KAHJUSTUSED: Snus hävitab hammaste kinnituskudesid ja soodustab igemehaiguste teket. Foto: Erakogu
Eesti uudised
31. mai 2013, 06:58

Noorte seas populaarne mokatubakas rikub hambad (37)

Paljud pahaaimamatud noored kasutavad sigaretitubaka asemel mokatubakat, mida ekslikult peetakse sigarettidest kahjutumaks. Tegelikult võib selle pruukimine viia raskesse sõltuvuse ja tuua kaasa tervisehädasid.

26aastane Martin avastas mokatubaka tänu tuttavale sportlasele, kes seda talle proovimiseks pakkus. "Kohe iga päev ma tarvitama ei hakanud. Kui kümnendasse klassi läksin, siis väga paljud poisid tarvitasid seda. Proovisin veel ja hakkas meeldima," räägib ta.

Üheksa aastat käis Martin päevast päeva ringi, tubakakarp taskus ja padjake moka all. Siis aga tundis, et enam ei taha ja loobus osaliselt. "Kui saan kokku snusi tarvitavate sõpradega, siis kasutan ikka," lisab ta.

Pikaajaline tarvitamine Martini hambaid väga palju siiski rikkunud ei ole ja internetis levivad pildid snusi kahjuliku mõju kohta hammastele on tema arvates pigem utoopilised.

"Igeme juurest läksid hambad mustaks, aga praegu ei ole enam midagi aru saada ja kõik hambad on ka suus," väidab Martin.

18aastasel Kauril nii hästi ei läinud. Hambad on küll suus, kuid igemetele tekkis lohk.

"See on selle koha peal, kuhu ma harjumuspäraselt alati tubakapadjakese asetasin. Võib öelda, et ma ehmatasin päris ära, kui üks hetk endal suus selle imeliku muudatuse avastasin," räägib Kaur.

Pärast seda loobus ta huuletubakast praktiliselt päevapealt ega ole sirutanud kätt ka sigarettide järele.

Levib noorte seas

Pärnu politseijaoskonna noorsoopolitseinik Karin Uibo ütleb, et noorim mokatubaka tarbija, kellega tema kokku puutunud, oli 12aastane poiss ja just poiste seas see asi populaarne ongi. "Ma ei ole ühtegi sellekohast protokolli tüdrukutele koostama pidanud," märgib politseinik.

Uibo sõnul on vanematel keeruline märgata, et laps mokatubakat tarvitab, sest sellel puudub sigaretile omane spetsiifiline lõhn. Ka ei oska vanemad ega õpetajad tubakakarpi nähes kahtlustada, et see võib sisaldada kahjulikku ja lastele keelatud ainet.

"Kui laste taskutes või kotis leidub salvrätikuid, mis oleksid nagu kuivanud verega koos, siis tuleks sellele kindlasti tähelepanu pöörata. Laps petab oma vanema ilmselt ära, et huulest jooksis natuke verd, aga tegelikult nad pühivad pärast tubaka tarvitamist sellega suud. Kindlasti tuleb vaadata seda karpi, see on kahe kihiga. Lapsed teevad nii, et ülemise kaane alla pannakse näts ja öeldakse vanematele või õpetajatele, et ei, see on nätsu hoidmiseks, aga tegelikult on alumises osas tubakapadjakesed," jagab Uibo nõuandeid.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kaja Kukk ütleb samuti, et mokatubakas on väga kiiresti levinud just noorte seas. "Paljud täiskasvanud on sellisest tubakast küll kuulnud, aga ei tea selle kahjulikest mõjudest. Kui leidub neid, kes arvavad, et mokatubakas midagi ohtlikku ei ole, siis nad eksivad," lausub Kukk.

Mokatubakas ehk snus sisaldab sigaretist rohkem nikotiini ja tekitab seetõttu ka tunduvalt tugevama sõltuvuse kui sigaretitubakas.

Huuletubakas tekitab meedikute hinnangul ka igemehaigusi, põhjustab suuõõne, neelu ja kõhunäärme vähkkasvajaid ning hammaste varajast väljalangemist. Selle tarvitajal on 30% suurem oht surra südameinfarkti või insulti kui meelemürgist hoiduval inimesel.

Esimesena kahjustub hambaemail

"On patsiente, kellel näed seda, et on olnud kontakt tubakapadjakesega, ja pikka aega seda ühte piirkonda asetades tekib seal tume laik ehk emailikahjustus," räägib Maxilla hambakliiniku hambaarst Margit Kiviloo.

Ta lisab, et seda on võimalik parandada nagu iga teist auku, ent kui huuletubakat edasi pruukida, siis ei pea parandatud koht kaua vastu.

"Selleks et hambad välja kukuksid, peaks protsess kestma aastaid. Õnneks pole seda ette tulnud, aga hambakael on padjakese tagajärjel katki ja igemed põletikku läinud," teatab Kiviloo.

Tema juurde jõudnud mokatubakatarbijad on olnud samuti suuremas osas teismelised poisid, kelle vanus jääb vahemikku 15–16 eluaastat.

Kiviloo lisab, et kui ta on noortele snusiga kaasnevatest ohtudest rääkinud, siis on nii mõnigi kartma hakanud ja pruukimise lõpetanud.

Kuller vanust ei küsi – vaatab näkku

2012. aasta detsembris peeti Pärnus kinni 22aastane alaealistele mokatubakat müünud mees. Kaasas oli tal seda üle 70 karbi. Osta said kõik, kel vanust üle 10 aasta. Politseis olles helises kulleri telefon vahetpidamata.

"Päris kümneaastastele ei müü. Kliendi vanust ei küsi, vaatan näkku," nii ütles noormees. Ta ei õpi ega tööta, vaid elataski end mokatubaka müügist.

Kui temalt küsiti, miks ta alaealistele müüb, vastas kuller, et ei taha klienti petta: "Olen ju lubanud kohale tulla, kuidas ma siis ei müü."

Tol päeval, kui ta tabati, oli ta ära müünud kolm torni ehk 30 karpi. Peale mokatubaka pakkus ta omakeeratud kanepit sisaldavaid sigarette. Neid oli tal kaasas 40 tükki. Tema kodust leiti ja konfiskeeriti üle 800 karbi mokatubakat.

Noormeest oli mokatubaka müümise eest varem rahatrahviga karistatud, kuid kuna müügist saadud tulu on suur, siis trahv teda seadusekuulekalt käituma ei pannud. Eelmainitud juhtumi menetlus on käimas.

Mokatubakas

Mokatubakas ehk snus on niiske või poolniiske suukaudseks kasutamiseks mõeldud jahvatatud tubakas. On lahtine ja padjakestes olev tubakas.

Mokatubakas sisaldab 2–2,5 korda rohkem nikotiini kui sigaretid. Samuti sisaldab see ligi 2000 keemilist ühendit ja paarikümmend vähkitekitavat ainet.

Snus tekitab suuremat sõltuvust kui suitsetamine, kuna nikotiinitase organismis on ühtlasem.

Snusis oleval nikotiinil on veresooni ahendav ja stimuleeriv toime ning selle tarvitamisel on suur risk ärevushäirete ja südamehaiguste tekkele.

Mokatubaka müük on Eestis keelatud, omamine ja kasutamine alates 18. eluaastast aga mitte. Mokatubakat tohib ainsa ELi riigina müüa Rootsi.

Allikas: maxilla.ee/ÕL