Kodused vahendid võivad hambavalu korraks leevendada, hullema ärahoidmiseks tuleb siiski leida võimalus hambaarsti vastuvõtule jõuda.Foto: Mati Hiis
Uudised
9. veebruar 2013, 14:29

Rahvatarkustega hambahaiguste vastu (6)

Vahel võib juhtuda, et hambavalu tabab inimest olukorras, kus arst – vähemalt võimalus saada vältimatut abi, mis on tasuta – on kaugel. Kuidas hambavalu leevendada?

Rahvameditsiinile võib loota – nii mõnigi kord on tõve vastu tõepoolest abi ikka neistsamadest taimedest-võtetest, mis aitasid juba sadu aastaid tagasi me esivanemaid. Siiski pole mõtet jääda ainult sellele lootma. Kõik allpool toodud soovitused pakuvad haigusnähtudele heal juhul vaid lühiajalist leevendust ja on kasutamiseks juhul, kui kohe arsti juurde ega apteeki minna pole kuidagi võimalik. Kui valule saadaksegi mõne rahvatarkuse abil leevendust, tuleks esimesel võimalusel tingimata tohtriga nõu pidada, et hoida ära hullemat.

Ravimtaimed – aga mitte ainult

Hambavalu puhul võib abi olla ravimtaimede, näiteks salveitõmmisega loputamine. Loputamiseks võib kasutada ka tammekoorekeedust või teelehetõmmist. Suvel on kõige parem hõõruda igemesse värsket teelehemahla. Teelehed pestakse koos varreosaga külmas vees puhtaks, raputatakse kuivemaks, valatakse keeva veega üle, aetakse läbi hakklihamasina ja pigistatakse mahl läbi tiheda riide välja.

Valu vaigistamiseks võib hambale vajutada tükikese hapuoblikat või punast peeti ning hoida seda peal, kuni valu möödub. Kui valutavas hambas on auk, tuleb see toidujäänustest puhastada ja panna sinna tükike taruvaiku või küüslauguplomm. Viimase tegemiseks soovitatakse küüslauguküüs peenestada, mass hambaauku toppiga ja katta hambaauk pealt leivasisust mätsitud plommiga seniks, kuni valu möödub.

Ka võib valule leevendust anda võrdsetes kogustes võetud küüslaugu, sibula ja soola segu, mis pannakse hambaauku ja kaetakse vatitampooniga. Abi väidetakse olevat ka teekummelist või naistepunast. Valage ürdile peale keeva vett, kurnake, pigistage taimemass veidi tahedamaks, mässige marlisse ning pange igeme ja põse vahele.

Parodontiidiravi toetuseks

Parodontiit on haigus, mida rahvameditsiini võtetega välja ravida päris kindlasti ei õnnestu, kuid mõnest rahvatarkusest võib ravis, eriti aga haiguse ennetamisel abi olla küll. Parodontiidi korral kahjustub ige, hävib hambajuureümbris, hammas kaotab ühenduse lõualuuga ja lõpuks langeb välja. 

Haiguse esimesteks tunnusteks on igemete sügelemine ja pakitsev valu. Ige tursub, hakkab punetama ning veritseb söömisel ja hammaste puhastamisel. Esimeste sümptomite ilmnemisel tuleks kindlasti minna hambaarsti vastuvõtule, kes otsustab edasise ravi.

Haiguse ennetamiseks soovitatakse lapsi juba väikesest peale õpetada sööma toite, mis annaksid tööd hammastele ja igemetele: närida porgandit jm juurvilja, leivakuivikuid jmt. Süüa tuleks rohkem A- ja E-vitamiini sisaldavaid toiduaineid. Kord päevas soovitatakse igemeid õrnalt masseerida mikroelementidega soolasse kastetud hambaaharjaga. Kindlasti ei tohi selle võttega väga hoogu minna ja masseerida nii, et igemed veritsema hakkavad.

Kui tõbi juba kallal, võib proovida ka soovitust võtta hommikul enne ja õhtul pärast sööki suhu supilusikatäis päevalilleõli ning loputada sellega 20 minuti jooksul hoolikalt igemeid.

Allikas: hambaarst.ee