Kilod kaovad plahvatades: «Kavitatsiooni käigus rasvarakud veelduvad, nende sees tekivad pisikesed mikromullid, mis justkui plahvatavad,» selgitab ilukliiniku VipMedicum kosmeetik Evelin Smirnova. Foto: Teet Malsroos
Uudised
15. märts 2013, 06:58

Rasvaimu moodsate masinatega (13)

Saabuv kevad toob naiste laubale murekortsu – talvega lisandunud kilodest on vaja enne rannahooaega lahti saada. Kui dieeti pidada pole mahti, kas siis võiks kasu olla protseduuridest, mis lubavad rasvast vabaneda ilma kirurgilise sekkumiseta?

Naiste igipõline soov kaalust alla võtta ei jäta külmaks ka teadlasi ja nii jõuab Eesti turulegi järjest uudseid imemasinaid, mis lubavad rasvast vabaneda ilma ilukirurgi abita.

See pole paha, sest kui näiteks rasvaimu korral peab inimene end pärast protseduuri tükk aega turgutama, siis pärast masina alt pääsemist võib ta jätkata oma tegevust sealt, kus see enne ilusalongi tulekut pooleli jäi.

Meeles peab aga pidama, et igal protseduuril on ka omad vastunäidustused.

Nagu ilukirurgia, ei ole seesugune rasvakaotusviiski odav, ühe protseduuri hind algab 50 eurost, kuid et neid soovitatakse teha kuurina, tuleb arvestada mitmesaja euro suuruse väljaminekuga.

Õhtuleht leidis internetist kolm sellist protseduuri, mida pakutakse meil mitmes ilusalongis.

Krüolüpolüüs: masin külmutab rasvarakud

Aktiveerimaks rasvarakkude kärbumist külma mõjul, töödeldakse keha spetsiaalse aparaadiga. Naha külmumist pole karta, sest vaakumaplikaatori ja keha vahele pannakse eriline vahetükk, mis kaitseb nahka külmumise eest ja tagab külma ühtlase jaotuse.

"Jahtudes eraldab organism rasvarakke lõhestades soojusenergiat ja see aitab liigseid sentimeetreid kaotada," kirjeldab ilukeskuse Royalestethic administraator Elfrida Zujeva protseduuri olemust.

Lihtsamalt öelduna tähendab see, et külmutamine sunnib rasvarakke lõhenema. Kuna lihased, veenid ja närvid ei ole külma suhtes nii tundlikud, nagu seda on rasvkude, tunneb inimene külma vaid paar minutit, seejärel tabab kohta hoopis soojatunne.

Kui protseduur ise võtab aega kuni tunni, siis rasvade lagunemine selle mõjul jätkuvat 60–90 päeva. Sõltuvalt kogunenud rasva hulgast võib Zujeva sõnul vaja olla kahte-kolme protseduuri.

Et rasv laguneb järk-järgult, ei tekita lagunemisproduktide väljutamine maksale lisakoormust.

Kavitatsioon: ultraheli muudab rasva vedelaks

Sel juhul lagundavad rasvkude madalasagedusega ultrahelilained. "Kavitatsiooni käigus rasvarakud veelduvad, rasvarakkude sees tekivad pisikesed mikromullid, mis justkui plahvatavad," kirjeldab ilukliiniku VipMedicum kosmeetik Evelina Smirnova.

Pärast rasvarakkude lagunemist muutub rasv vedelaks ja sellest 90% eemaldub organismist läbi lümfisüsteemi ja 10% vere kaudu. Kiirendamaks jääkainete väljutamist, tehakse alati ka lümfidrenaaži.

Evelina Smirnova kinnitab, et hävinud rasvarakud ei taastu ja uut rasva ei moodustu. Ka ei kahjustavat ultrahelikavitatsioon kuidagi nahka, pigem vastupidi – kosmeetik soovitab seda rasvaimuoperatsiooni ajal tekkinud defektide korrigeerimiseks.

Seitsmest seansist koosnevat kuuri võrdleb Smirnova kirurgilise rasvaimuga. Üks kavitatsiooniseanss koos sellele järgneva lümfidrenaažiga kestab 1,5 tundi.

Thermo C: silub ja pingutab kõhunahka

Sellest aparaadist on kasu siis, kui mureks on topeltlõug, soovitakse noorendada silmaümbruse piirkonda, pinguldada kõhunahka vms.

Thermo C aparaat on Tartu ilusalongi Tropical Beauty ilu-spetsialisti Enely Sarapuu sõnul justkui neli ühes ehk selles on ühendatud raadiolained, vaakumsüsteem, jahutav süsteem ja LED-valgus.

"Neil kõigil on naha toonuse parandamisel ja rasva vähendamisel oma ülesanne," lausub Sarapuu.

Näiteks lähevad raadiolained läbi naha ja mõjuvad just rasvkoele. Samuti soojendab see töödeldavat piirkonda, mis omakorda soodustab tselluliidi vähenemist ja naha uuenemist. Vaakumsüsteem aitab lõhkuda tselluliiti ja stimuleerib kudede hapnikuvarustust. Jahutav süsteem aitab ennetada naha ülekuumenemist ja punetust, LED-valgus aga mõjub hästi vereringele ja naha uuenemisele.

Enim oleks Sarapuu sõnul kasu 6–10 korra pikkusest kuurist ja siingi kehtib reegel, et mida noorem inimene on, seda parem saab tulemus.