Juhtkiri
14. mai 2013, 06:57

Viiendik Eestist seisab ravijärjekorras (7)

Tervishoiu kättesaadavus Eestis ja elanike tervis on aastatega halvenenud, samas ei jätku meil ka tulevikus tervishoiu jaoks ei töötajaid ega raha, tõdes patsientide nõukoda presidendile saadetud murelikus pöördumises.

Lootus heale tsaarile võiks küll minevikku jääda, ent patsientidest tuleb aru saada. Kus tervishoiu eest vastutavad ametnikud ja poiitikud aina korrutavad, et tegelikult probleemi justkui ei olegi või et mujal, ka heaoluriikides, on lood samamoodi või veel halvemad, on kiri presidendile hea võimalus teemapüstitusele tähelepanu tõmmata.

Pole uudis, et ravijärjekorrad on Eestis pikad, ent jahmatama paneb fakt, et näiteks ambulatoorse ravi järjekorras ootas mulluse jaanuari seisuga koguni üle 236 000 inimese. Ka see arv ei pruugi veel olla lõplik ning abivajajaid võib olla palju rohkem, sest juba ees ootava pika järjekorra puhul tervishoiuasutused lihtsalt ei registreeri enam inimesi.

Teame ju, kui punased on haiglate-kliinikute registratuuride telefonid kuu esimesel päeval. On arste, kelle juurde registreerimisel lõppevad terve kuu vabad ajad mõne minutiga. Arstid lähevad välismaale ja allesjääjate töökoormus kasvab, esmatasandi arstiabi ei ole aga paljudes Eesti hajaasustusega kohtades ning nädalavahetustel kättesaadav. Rahvusvahelised organisatsioonid on juhtinud tähelepanu, et meie sotsiaalmaksul põhinev tervishoiusüsteemi rahastamine ei ole pikemas perspektiivis jätkusuutlik. Nimetamisväärt abi ei ole seni tõusnud ei meditsiinitöötajate streigist ega visiiditasude tõstmisest.

Sotsiaalminister Taavi Rõivas ja riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna raporteerisid just eile sobivalt, kuidas Eestit tabab kohe Euroopast kõigi aegade suurim sotsiaalinvesteering.

Kuid eurorahaga on see häda, et see saab ükskord otsa. Vaevalt suudame aastaks 2020 kõigi eestimaalaste hambad terveks ravida ja vajalikud puusaproteesid paigaldada.

Pealegi, ka pärast nimetatud aastat vajavad hooldekodud, haiglad ja kliinikud kütmist ja aina vananevad patsiendid ravi.