Kommentaar
15. august 2013, 06:59

Mitteteadmine ei tohi e-suitsetamist õigustada (8)

18. juulil kirjutas Lemmit Kaplinski artiklis «E-riik vs. e-sigaret», et «suitsetamine tapab Eestis rohkem inimesi kui II maailmasõja aegsed ja järgsed repressioonid», ning pidas loomulikuks, et «igasuguse tubakapoliitika esimene eesmärk peab olema vähendada nende raskete haiguste ja surmade arvu.»

Teaduspõhised meditsiinilised uuringud on vaieldamatult parimaks aluseks otsustamisel, kas olenevalt teatud ainete tarvitamist keelata või lubada. Juhtudel, kui uuringud on aga alles lõpetamata, on igati mõistlik ennatlikult mitte anda kasutusluba ja garantiid, et see või teine aine tervist ei ohusta. Nii on ka e-sigareti/sigari ehk elektroonilise suitsetamisvahendiga (ES), mille kasutuslevi aeg riigiti on kõigest viis kuni seitse aastat. See on ilmselt liiga lühike aeg, et rakendatud teadusuuringud võimaldaksid praegu anda lõplikku hinnangut ESi regulaarse kasutamise pikaajalisest mõjust inimese tervisele. Küll on aga avaldatud juba mitmeid teadusuuringuid ESi lühiajalisest toimest. Üks viimaseid, avaldatud Euroopa hingamiselundite assotsiatsiooni aastakonverentsil Viinis 2012, tõdes, et ESi tekitatud aur põhjustab juba kümne minuti jooksul hingamisteedes olulise vastupanureaktsiooni nii mittesuitsetajatel kui ka tavasigareti tõmbajatel.

Millist mõju inimese tervisele avaldab selline reaktsioon ESi pikemaajalisel tarvitamisel, on alles ebaselge. Seni, kuni ESis kasutatavate ainete ohutus, kvaliteet ja mõju on veel ebamäärane, ei saa keegi väita, et ES on tavasigareti ohutum alternatiiv. Juba Hippokratese aegadest kehtib meditsiinis põhimõte, et arst ei tohi inimest kahjustada. Seega on lubatud mitte kõik see, mis ei ole keelatud, vaid see, mille ohutus on leidnud teaduspõhiselt kinnitust. Ilmselt sellest seisukohast lähtudes on ESi turustamine keelatud paljudes riikides, sh Austraalias, Brasiilias, Kanadas, Singapuris, Prantsusmaal, Iisraelis, Mehhikos, Uus-Meremaal, USA mitmetes osariikides jm.

ES ei ole mõeldud suitsetamisest loobumiseks, vaid selle alternatiiviks ja tarvitamiseks suitsetamist keelavates kohtades. ES ei sisalda küll tõrva ja vingugaasi ega ohusta ka läheduses viibijaid kaudse suitsetamise ega keskkonna põlemapanekuga. Tervisekahju osas on neid raskem võrrelda, kuna ESis reeglina kasutatav propüleenglükool, glütserool ja erinevad maitselisandid omavahelises kombinatsioonis on tõenduspõhiselt tervisele ohtlikud. Lisaks taimsete segudega kapslitele on ESis kasutatavad ka erineva kontsentratsiooniga nikotiini sisaldavad kapslid, mida inimene saab suvaliselt, kontrollimatult ja vastavalt oma sõltuvusastmele doseerida.

Närvimürgina tuntud ja sõltuvust tekitava toimega nikotiin ise ei ole küll otseselt vähkitekitava toimega, kuid ta pärsib inimkeha rakkude võimet tulla toime vähirakkude arenguga, ning veelgi enam – nikotiin kahjustab arterite sisepinda, soodustades kolesterooli ladestumist, mis on üheks eeltingimuseks infarktide kujunemisel.

Saksamaal, Heidelbergis asuvas vähiuuringute keskuses aastal 2010 avaldatud uuringu andmetel põhjustavad huuletubakas jt tubakasuitsu mittetekitavad tooted nii sõltuvust kui vähi teket suuõõnes, söögitorus ja kõhunäärmes, hammaste väljalangemist, igemehaigusi, kahjustusi südame-veresoonkonnas, enneaegset sünnitust, suhkruhaigust jt ainevahetuse kahjustusi.

Kokkuvõttes ei ole mingit alust teaduspõhiselt väita, et e-sigaretid ja suitsu mittetekitavad tubakatooted oleksid inimese tervisele tavasigarettidest ohutumad.