Rasvatud road ei tekita täiskõhutunnet, küll aga tagavad pahura tuju. Seega ära unusta ka rammusat dipikastet. Foto: MARIANNE LOORENTS
Uudised
6. aprill 2013, 08:00

Kaal ei lange: viis levinumat viga (24)

Läheneb uus kevad, aga naistel on jälle vana mure: näksin vapralt kapsalehti, aga pihaümbermõõt ei kahane. Asjatundjate sõnul eksivad paljud dieedipidajad paraku pealtnäha väikeste, aga tegelikult väga tähtsate reeglite vastu.

Ära unusta hommikusööki

Briti lehele Daily Mail kommentaare jaganud dieediekspertide sõnul tähendab tervisliku eineta kodust välja astumine, et peagi tabab inimest vastupandamatu näljasööst ja ta krabab kiirtoidukohast piimakohvi ja rammusa saiakese. Seda kinnitavad ka teadlased – ajuskaneeringud on näidanud, et tühja kõhuga tööle läinud inimesed tunnevad suuremat impulssi rämpstoitu haarata kui need, kes hommikust sõid. Kõige kasulikumaks hommikusöögiks peavad toitumisteadlased proteiine ehk paari keedumuna, jogurtit ja lõhet. Neil, kel enne lõunat ivakestki kurgust alla ei lähe, soovitatakse vähemalt pihutäis mandleid või pähkleid ära krõbistada.

Toit pole preemia ega lohutusvahend

Teine dieedipidajate suuremaid surmapatte on end nädalavahetusel rasvaste ja magusate lemmikroogadega lohutada. Kuid eksperdid kinnitavad, et juba paaripäevasest libastumisest piisab, et puusadele taas kilosid koguda. Esialgu saavad lohutuskoogikestest ja -jäätisest glükoos ja vesi, aga kui nad jäävad trenni tehes välja higistamata, ladestuvad rasvana. Ent alati jääb võimalus nädalavahetuse nõrkuse eest uuel nädalal lisatreeninguga tasuda. Et karm dieet aga tuju ei rikuks, võib end mõõdukalt premeerida küll – paarist šokolaadiruudust, mõnest juustukuubikust ja klaasist veinist peaks piisama.

Kas suhkruvaba on ikka suhkruvaba?

Kolmas vale liigutus on magusa-isu leevendada suhkruvabade dieetjookidega. Teadusuuringud on tõestanud, et tegelikult on suhkruasendajad organismile isegi kahjulikumad kui vana hea valge suhkur. Vere glükoosi- ja insuliininäitajatele olevat kunstlikel magusainetel samasugune mõju. Suhkruvabad joogid ja toidud suurendavad isu – kui aju saab signaali magusast maitsest, aga keha ei saa seda, mida ootas, tunneb inimene tungi aina rohkem näksida. Texase ülikoolis selgitati välja, et neil, kes nädala jooksul rohkesti dieetjooke kulistasid, kasvas paksuksmineku risk kaks korda. Risk teise tüübi diabeeti haigestuda suurenes tervelt 67%.

Tervisliku toidu leti ees tasuks olla valvas, sest suhkrut oskavad tootjad kavalalt varjunimede taha peita: maltoos, maisisiirup, dekstroos (glükoos), fruktoos, sukroos või mõni muu -oos-lõpuga sõna. Sama suur rumalus kui lasta end "suhkruvabadusest" hullutada, on loobuda kõigest, mis sisaldab rasva.

Rasvatu toit toob vitamiinivaeguse

Tegelikult on mõõdukas rasv hädavajalik, püsimaks terve ja heas vormis. Kui organism ei saa piisavalt rasva, ei suuda ta ka rasvlahustuvaid vitamiine omastada ja varem või hiljem lõpeb see A-, D-, E- ja K-vitamiini vaegusega. Rasvatud road ei tekita iialgi täiskõhutunnet, küll aga tagavad pahura tuju. Seega võib endale mõõdukas koguses rammusat jogurtit või pudrukaussi väikest võisilma lubada küll. Ka aurutatud köögiviljad maitsevad tibakese võiga paremini ja on ühtlasi tervislikumad. Nn häid rasvu sisaldavad kala, kookosrasv ja pähklid.

Tõeline surmapatt on jojo-dieet

Kõige andestamatum dieediaps on see, kui tervisliku toitumise hood vahelduvad õgimisperioodidega. Sestap ei soovita toitumisteadlased väga karme dieete üldse käsile võtta, sest keegi ei suuda end pikalt piinata.

Äärmusliku dieedi ajal lülitub organism säästurežiimile, hakates mustadeks päevadeks rasvavaru talletama. Isu reguleeriv hormoonitase muutub nõnda, et näljatunne üha kasvab. Kõige edukamad kaalulangetajad on need, kes vähendavad oma toidus süsivesikuid ja söövad rohkem kasulikke proteiine ja köögivilja.

Dieedipidaja edu valem

Kui tahad kaalust alla võtta, pea kinni lihtsatest reeglitest:

Ära unusta hommikusööki!

Söö vähem süsivesikuid ning rohkem kala ja köögivilja.

Kaalu end vähemalt ülepäeviti.

Vaata vähem televiisorit.

Leia iga päev tunnike jalutamiseks.