DISKREETNE JA KIIRE: Kui mõnikord on arsti juurde minek keeruline valehäbi tõttu, siis kodus tehtud test võib anda kinnituse, et muretsemiseks põhjust polegi. Ehkki – kui kaebused püsivad, tuleb testist hoolimata muret kurta arstile. Foto: Afp/Scanpix
Uudised
30. oktoober 2012, 06:59

Test kodus aitab tõvele kiiremini jälile (1)

Interneti või raamatu abil endale diagnoosi panek on väga inimlik. Kuid kodus vannitoas saab kindlaks teha ka suguhaiguse, maohaavandite või soolestiku polüüpide olemasolu.

OÜ Selfdiagnostics tootejuhi Gerli Vaino sõnul on testide kasutamine kodus eestlastele veel veidi võõras, aga see tagasihoidlikkus seisneb pigem teadmatuses. "Ka esimeste rasedustestide kasutuselevõtul leidus palju skeptikuid, kes ütlesid, et kodusel teel raseduse tuvastamine ei ole võimalik. Tänapäeval on see test igale naisele elementaarne," viitab ta, et inimesed on testidest huvitatud.

Kodutestiga diagnoosi ei saa

Seda kinnitab ka firma Quattromed HTI kogemus. Too ettevõte pakub veebilehel www.testikodus.ee juba mitu aastat kodus testimise võimalust suguhaiguste kontrolliks. "Veebilehe kaudu on võimalik tellida proovivõtmise komplekt, mis saadetakse SmartPosti või tavaposti vahendusel neutraalses ümbrikus patsiendile koju," räägib Quattromed HTI Laborid testikodus.ee projektijuht Jaak Jänes.

Testimine käib nii, et inimene võtab vastavalt juhendile proovi, saadab selle laborisse ja saab 3–4 päeva pärast veebikeskkonda sisse logides teada tulemuse. Haiguse leidmisel soovitatakse inimesel pöörduda konkreetsete arstide poole. Valiku kiirteste leiab OÜ Selfdiagnostics e-poest www.intime.ee või ka neid edasimüüvatest apteekidest.

Kuid miks peaks inimene end üldse kodus testima?

"Kodused kiirtestid ei ole mõeldud diagnoosi panemiseks. Lõpliku diagnoosi määrab siiski arst, sellest ei saa üle ega ümber. Kodus testimine on võimalus kiiremaks probleemi lahendamiseks neile, kes mingil põhjusel ei ole arsti poole veel pöördunud," lausub Vaino. Jänes lisab, et osa patsiente pelgab arsti juurde minna valehäbi tõttu, ja testikodus.ee eesmärk on just julgustada niisuguseid inimesi ennast siiski kontrollima ja vajaduse korral ka arsti juurde minema.

"Varajane testimine aitab ära hoida suuremaid või isegi pöördumatuid tervisekahjustusi, varajasel haiguse leidmisel on ravi kiirem ning kulud raviteenusele ja ravimitele väiksemad. Ka aitab see ennetada suguhaiguste levikut, sest paljud, kes arsti juurde ei julge minna, võivad nakkuse oma partnerile tahtmatult edasi anda," räägib Jänes.

Kodus testimise eeliseks ongi tema sõnul esiteks diskreetsus. "Pole vaja oodata kliiniku ooteruumis ning seletada oma seksuaalelu üksikasju arstile, kui pole veel teada, kas olete nakatunud või mitte," selgitab ta. Teisalt räägib selle kasuks kiirus – testikodus.ee lehekülje kaudu komplekti tellimisest kuni vastuse saamiseni veebikeskkonnas kulub 3-4 päeva. Ülejäänud kiirtestide puhul saab tulemuse teada kohe.Ja vähem tähtis pole ka selle testimisviisi usaldusväärsus, sest Quattromed HTI loodud lehekülje toel end kontrollides võib olla kindel, et proovi meditsiinianalüüsi teeb Eesti suurim ja üle kümne aasta pikkuse töökogemusega eralabor. Ülejäänud teste apteegist või veebist koju ostes lubab edasimüüja, et testitulemused on täpsed, kui järgida kasutusjuhendit.

Ravi määrab arst

Kui testid aitavad tervisehädale jälile jõuda, siis ravi koduste vahenditega siiski määrata ei saa. Vaino paneb südamele, et positiivse tulemuse korral on arsti juurde minek vajalik, sest iga haigus ja inimene on individuaalne ning vajab erinevat lähenemist, uurimist ja ravi. Ka Jänes rõhutab, et kui test osutub positiivseks, tuleb kohe pöörduda arsti poole, sest valimatu antibiootikumide manustamine või muud internetist leitud "iseenda ravimise meetodid" võivad teha pigem kahju kui kasu.

Testikodus.ee koduleheküljelt leiab koos positiivse testitulemusega soovitused edaspidiseks käitumiseks ja arstide nimekiri koos kontaktandmetega ning, mis kõige olulisem – isegi kui test on negatiivne, soovitatakse arsti juurde minna ka siis, kui kaebused püsivad. See kehtib kõigi kodutestide tulemuste kohta.

Kust koduteste leiab?

www.testikodus.ee kaudu saab tellida herpesviiruse, urogenitaalse klamüdioosi, gonorröa ehk tripperi, mükoplasmoosi ja trihhomoniaasi proovivõtmise komplekti koos täpsete juhistega. Tulemused saab teada pärast analüüsi laborisse saatmist 3–4 päeva möödudes veebikeskkonnast. Kolmiktest klamüüdia, gonorröa ja trihhomoniaasi kindlakstegemiseks maksab 38.79 eurot + postikulud, iga haiguse üksiktest 12.93 eurot + postikulud.

www.intime.ee leiab lisaks rasedus- ja ovulatsioonitestidele ka maohaavandeid, soolepolüüpe, uroinfektsioone, veresuhkru- ja kolesteroolihulka tuvastavaid ning naistele vaginaalse pH-taseme mõõtmise kiirteste, klamüüdia tuvastamise, menopausi ja rasedusteste (rasedusnädala näitajaga). Testide vastuse saab 5–15 minuti jooksul. Hinnad jäävad vahemikku 6.20–17.30 eurot + postikulud.