Foto: TV3 Seitsmesed uudised
Uudised
28. veebruar 2013, 21:37
TV3 video!

Alakaaluliste laste arv on suurenenud, laste nägemisteravus jääb üha kehvemaks (37)

Koolilaste tervisekontroll näitas, et suurenenud on alakaaluliste laste hulk, samuti jääb kehvemaks ka laste nägemine. 

Mullu toimunud tervisekontrollide käigus vaadati Tallinnas kooliõdede poolt läbi 12 998 õpilast ehk ligi 33 protsenti kogu õpilaste arvust. Olulisemate terviseprobleemidena kerkivad esile üle- ja alakaalulisus, kõrgenenud vererõhk ja rühihäired, vahendab TV3 "Seitsmesed uudised".

Suurenenud on alakaaluliste laste osakaal ja seda just esimesse klassi tulijate hulgas. Lisaks muutub aasta aastalt kehvemaks ka laste nägemisteravus. Staažika koolimedõe sõnul on see paramatus, sest ilma arvutita lapsed enam elada ei oskagi.

Tallinna 21. kooli medõde Niina Plisko on kooli medõena töötanud juba 20 aastat ning sestap on laste tervisemuredega hästi kursis. Tema sõnul on 95st seitsmenda klassi õpilasest 35 prillidega.

Alakaalulisust põhjendab staažikas kooliõde trendiga, et kõik tahavad välja näha nagu modellid. Samuti käivat väga paljud tüdrukud balletitundides ja peavad kaalu jälgima. Millest tuleneb poiste alakaalulisus, seda Plisko ei osanud öelda, kuid tema sõnul on poisid väga pikad. "Nad kasvavad väga kiiresti, lihasmassi väga palju ei tule. See ei tähenda, et laps ei söö - lapsed söövad korralikult," selgitas kooli medõde.

Osa lapsi tulevad kooli söömata

SA Tallinna Koolitervishoid juhatuse liige Valentina Hazinskaja ei julge väita, et laste kõhnumist tekitab just tühi kõht. Selle kinnituseks oleks tarvis teha lisauuringuid. "Osa lapsi tulevad tõesti kooli söömata," räägib Hazinskaja. "Kui lapse käest küsida, kas sa kodus sõid, vastab ta: "Ei." Miks? - "Ema magas, ma ei tahtnud teda äratada." Või ütleb, et ei olnud midagi hommikusöögiks."

Esimese klassi põnnid saavutavad peatselt normaalkaalu ning oma osa on selles tasuta koolitoidul. Hazinskaja sõnul on esimese klassi lastest 3,9 protsenti alakaalulised, kolmanda klassi laste puhul on alakaalulisi 3,7 protsenti.