rääkida. "Praegu ütleb nii üks kui ka teine laps, et emal pole aega ja isal ka pole," nendib Anu Pomm kurvalt.

Tühi kõht paneb pea valutama

Vanemate kiirustamine on ka põhjus, miks lapsed hommikul kodust tühja kõhuga kooli lähevad. "Sellest saab tegelikult kõik alguse – nii pea- kui ka kõhuvalu, samuti kehv enesetunne," manitseb tohter vanemaid laste söögiharjumustele rohkem tähelepanu pöörama.

Seejuures soovitab arst hommikuks krõbuskite asemel hoopis putru. "Just sellest saab laps vajaliku energia, vitamiinid ja mineraalid ja jaksab oma tegemistele vastu minna," ütleb Anu Pomm. Valentin Sander ütleb, et iga peavaluspetsialist teab: väär toitumine on väga sage peavalude põhjustaja. "Aga katsu sa seda pubekale selgeks teha," muigab ta.

Lasteneuroloog nendib, et paraku ei saa peavalude ennetamise mõttes midagi ette võtta – see kas tekib või mitte. "Kalduvus kroonilise peavalu tekkeks on ju 20% elanikkonnast, selle arvu hulka on arvatud ka lapsed." Kuid siiski tasub peavalu võtta kui esimest signaali selle kohta, et midagi on vaja muuta igapäeva elukorralduses või pöörata rohkem tähelepanu tervisele.

Pingevalud: 80% kõigist peavaludest

"Koolipinge toob laste peavalu rohkem esile, kuid sel peavalul on mitu kihti," ütleb Tallinna lastehaigla neuroloogia-taastusraviosakonna juhataja Valentin Sander.

Esiteks võivad peavalude põhjused olla geneetilised. Teiseks kehaehitus – nõrgema lihaskonnaga inimestel on sundasendite tõttu lihaspingetest põhjustatud valud kergemad tekkima.

Kolmandaks võivad lapse peavalu põhjuseks olla nõudmised, mida ta ei suuda täita. "Mõnikord seavad lapsevanemad lati liiga kõrgele ja piitsutavad last takka. Teinekord seab edukusgeeniga laps ise selle lati kõrgele," ütleb Sander.

Ka ärevamad ja depressiivsemad lapsed kurdavad peavalu rohkem.

Peavalusid võivad põhjustada ka peatraumad ja viirushaigused.

"Kuid kõige sagedamini on siiski pingepeavalusid, mis on seotud liigse stressiga. Neid on 80% kõigist peavaludest," kinnitab Sander.