Santorini
Reisimine
17. august 2013, 08:00

10 saart, kus peab elu jooksul käima (15)

Kui Eesti saared läbi rännatud, tasub vaadata maailma ilusaimate saarte poole. Reisisaidid Condé Nast Traveeler ja Travel+Leisure toovad välja kümme kõige vingemat saart maailmas, kuhu peaks ilmtingimata minema.

Bali

Miljonite naiste lemmikuks saanud film "Söö, palveta, armasta" tekitas magusa igatsuse Bali järele. Mägine ja vulkaaniline saareke on küll väike, kuid täpselt sama lummav kui kinoekraanil nähtuna. Või armsamgi.

Indoneesiale kuuluval Balil avastamist jätkub: templid, Tegallalangi riisipõllud, ahvide mets... Ning muidugi ka puuviljad, millest pooli on vaid pildiraamatust nähtud.

Maldiivid

Maldiive tuntakse päikesekummardajate, veespordihuviliste ning paarikeste paradiisina. Termomeeter püsib aasta ringi 24–33 soojakraadi juures, ookeanivesi on umbes sama soe.

Tänu kristallselgele veele ning uhketele korallidele ja värvilistele kalakestele on saarestik tõeline toruujumis- ja sukeldumisparadiis.

Sitsiilia

Lausa kohustuslik on sellel Itaalia saarel vaadata seitset templit, Palermost 10 km edelasse jäävat Monreale Duomo katedraali ning Euroopa suurimat aktiivset vulkaani Etnat.

Saare loodeossa jääv San Vito lo Capo lausa sunnib nii kohalikke kui turiste piknikku pidama, aga loomulikult jagub seal ohtralt ka armsaid väikseid söögikohti. Põigata tasub ka Madonie rahvusparki, kus on üksjagu ka vanaaegseid külakesi, kirikuid ja losse.

Boracay

Väikest Filipiini saart Boracayd poolitab mäeahelik. Ühele poole mäge jääb tuuline lohesurfijate paradiis Bulabog Beach, teisele tuulevaikne ja rahulik White Beach. Suurepärane koht, et päevade kaupa ookeanivees mõnuleda.

Hotellid, poed ja restoranid on koondunud piki rannajoont. Et neisse tullakse veesõidukitega, meenutab rannajoon tipphetkedel supermarketi parkimisplatsi.

Ajaviiteks võib seigelda ümbritsevatel saarekestel.

Saare kasuks räägib ka soodne hinnatase võrreldes teiste paradiisisaartega.

Vancouver

Põhja-Ameerika ranniku lähedal asuval mägisel saarel jagub meelelahutust igale maitsele.

Endine Briti koloonia pealinn Victoria kubiseb armsatest poodidest ja söögikohtadest ning Butchart’i aiad on kohustuslikud kõigile lillesõpradele. Saare põhjaossa jääb Tofino vihmamets oma kuumaveeallikatega. Kohalikud on külastajate vastu igati sõbralikud, aga arusaamatuste vältimiseks ei maksa praegu Kanadale kuuluvat saart "Victoria saareks" nimetada.

Suur saar, Hawaii

Hawaii saarestiku kõige suuremal saarel asub üks maailma aktiivsemaid vulkaane Kilauea ning suurimaid osariigi rahvusparke – Hawaii Vulkaanide Rahvuspark.

Et Hawaii loodust mõjutab 11 erinevat kliimavöödet, leiab sealt nii lopsakaid vihmametsi kui vulkaanilisi kõrbeid, lumiseid mäetippe ja musta liivaga randu.

Suure Vallrahu saared

Suure Vallrahu enam kui 2900 riffi ja 900 saart on näha isegi kosmosest! Kaitsmaks koralle on osa Suurest Vallrahust looduskaitse all, kuid turistide seas on väga populaarsed Whitsunday saared. Saarega saab tutvuda nii mitmepäevasel lõbureisil kui päevasel katamaraanisõidul.

Santorini

Saar on tuntud oma lummavate päikeseloojangute poolest. Kreeka ilusaim päikeseloojang avanevat just kaljuserval paiknevast Oiast. Pea sama võluvad on valgeks, roosaks või kollaseks värvitud majad, mis vahelduvad sinisekupliliste kirikutega.

Peaaegu kohustuslik on käia mõnes veinikeldris või viinamarjakasvanduses ning maitsta tillukesi tomateid. (Tomatikasvatus sai tuule tiibadesse tänu Vene bolševikele, kes sulgesid paljud kirikud. Kui varem oli kirikutes kasutatud Santorinilt pärit Vinsanto veini, siis pärast kirikute sulgemist hakati Venemaale müüma tomateid – toim). Ära unusta suveniirilettidelt kohvrisse pista kohalikku tomatipastat ning suus sulavat Vinsanto šokolaadi.

Maui

Hawaii saarestiku suuruselt teisel saarel valitseb suurepärane kliima, kus temperatuur kõigub aasta jooksul vaid mõne kraadi ja puhuvad mõnusad ookeanibriisid.

Maui võrdselt tugevad tõmbenumbrid on rannad, kohalik köök, luau (traditsiooniline Hawaiipidu – S.P), lohesurf, vaalavaatlus, toruujumine ja sukeldumine. Lummavad vaated avanevad nii Haleakala rahvuspargis päikeseloojangut- ja tõusu imetledes kui rannikuäärset kurviderohket teed sõites.

Ja kui Mauist jääb väheks, siis lähedal asuvad ka Molokai ja Lanai, kuhu pääseb lihtsalt ligi ka laevaga. Teisedki saared on vaid lühikese lennu kaugusel.

Bora Bora

Prantsuse Polüneesia haldusalasse kuuluv Bora Bora on kui loodud mesinädalate veetmiseks. Aga loomulikult tõeline unelmate sihtkoht ka kõigile teistele.

On maitse asi, kas elada luksuslikus hotellis või ööbida välilaagris, püüda kala troopilistes vetes või päevitada liivarannal. Kui kaunishinged võivad nautida merel päikeseloojangut või pidada piknikku, siis hulljulgetel on võimalik sööta haisid ja raisid. Ning tutvuda ehtsa polüneesia kultuuriga. Kuigi hinnatase on krõbe, on iga sent kulutamist väärt.