Foto: AP/Scanpix
Uudised
1. august 2013, 17:20

Apteekide ühendus: e-sigarette müüdagu apteegis (9)

Eesti Apteekide Ühendus leiab, et kuna nikotiin on tervisele kahjulik ja tekitab sõltuvust, tuleks e-sigarette käsitleda ravimitena juhul, kui nikotiinisisaldus ületab teatud piirnormi.

"Sellised tooted peavad saama turustamiseks müügiloa ravimite kohta kehtiva regulatsiooni kohaselt. Toote klassifitseerimine ravimina või mitteravimina on Ravimiameti pädevuses ning antud juhul on Ravimiameti tehtud otsus e-sigarettide kohta igati õige ja rahvatervise huvides," ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepp.

Sepa sõnul võib tubaka suitsetamise alternatiiviks olev e-sigaret ja e-sigareti täitevedelik kaupluses kättesaadavana tingida mitmeid kahjulikke mõjusid. "Risk nikotiinisõltuvuse kujunemiseks on väga kõrge. Väljakujunenud sõltuvuse korral on tõenäoline, et asutakse pruukima ka teisi tubakatooteid. E-sigareti täitevedelik on väga suure riskimääraga nikotiini sisaldav toode, mistõttu on mõistlik reguleerida selle kättesaadavust ning toote müügiga peab kindlasti kaasnema ka asjakohane nõustamine, et vähendada kahjulikke mõjusid. Toote määratlemine ravimina võimaldab seda müüa apteegis, kus on tagatud ka vajalik nõustamine," rääkis Kristiina Sepp.

Euroopa Parlamendi menetluses olev tubakadirektiivi eelnõu, mis on ette valmistatud Euroopa Komisjoni poolt, toetab samuti Ravimiameti lähenemist, kuna paneb paika põhimõtte, et suurema nikotiinisisaldusega tooteid tuleb vaadelda ravimitena.